Plan: | Noordwest, deelgebied 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0001-2002 |
Het plangebied bestaat uit een gedeelte van de wijken Hof van Delft en Voordijkshoorn. Deze wijken hebben voornamelijk een woonfunctie, aangevuld door maatschappelijke voorzieningen en een substantiële hoeveelheid openbaar groen.
Het plangebied ligt ten noordwesten van het centrum van Delft, tegen de noordelijke gemeentegrens met de gemeente Rijswijk. Het plangebied wordt aan de oostzijde begrenst door de straten Westplantsoen, Ruys de Beerenbroukstraat en de Provincialeweg en sluit hier aan op de rest van Hof van Delft (geregeld in Noordwest 1 en 2). Direct ten oosten van het plangebied liggen de woonbuurten Ministersbuurt-Oost en Agnetaparkbuurt en het bedrijventerrein Altena (DSM).
Aan de noordzijde grenst het plangebied aan de gemeente Rijswijk en het Kerstanjepad. Hier grenst het plangebied aan het buitengebied van de gemeente Rijswijk, dat naar verwachting op termijn tot stedelijk gebied zal worden omgebouwd.
figuur 4: Plangebied
Het Voordijkshoornsepad en de waterloop om de bebouwing van de Groene Zoom, het Hof van Zilverlicht en het Hof van Azuur vormen met de gemeentegrens langs het sportcomplex, Hof van Delft, de westelijke begrenzing van het plangebied. Ten westen van het plangebied hebben kassen en open gebied plaatsgemaakt voor de bouw van de nieuwe uitbreidingswijk Harnaschpolder.
Ten zuiden van het plangebied zijn de woonwijken Hoorse Kade en Wilhelminapark gesitueerd. De Michel ten Hovestraat, het Molenhuispad en het Tuinderspad vormen de begrenzing tussen deze wijken en het plangebied.
Hoofdopzet
Door het plangebied lopen twee belangrijke lijnen. De Provincialeweg is onderdeel van de hoofdinfrastructuur van de stad en vormt een verbinding tussen de snelweg A4 in het noorden en de Kruithuisweg in het zuiden. De Hof van Delft wordt aan de westzijde begrensd door de Provincialeweg. Vanwege het formaat van 2 keer 2 rijstroken, vormt de weg een aanzienlijke barrière tussen de wijken aan weerszijden.
De Ruys de Beerenbrouckstraat, de Van Foreestweg en de Kristalweg vormen gezamenlijk een lijn die, komend vanuit de binnenstad, al deze buurten aan elkaar rijgt en daarmee de belangrijkste doorgaande verbinding vormt. Deze lijn is vormgegeven als laan en maakt deel uit van de boomstructuur van de stad. Beide lijnen zijn belangrijke elementen in het ecologisch netwerk. Een derde lijn wordt gevormd door het Voordijkhoornsepad en het Polderpad aan de westzijde van de Kuyperwijk en Ecodus en heeft vooral een recreatief karakter. Deze langzaamverkeersroute vormde vroeger de grens tussen stad en landelijk gebied en heeft als zodanig ook nog een landschappelijk karakter. De Van Foreestweg is het centrale voorzieningencentrum van het plangebied. Haaks op de Van Foreestweg ligt de voor de Kuyperwijk karakteristieke grote open ruimte “de groene scheg”. Deze groene ruimte is van essentieel belang voor de wijk gelet op de aanwezige gestapelde bebouwing. Het overige openbaar groen is gesitueerd langs de randen van de wijk en is vrij sober. Verder ligt aan de westkant van de wijk het park Hof van Delft en aan de zuidoostkant het Wilhelminapark. Deze parken vervullen een belangrijke recreatieve functie voor de inwoners van het plangebied en dient als groene buffer om de open ruimte tussen Delft en Schipluiden te bestendigen. Ten zuiden van het park ligt een gemeentelijk sportpark met diverse velden.
