direct naar inhoud van 6.2 Plansystematiek met opbouw planregels
Plan: Parklaan Noord 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0499.BPL11024HBD-OH01

6.2 Plansystematiek met opbouw planregels

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • inleidende regels
  • bestemmingsregels
  • algemene regels
  • overgangs- en slotregel
6.2.1 Inleidende regels

Begripsbepalingen
Dit artikel definieert begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.

Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe de lengte-, breedte-, hoogte-, diepte- en oppervlaktematen en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waar maten en waarden voorkomen, worden in dit artikel verklaard.

6.2.2 Bestemmingsregels

Verbeelding en bestemmingsregels
Op de verbeelding zijn de functies in het plangebied apart bestemd, waardoor het direct mogelijk is om met het bijbehorende renvooi te zien welke bestemmingen aan de gronden binnen het plangebied toegekend zijn. In de bijbehorende regels zijn de bestemmingsomschrijving, de bouwregels en de gebruiksregels alsmede de planologische afwijkingen en wijzigingsbevoegdheden opgenomen.

Bestemmingen
Verkeer - verblijf
Deze bestemming is toegekend aan de gronden in het plangebied die in beginsel zijn bedoeld voor (de afwikkeling van) de parkeerbehoefte en verkeersontsluiting van de woningen. Binnen deze bestemming is het gebruik en het aanleggen van verkeers- en parkeervoorzieningen toegestaan. Aanvullend zijn bij deze voorzieningen behorende andere vormen van gebruik toegestaan in de vorm van groen-, speel-, waterhuishoudkundige voorzieningen alsmede voorziengen ten behoeve van de inzameling van huisvuil. Binnen de bestemming zijn geen gebouwen toegestaan en uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde.

Wonen
Op basis van deze bestemming is nieuwbouw van woningen mogelijk in de vorm van rijwoningen. De bouwregels zijn afgestemd op het gemeentelijk handboek -i.c. het bestemmingsplan Boskoop Dorp 2010- en de stedenbouwkundige randvoorwaarden, zoals deze in overleg met de gemeente Boskoop zijn opgesteld. Binnen deze bestemming zijn aan-huis-gebonden beroepen toegelaten. Voorwaarde van een aan- huis-gebonden beroep is dat de uitoefening van dit beroep (ruimtelijk en functioneel) ondergeschikt blijft aan de woonfunctie.

In de bouwvoorschriften worden ten eerste de maatvoeringen voor de hoofdgebouwen weergegeven. Hierbij kan worden gedacht aan de maximale goot- en bouwhoogten etc.. Voor wat betreft aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn maatvoeringen betreffende situering, goot- en bouwhoogte en maximumoppervlakten opgenomen.

6.2.3 Algemene regels

Anti-dubbeltelregel
De formulering van deze regel wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro). Het wordt opgenomen ter voorkoming dat wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.

Algemene bouwregels
Dit artikel bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. De overschrijding van de bouwgrenzen dient wel beperkt te zijn.

Algemene gebruiksregels
Met de algemene gebruiksregels wordt aangegeven welk gebruik van de betreffende gronden en bouwwerken bij voorbaat strijdig zijn met de gegeven bestemmingen.

Algemene aanduidingsregels
In het bestemmingsplan is een gebiedsaanduiding 'Veiligheidszone - leiding' opgenomen. Binnen het gebied met deze aanduiding dient rekening te worden gehouden met specifieke regels in verband met de langs het spoor aanwezige aardgasleiding.

Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan een planologische afwijking is toegestaan. Het gaat hierbij om de bevoegdheid voor het afwijken van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan.

Algemene procedureregels
In de regels van een bestemmingsplan wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. De van toepassing verklaarde wettelijke regeling geldt zoals deze luidt op het moment van de toepassing van de bestemmingsplanregels. Wijziging van de wettelijke regeling na de vaststelling van het bestemmingsplan zou dan zonder Wro-procedure een wijziging van het bestemmingsplan met zich mee kunnen brengen.

6.2.4 Overgangs- en slotregel

Overgangsrecht
Het overgangsrecht is gebaseerd op artikel 3.2.1 Bro, waarin de formulering bindend is voorgeschreven.

Slotregel
Deze regel verklaart hoe de titel van het bestemmingsplan luidt.