2.1 Het plan
Dit bestemmingsplan past de verbeelding van het bestemmingsplan Boskoop - Buitengebied aan op de volgende locaties:
- Opnemen tracé Oostelijke Rondweg;
- Opnemen bouwvlak en maximale oppervlakte Skoop;
- Verwijderen aanduiding bedrijfswoning pakloods Laag Boskoop 57, intekenen vergunde woning;
- Aanpassen bestemmings- en bouwvlakken Otweg 18 en 18a;
- Aanpassen bouwvlak Rijneveld 153;
- Opnemen woonbestemming Biezen 74;
- Aanpassen bedrijfsbestemming Baanwegsekade 24;
- Aanpassen wijzigingsbevoegdheid Goudse Rijweg;
- Spoelwijkerlaan 19 intekenen vergunde woning;
- Biezen 40 kaart en bijlage 1 afstemmen;
- Zuidwijk 70, aanpassen bijlage 1;
- Laag Boskoop 50 wijzigen bestemming naar wonen;
- Insteek 19 wijzigen bestemming naar wonen;
- Insteek 60 wijzigen bestemming naar wonen;
- Zuidkade 141 wijzigen bestemming naar wonen;
- Wijkdijk 40 wijzigen bestemming naar wonen;
- Halve Raak 30 wijzigen bestemming naar wonen;
- Halve Raak 39 wijzigen bestemming naar wonen;
- Laag Boskoop 33 wijzigen bestemming naar wonen;
- Middelweg 4, opnemen bouwmogelijkheden voor erfbebouwing;
- Koetsveld 18, vergunde agrarische bedrijfswoning wordt opgenomen;
- Waterberging Spoelwijkerlaan;
- Aanpassen bestemmingsvlak Groen direct;
- Begrenzing sierteeltconcentratiegebied;
- Den Ham 44.
Daarnaast worden de planregels aangepast. Het betreft dan de volgende thema's:
- Aanpassen wijzigingsbevoegdheid voor niet-agrarische bedrijvigheid;
- Opnemen definitie ‘weg’;
- Opnemen maximale hoogte overige (niet bij woningen behorende) overkappingen;
- Verduidelijken regeling tot minimale afstand tot de weg;
- Verschillende kleine aanpassingen in de regels;
- Middelweg;
- Waterberging Spoelwijkerlaan;
- Opnemen directe verwijzing met Waarderingskaart, bij wijzigings- en afwijkingsbevoegdheden;
- Opnemen van een wijzigingsbevoegdheid voor het herbestemmen van een woning naar een 'plattelandswoning'.
2.1.1 tracé Oostelijke Rondweg
In het vastgestelde plan is het gehele tracé van de Oostelijke Rondweg opgenomen. Dit waar alleen het eerste deel meegenomen had moeten worden. Inmiddels zijn de specifieke plannen voor de inpassing van de Oostelijke Rondweg (Module 3 deel I en II en Module 4) wel in procedure gebracht. De plandelen welke onherroepelijk zijn en in rechte niet meer aanvechtbaar zijn opgenomen in deze partiële herziening.
2.1.2 Bouwvlak en bebouwingsoppervlak Skoop
Bij de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Boskoop - Buitengebied is de bestemming Horeca opgenomen voor Skoop. In de beroepsprocedure bij de Raad van State is het vaststellingsbesluit op dit onderdeel vernietigd. Tussentijds is een procedure opgestart voor een uitgebreide omgevingsvergunning. Hiervoor is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld waarin gemotiveerd wordt waarom de horeca bestemming op die locatie ruimtelijke aanvaardbaar is. Deze ruimtelijke onderbouwing is als bijlage opgenomen bij de toelichting op dit bestemmingsplan. Op de verbeelding en in de regels is de horeca bestemming, incl. bouwvlak, opnieuw opgenomen.
oud nieuw
2.1.3 Laag Boskoop 57
Op deze locatie is per abuis de pakloods aangeduid als bedrijfswoning. De bedrijfswoning heeft geen aanduiding gehad. Met deze herziening wordt dit hersteld.