figuur 5: Ruimtelijke structuur
De buurten
De Ministerbuurt is een buurt met een hoog percentage laagbouwwoningen. De buurt is dicht bebouwd en kent bijna geen openbaar groen binnen de buurt. Hierdoor heeft het een stenig karakter. Het groen in de buurt wordt voornamelijk gevormd door beplanting in de voortuinen en de randen van de buurt zoals langs de Ruys de Beerenbrouckstraat, de Provincialeweg en het Westplantsoen. Aan de rand van de Ministerbuurt ligt het Wilhelminapark. Dit park vervult een belangrijke recreatieve functie voor het hele noordwestelijke deel van Delft. Het Wilhelminapark is in de jaren dertig aangelegd in de landschapsstijl als werkverschaffingsproject. Aan het Wilhelminapark grenst het een gemengde zone met woonzorgcomplex de Lindenhof, een school en een zwembad.
De Kuyperwijk, ten westen van de Provincialeweg, is in de jaren vijftig gebouwd. Licht, lucht en ruimte vormden de uitgangspunten van de vroeg-naoorlogse stedenbouwkundige opvattingen. De buurt is als ruimtelijk zelfstandige eenheid opgezet en heeft eigen voorzieningen. Tegelijkertijd is de buurt ontworpen om op de bestaande stad aan te kunnen sluiten. De Kuyperwijk heeft een heldere hoofdstructuur, bestaande uit een kruis van infrastructuur en een centraal gelegen groene scheg. De Van Foreestweg (de wijkentree in het verlengde van de Ruys de Beerenbrouckstraat) vormt met haar brede profiel een centrale groene as, waaraan wijkwinkels liggen. Haaks erop zijn twee groene ruimtes gelegen, die scheggen in de wijk vormen waardoor er een wijkplein is gevormd.
De wijk is gevarieerd bebouwd met middelhoogbouw, hoge flats (van rond de tien verdiepingen), en aan de noord- en zuidkant laagbouw. In de afgelopen periode is er met de Vermeertoren een hoogteaccent aan de stad en deze buurt toegevoegd.
figuur 6: Buurt- en wijkindeling
De wijk is overwegend halfopen verkaveld, slechts de hoge flats zijn meer in de open ruimte gesitueerd. Opmerkelijk is de wijze waarop de zeven hoge flats de begrenzing en structuur van de wijk accentueren. Langs de Van Foreestweg markeren vier verspringend geplaatste flats begin, midden en einde van deze centrale as. De overige drie flats markeren de uiteinden van de wijk: twee aan de noordkant en één in het zuidwesten.
Het experimentele Ecodus (ten zuiden van de Kuyperwijk) is in het begin van de jaren negentig gebouwd volgens ecologische uitgangspunten (energiezuinige, in materiaalgebruik duurzame woningen). De buurt heeft een zuidwest-noordoost gerichte strokenverkaveling die de richting van de oude polderverkaveling volgt. De woningen zijn gesitueerd aan paden waar autoverkeer niet of nauwelijks mogelijk is.
In tegenstelling tot de Kuyperwijk en de Hoornse Hof voorziet Ecodus bijna uitsluitend in laagbouw. Langs de Provincialeweg is een iets hoger blok met gestapelde woningen aanwezig.
Eveneens begin jaren negentig werd ten westen van de Kuyperwijk de Hoornse Hof gerealiseerd met geheel eigen karakter. In het plan is de associatie gemaakt met de Markt als belangrijkste stedelijke ruimte in de oude binnenstad. De centrale langwerpige ruimte met de torenflat tegenover het amandelvormige hofgebouw refereert aan de toren van de Nieuwe Kerk tegenover het Stadhuis. Naast de gestapelde woningen in de centrale ruimte, staat er een rij woongebouwen op de grens met het Hof van Delft park. De buurt is op logische wijze aangesloten op de bestaande stad door middel van de Van Foreestweg. Het resterende open gebied is heringericht sportterreinen en een - in samenhang met de open zuidkant van de Hoornse Hof ontworpen - waterrijk nieuw park (Hof van Delftpark).
figuur 7: Hoogte bebouwing
figuur 8: Uitsnede kaart Regionaal Structuurplan Haaglanden