direct naar inhoud van 5.1 Bestaande situatie
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

5.1 Bestaande situatie

Het plangebied bestaat uit het natuur- en recreatiegebied Delftse Hout en de kantoren- en bedrijventerreinen Delftse Poort Noord en Ypenburgse Poort. De Delftse Hout beslaat vrijwel het gehele grondgebied van de gemeente Delft ten oosten van de rijksweg A13.

Delftse Hout

De Delftse Hout is ruim 400 hectare groot en vormt voor een groot deel de noordoostelijke grens van de gemeente Delft. Het recreatie- en natuurgebied is grotendeels aangelegd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het gebied wordt intensief gebruikt door bewoners van Delft en de omliggende gemeenten. Het gebied heeft een bovenlokale functie. In de Delftse Hout recreëren jaarlijks circa 160.000 regio bewoners in de lente, circa 175.000 in de zomer, circa 115.000 in de herfst en circa 100.000 in de winter (Dimensus, 2007). In het zomerseizoen worden de stranden en ligweiden veel gebruikt. Het hele jaar door wordt het recreatie- en natuurgebied gebruikt door wandelaars en fietsers.

De Delftse Hout is aangelegd als het groengebied van Delft. Inmiddels zijn er aan de oostzijde van de A13, vrijwel grenzend aan het recreatiegebied, duizenden woningen bijgebouwd: Ypenburg, Brasserhout, Emerald. Dit maakt dat meer mensen van de Delftse Hout gebruik kunnen maken en dat de Delftse Hout sterker dan voorheen deel uitmaakt van de dagelijkse woon-, werk- en leefomgeving. Met de aanleg van het Bieslandse Bos, het Balijbos en het Floriadebos maakt de Delftse Hout deel uit van een grotere groenstructuur die vanuit Delft reikt tot aan Zoetermeer.

Bedrijven en kantoren

In het plangebied bevinden zich twee kantoren- en bedrijventerreinen: Delftse Poort Noord en Ypenburgse Poort. Op het terrein Delftse Poort Noord zijn voornamelijk zelfstandige kantoren gevestigd. Het bedrijventerrein Ypenburgse Poort is een gemengd terrein. Op het terrein zijn bedrijven gevestigd maar ook andere functies, zoals recreatie-, sport- en leisurevoorzieningen, twee hotels en een kinderdagverblijf.

Voorgeschiedenis plangebied

Oorspronkelijk was het gebied aan de oostzijde van Delft polderland met een middeleeuwse polderverkaveling en diverse poldermolens. De polderverkaveling is niet overal nog herkenbaar, maar bepaalt wel grotendeels de structuur en indeling van het gebied. De kades, voorboezems en poldersloten lopen alle haaks op de huidige A13 en vormen het hoofdsysteem waarbinnen de verschillende functionele eenheden zijn geplaatst: de Brasserskade, de Tweemolentjesvaart met de Nootdorpse Plassen, de Molensloot langs de Korftlaan enz. Daartussen liggen onder andere sportpark Brasserskade, de Hertenkamp en de Grote Plas. Zeer herkenbare elementen van de polderverkaveling zijn de Nootdorpse Plassen en het open land rond het buurtschap Klein Delfgauw. Het meest rigoureus 'uitgewist' is het polderland ter plaatse van de Grote Plas, ondanks dat er in het verre verleden op globaal die plek wel water is geweest. Ook de klontering van functies langs de snelweg (Ypenburgse Poort, Ikea) voegt zich niet in de polderstructuur.

Binnen de hoofdstructuur is een groot aantal verschillende functies en ruimtelijke sferen gecreëerd: sportterreinen, bosparken, natte natuur, natuurweide, volkstuinen enz.

De Hertenkamp is het oudste gedeelte van de Delftse Hout. Het is reeds voor de Tweede Wereldoorlog ingericht in engelse parkstijl, gedeeltelijk in het kader van de werkverschaffing. De Grote Plas is het hart van het recreatiegebied zoals dat in de jaren '60 van de vorige eeuw is ontworpen. De 35 ha grote waterpartij is gegraven in een diepere polder en heeft een glooiende baaivorm. Het strandgedeelte is bewust op de zon georiënteerd terwijl de grillige vormen aan de zuidoostzijde voor extra oeverlengte en fraaie doorkijken zorgen.

De zone rond de Korftlaan is het meest intensief in gebruik. Hier zijn de waterspeeltuin, een kinderboerderij, horeca, een stadscamping, het Arboretum-Heempark en het gemeentelijk natuureducatiecentrum gesitueerd.

Klein Delfgauw

Van geheel andere orde is het buurtschap Klein Delfgauw, een aantrekkelijk ensemble van voormalige boerderijen. Het ligt als klein gehucht in het relatief open weidelandschap, overigens maar voor de helft op Delfts grondgebied.

Aan de zuidzijde van het gebied ligt de begraafplaats Iepenhof, naar ontwerp van W.C.J. Boer. Het is een opvallend vormgegeven begraafplaats met liggende grafzerken van verschillende kleuren marmer in een bed van fijn grind, binnen grotere vierkanten. De vierkanten zijn omzoomd met cipressen en hagen en vormen samen een ruimtelijk stramien.

Sinds de jaren '90 oefent de A13 een steeds grotere aantrekkingskracht uit op functies met een goede bereikbaarheid en zichtbaarheid. Langs de A13 zijn binnen het gebied de twee kantoren- en bedrijventerreinen Ypenburgse en Delftse Poort Noord met Ikea gerealiseerd. Op beide terreinen bevinden zich hotels.