De onderstaande afbeeldingen geven de oude en de nieuwe planologische situatie weer.
oud nieuw
2.1.4 Otweg 18 en 18a
Als gevolg van een gerechtelijke uitspraak inzake Otweg 18 en 18a is overeenstemming bereikt met de toenmalige eigenaren over het bestemmingsvlak voor Wonen. Kort hierna is de woning Otweg 18a verkocht en heeft de nieuwe eigenaar een verzoek gedaan tot aanpassing van het bestemmingsvlak. Bij deze wijziging is ook het bestemmingsvlak voor Otweg 18 aangepast ten opzichte van het (voor)ontwerp bestemmingsplan waar dit niet had gemoeten.
oud nieuw
2.1.5 Rijneveld 153
Op het Rijneveld 153 is in reactie op de ingediende zienswijze de bestemming Agrarisch veranderd in de bestemming Bedrijf. Hierbij is het bouwvlak niet aangepast op de aanwezige bebouwing (o.a. glasopstand). Door de eigenaar is hiertegen beroep ingesteld. In het verweerschrift heeft de gemeente Boskoop deze fout onderkent. Met deze herziening wordt dit gecorrigeerd.
oud nieuw
2.1.6 Biezen 74
De Biezen 74 heeft momenteel de bestemming Agrarisch. In een eerder stadium heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat het afwijkende gebruik van de bedrijfswoning te behoeve van Wonen valt onder het overgangsrecht van het voorliggende bestemmingsplan. Dit is niet verwerkt. Met deze herziening wordt als nog de bestemming Wonen opgenomen.
oud nieuw
2.1.7 Baanwegsekade 24
Het college van burgemeester en wethouders heeft, na vaststelling van het bestemmingsplan, ingestemd met een verandering van de bedrijfskavel aan de Baanwegsekade 24. Hierbij wordt het oppervlakte van bedrijfsperceel 19.140 m2. Het bebouwd oppervlak wordt 1.665 m2. In het kader van watercompensatie wordt water gegraven en een stukje natuur aangelegd.
Het bovenstaande wordt verwerkt in deze herziening.
oud nieuw
2.1.8 Goudse Rijweg
Aan de Goudse Rijweg is een voorkeurslocatie opgenomen voor uitplaatsing van bedrijfswoningen. Deze strook is op de verbeelding langs de gehele Goudse Rijweg ingetekend. Dat was niet de bedoeling. De strook moest tot net voorbij de bocht in de watergang worden ingetekend. Het bestemmingsplan, en de daarin opgenomen voorkeurslocatie, wordt hierop aangepast.
oud nieuw
2.1.9 Spoelwijkerlaan 19
De zaakwaarnemer van de eigenaar van het perceel Spoelwijkerlaan 19 heeft als reactie op ingediende zienswijzen de toezegging gekregen dat de agrarische bedrijfswoning op de verbeelding zou worden opgenomen. De bedrijfswoning is vergund maar nog niet gebouwd. De toezegging om de bedrijfswoning in te tekenen is niet correct verwerkt. Met deze herziening wordt dit als nog gedaan en wordt de nieuw te bouwen bedrijfswoning ingetekend.
oud nieuw
2.1.10 Biezen 40
Op het perceel Biezen 40 is een hoveniers bedrijf aanwezig. Het perceel oppervlak bedraagt 4.000 m2 en het bebouwd oppervlak 900 m2. Deze gegevens uit de inventarisatie zijn niet juist op de verbeelding verwerkt. Met de herziening wordt dit alsnog gedaan. Hierbij is het bestemmingsvlak vergroot en afgestemd op het daadwerkelijke eigendom.
oud nieuw
2.1.11 Zuidwijk 70
Op het perceel Zuidwijk 70 is een houthandel gevestigd. Gebr. Den Uijl hebben nog onder het 'oude bestemmingsplan' gebruik gemaakt van een ontheffingsmogelijkheid om de bebouwing uit te breiden met 249 m2. In Bijlage 1 bij het bestemmingsplan is de oude oppervlakte uit het vorige bestemmingsplan (613 m2) overgenomen. Dit wordt met dit veegplan aangepast. In bijlage 1 wordt een oppervlak van 907 m2 opgenomen.
2.1.12 Wijzigingen naar wonen
Lopende de bestemmingsplanprocedure hebben verschillende woningeigenaren zich nog bij het sierteeltloket gemeld. In alle gevallen betreft het voormalige bijlage 4 woningen (agrarische bedrijfswoningen opgenomen in een bijlage waarvan bekend was dat deze als burgerwoningen werden gebruikt) en/of woningen waarvan de eigenaar heeft kunnen aantonen de het gebruik als burgerwoning voor 1992 is ontstaan. Het betreft hier de volgende woningen:
- Biezen 138
- Laag Boskoop 33;
- Laag Boskoop 50;
- Insteek 19;
- Insteek 60;
- Zuidkade 141;
- Wijkdijk 40;
- Halve Raak 30;
- Halve Raak 39;
- Rijneveld 19;
- Rijneveld 51;
- Toegangseweg 28
Ten aanzien van de bijlage 4 woningen is juridisch advies gevraagd bij LaGro Advocaten. Hieruit is gebleken dat indien niet aannemelijk is dat het strijdige gebruik gedurende de planperiode wordt beëindigd, waarvan in casu sprake is daar het betreft objectgebonden overgangsrecht, het niet toegestaan is objecten opnieuw onder het overgangsrecht te brengen.
