direct naar inhoud van 2.2 Waterrijk - West
Plan: Actualisatie Boskoop - Dorp 2011
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0499.BPL10019HBD-OH01

2.2 Waterrijk - West

Boezemlaan 9 - 35

De strook grond aan de Boezemlaan 9 - 35 vormt een overgangszone tussen de Boezemlaan zelf en het achtergelegen (nieuwe) woongebied Waterrijk - West. Voor deze overgangszone is een stedenbouwkundige visie gemaakt. Deze is als bijlage bij dit bestemmingsplan te zien.

Onderstaand een afbeelding uit die stedenbouwkundige visie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0499.BPL10019HBD-OH01_0003.png"

Het stedenbouwkundige plan voor deze overgangszone tussen Boezemlaan en Waterrijk - West maakt 3 nieuwe woningen mogelijk aan de Boezemlaan. Dit zijn zogenaamde 'kwekerswoningen'. Deze woningen hebben in het stedenbouwkundige plan de letters A tot en met C. Aan de oostkant van deze overgangszone, dus westelijk van Waterrijk - West, zijn 13 nieuwe woningen beoogd. Dit zijn zogenaamde 'kopwoningen'. Deze kopwoningen zoeken stedenbouwkundig aansluiting bij Waterrijk - West. De ontsluiting verloopt via de Boezemlaan. Deze woningen hebben in het stedenbouwkundige plan de cijfers 1 tot en met 13.

Voor wat betreft de uitvoerbaarheid van deze 16 nieuwe woningen geldt dat het 'moederplan' Boskoop - Dorp verslag doet van verschillende onderzoeksonderwerpen. Daar wordt van hieruit dan ook naar verwezen (zie www.ruimtelijkeplannen.nl). Enkele onderzoeksonderwerpen zijn in aanvulling op dat plan Boskoop - Dorp verder uitgewerkt. Onderstaand een volledig overzicht van alle aspecten die in het kader van het aantonen van de uitvoerbaarheid van belang zijn:

  • 1. Milieu. Het aspect geluid is in Boskoop Dorp voldoende onderzocht. De destijds aangevraagde en verkregen hogere grenswaarden volstaan voor realisatie van deze woningen. Het onderzoek luchtkwaliteit uit Boskoop Dorp houdt rekening met deze woningen. Het onderzoek naar externe veiligheid houdt rekening met de bouw van deze woningen. In het kader van milieuzonering zijn er geen bedrijven waarmee rekening moet worden gehouden. Het aspect bodem was in het kader van het bestemmingsplan Boskoop - Dorp al globaal uitgezocht voor de ontwikkeling van het gebied Waterrijk - West. Bij de verdere uitwerking van het woongebied Waterrijk - West is gedetailleerd onderzoek verricht naar de bodemkwaliteit voor de betrokken kavels. Daaruit komt naar voren dat, behoudens een enkele lichte en kleinschalige verontreiniging, de bodem de uitvoerbaarheid van de woningbouwplannen niet in de weg staat. De conclusies uit de verschillende bodemonderzoeken is dat de woningbouwplannen door kunnen gaan. Gelet op de directe relatie tussen onderhavige kavels in dit voorliggende bestemmingsplan en de kavels in het (nieuwe) woongebied Waterrijk - West maakt dat het voldoende aannemelijk is dat de onderhavige kavels ook geen belemmeringen ondervinden vanuit het aspect bodem. Op het moment dat een omgevingsvergunning verleend wordt zal uit een bodemonderzoek definitief blijken dat de bodem geschikt is.
  • 2. Ecologie. In lijn met het bestemmingsplan Boskoop - Dorp is t.b.v. de wijziging voor het plan Waterrijk - West een nader onderzoek ecologie uitgevoerd. Dat onderzoek is in de bijlage bij dit plan opgenomen. Vanuit dat onderzoek kan de conclusie getrokken worden dat het aspect ecologie voor de woningen in deze overgangszone geen belemmering vormt voor verdere uitvoering.
  • 3. Archeologie. Uit het uitgevoerde onderzoek, zie bijlage bij dit bestemmingsplan, blijkt dat het aspect archeologie geen belemmering vormt bij uitvoering van dit bestemmingsplan.
  • 4. Water. In het kader van de ontwikkeling van het plan Waterrijk - West zijn ook afspraken gemaakt omtrent het realiseren van extra water voor de woningen die in dit voorliggende bestemmingsplan mogelijk gemaakt worden. Daarmee is het aspect water ook afdoende beoordeeld.
  • 5. FinanciĆ«n. Voor enkele nieuwe kavels is reeds een overeenkomst gesloten met de eigenaar omtrent verhaal van plankosten in lijn met de GREX-regels uit de Wet ruimtelijke ordening. Het betreft kavel C, 4, 5, 7, 8, 9 en 11. Deze woningen zijn daarom ook direct te realiseren op basis van voorliggend bestemmingsplan. Voor de overige kavels geldt dat deze pas mogelijk zijn nadat de overeenkomst is gesloten. Daarom zijn die woningen pas mogelijk na wijziging van het bestemmingsplan. In dit plan zijn de voorwaarden voor wijziging opgenomen. Daarbij dient in het bijzonder rekening te worden gehouden met de stedenbouwkundige bepalingen uit de onderliggende stedenbouwkundige visie voor dit gebied. Voorts dienen de algemene wijzigingsregels in acht te worden genomen.

Boomgaard

In Waterrijk ligt de Boomgaard. Dat is een weg. Op onderstaande afbeelding is deze te zien als een grijze strook (bestemming Verkeer).

afbeelding "i_NL.IMRO.0499.BPL10019HBD-OH01_0004.png"

Bij de ontwikkeling van de wijk Waterrijk - West zijn in het bestemmingsplan Boskoop - Dorp verschillende wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Op bovenstaande afbeelding zijn die te zien met een rode arcering. Te zien is dat de Boomgaard niet in een van die wijzigingsbevoegdheden is opgenomen. Ten behoeve van de ontwikkeling van die woonwijk kan het om stedebouwkundige redenen gewenst zijn om de Boomgaard (deels) te verleggen. Daarom wordt via voorliggend bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid gelegd op de Boomgaard om deze gronden mee te kunnen nemen bij de ontwikkeling van de woonwijk. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij alle drie de omliggende wijzigingsgebieden.