De bestemming wordt gewijzigd naar Wonen. Hierbij wordt het bestemmingsoppervlak voor Wonen niet groter dan 1.000m2. Het meerdere aan gronden, indien hiervan sprake is, behoud de agrarische bestemming.
2.1.13 Wijzigingsbevoegdheid niet agrarische bedrijvigheid
De wijzigingsbevoegdheid voor niet argarische bedrijvigheid staat toe dat bestaande agrarische bedrijfsgebouwen, bij bedrijfsbeeindiging worden gebruikt voor een ander type bedrijvigheid. De wijzigingsbevoegdheid is onvoldoende duidelijk hoe omgegaan wordt met vergunde, maar niet gerealiseerde bebouwing. Uit de overgangsbepalingen van het bestemmingsplan is te herleiden dat deze wel 'meetellen' als bestaande bebouwing. Toch is wenselijk de wijzigingsbepaling hierop te verduidelijken.
Indien bestaande bebouwing niet op een adequate wijze aangewend kan worden voor de nieuwe functie staat de wijzigingsbepaling sloop/nieuwbouw toe. Voorwaarde is wel dat ten hoogste 50% van het oppervlak aan gesloopte gebouwen mag worden herbouwd met een maximum van 400 m². In bepaalde gevallen wordt deze regeling als te stringent ervaren en staat dit aan hergebruik aan de weg. Met deze herziening wordt een bepaling opgenomen dat door het college afgezien kan worden van deze eis indien een ruimtelijke en landschappelijke verbetering ontstaat en de gemeenteraad hierover een positief advies heeft afgegeven.
2.1.14 Defenitie Weg
Bij de plantoetsing is gebleken dat een definitiebepaling voor weg ontbreekt. Deze definitie is wel wenselijk. Met deze herziening wordt de volgende definitie opgenomen:
een voor het openbaar rij- of ander verkeer bestemde weg of pad, daaronder begrepen de daarin gelegen bruggen en duikers, de tot de weg op pad behorende bermen en zijkanten, alsmede de aan de weg liggende en als zodanig aangeduide parkeerterreinen.
2.1.15 bouwhoogte voor overkappingen
In het bestemmingsplan is onder de bestemming Agrarisch een bouwhoogte bepaald voor overkappingen bij de bedrijfswoning. Voor overkappingen welke niet bij de woning behoren is geen bouwhoogte bepaald. Met deze herziening wordt in artikel 3.2 alsnog bepaald dat de bouwhoogte van overkappingen niet meer dan 3 meter mag bedragen. Deze aanpassing wordt ook doorgevoerd voor de bestemmingen Agrarisch met waarden en bedrijf.
2.1.16 Minimale afstand tot de weg
In de regels behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied staat onder lid 3.2 sub e beschreven dat de naar de weg toegekeerde zijgevel van gebouwen op percelen die aan twee zijden grenzen aan een openbare weg op een afstand van 15 m uit die weg dienen te worden gebouwd. In bepaalde gevallen blijkt deze regel niet werkbaar te zijn en leidt dit tot een inbreuk op een doelmatige bedrijfsvoering.
In het bestemmingsplan Buitengebied, onder lid 3.3.5, kunnen burgemeester en wethouders met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.2, sub c en sub i, voor wat betreft het bouwen van kassen dichterbij een watergang. Met deze herziening wordt lid 3.2, sub e, ook onder de werking van lid 3.3.5 gebracht, zodat er meer flexibiliteit in komt en er een afweging kan worden gemaakt om een efficiëntere bedrijfsvoering toe te staan.
2.1.17 Verschillende aanpassingen in de regels
Het het werken met het plan zijn ambtelijke enkele kleine foutjes geconstateerd. Deze zijn in de begaande regels gemarkeerd. Het betreft de volgende aanpassingen:
- artikel 3.2 onder c, woning vervangen voor gebouw;
- artikel 3.2 onder c, corrigeren artikel verwijzing naar artikel 3.2 onder b in plaats van artikel 3.2 onder a.
- artikel 1, het begrip Woning is toegevoegd;
- artikel 23, aanpassing van algemene gebruiksregels;
- artikel 3.2 onder c, de 1 meter afstand eis tot de slootkant is komen te vervallen.
2.1.18 Middelweg
Het perceel gelegen tussen Middelweg 4 en Oostelijke Rondweg wordt verkocht aan de eigenaar van Middelweg 4 (Bodengraven-Reeuwijk). Op het perceel Middelweg 4 zijn bijgebouwen aanwezig waarvan de eigenaar de wens uitgesproken heeft deze te willen verplaatsen naar het nieuwe perceel.
Op het perceel wordt een aanduiding opgenomen waarmee het mogelijk is de bouwmogelijkheden, zoals deze gelden voor het perceel Middelweg 4, ook gerealiseerd kunnen worden op het grondgebied van de gemeente Boskoop ter plaatse van de specifieke aanbouwaanduiding.
nieuw
2.1.19 Waterberging Spoelwijkerlaan
Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft bij de gemeente Boskoop het verzoek gedaan de percelen K1259 en K1260 te bestemmen als water ten behoeve van waterberging. Het college heeft hiermee ingestemd. De onderstaande afbeeldingen geven de oude en nieuwe situatie weer. In totaal wordt er circa 29.000 m2 water gegraven. Gezien de ligging van de percelen binnen het sierteeltconcentratiegebied kan geen beroep gedaan worden op de provinciale ruimte voor ruimte regeling.
oud nieuw
2.1.20 Groen Direkt
Op verzoek van Groen Direkt is de bedrijfsbestemming aangepast. Het totale oppervlak aan bedrijfsbestemming is gelijk gebleven. Met de herbestemming kan ontsloten worden op de nieuw aan te leggen Rondweg van Boskoop. De onderstaande afbeeldingen geven de oude en nieuwe situatie weer.
oud nieuw
2.1.21 Begrenzing sierteeltconcentratiegebied
Het bestemmingsplan is in overeenstemming gebracht met de provinciale sierteeltconcentratie contour zoals opgenomen in de Provinciale verordening. In de beroepsprocedure is door een van de reclamanten betoogd dat de contouren van het bestemmingsplan niet in overeenstemming zouden zijn met de provinciale sierteeltcontouren. Het betreft hier de ligging van de contour nabij de Spoelwijkerlaan. Uit de onderstaande afbeelding blijkt dat de begrenzing bij de gewijzigde vaststelling juist is overgenomen. Het geel gekleurde gebied zijn de gronden gelegen binnen de sierteeltconcentratiecontour.
uitsnede Provinciale Structuurvisie (bron:www.ruimtelijkeplannen.nl)
Gedurende de beroepsprocedure is onduidelijkheid bestaan over of de contour juist is opgenomen inhoudelijk is de Raad van State niet aan beantwoording van deze vraag gekomen. De Raad van State had zich op het standpunt gesteld dat het vaststellingsbesluit voor vernietiging in aanmerking kwam omdat niet inhoudelijk ingegaan was op alle gronden van de ingediende zienswijze op dit punt. In casu betreft het de vraag of het gebruik van de betreffende gronden ten behoeve van een sierteeltbedrijf verkeerskundig mogelijk is gezien de verkeerscapaciteit van de Spoelwijkerlaan.
De gemeente Boskoop werkt momenteel aan de aanleg van de Oostelijke rondweg. Met de aanleg van deze Oostelijke rondweg wordt het oostelijke deel van het sierteeltgebied voorzien van een goede ontsluiting. De verkeerscapaciteit van de Spoelwijkerlaan is van dien aard dat een (beperkte) toename van verkeer mogelijk is gezien de capaciteit van de weg. Hierbij moet meegewogen dat met de transformatie verkeersbewegingen als gevolg van grondgebonden agrarisch gebruik, anders dan sierteelt, in mindering moet worden gebracht op de nieuwe verkeersbewegingen. Vorenstaande brengt met zich mee dat de gemeente Boskoop van oordeel is dat de transformatie van de gronden mogelijk is binnen de bestaande wegcapaciteit en gezien de aanleg van de Oostelijk rondweg.
Parallel aan de discussie rondom de ligging van de sierteeltconcentratie contour is een verzoek binnen gekomen van het hoogheemraadschap van Rijnland om voor een deel van de betreffende gronden de bestemming Water op te nemen. Dit om in het gebied meer waterberging te krijgen. Naar aanleiding van dit verzoek is de bestemming Water opgenomen.
2.1.22 Den Ham 44
Met de uitspraak van 3 oktober 2012 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak Den Ham 44. Met deze uitspraak komt een eind aan een langdurig geschil omtrent deze woning. De Raad van State heeft zich op het standpunt gesteld dat de omzetting van de bedrijfswoning naar burgerwoning, zoals deze opgenomen was in het bestemmingsplan, niet in overeenstemming is met het omzettingenbeleid zoals door de gemeenteraad geformuleerd. Het vaststellingsbesluit is dan ook op dit onderdeel vernietigd.
In deze actualisatie wordt uitvoering gegeven aan deze uitspraak door voor de woning Den Ham 44 de bestemming Agrarisch op te nemen met de nadere aanduiding bedrijfswoning.