Plan: | Parklaan Oost 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0499.BPL10014HBD-OH01 |
In het structuurplan Boskoop 2015 wordt de Parklaan aangegeven als een inbreidingslocatie met daarin het NS-station. Rond het kruispunt met de Zijde is ruimte voor subregionale voorzieningen. Uitgangspunt van de gemeente is het realiseren van nieuwe woningen voor de lokale woonbehoefte. Deze woningbehoefte wordt voor de komende jaren geraamd op 60-70 woningen per jaar. Er staat nu spanning op de woningmarkt, omdat deze woningproductie de afgelopen jaren niet is gehaald. Voor woningbouw is het uitgangspunt dat nieuwbouw in Boskoop dient te worden gerealiseerd in de verhouding 30% huur- en 70% koopwoningen met een vanuit het totaal bezien gelijke verdeling over de verschillende prijsklassen. Voorts wordt geconcludeerd dat er een duidelijk grotere vraag is naar koopwoningen dan naar huurwoningen. Tekorten in de koopsector zijn er momenteel op het gebied van eengezinswoningen met tuin en in de hogere prijsklasse, de luxere woningen. Dit laatste betreft vooral vrijstaande en 2-onder-1–kap woningen. Het deelplan van J&W Verweij Bouw- en Aannemersbedrijf B.V. sluit daarom prima aan bij deze woningbehoefte.
Voor de ruimtelijke inrichting is het uitgangspunt om creatief en kostenefficiënt tot ontwikkeling te komen. Het behoud van het groen en kleinschalige karakter van Boskoop, inpassing van het open water en de slagenverkaveling in de woonwijken, de doorzichten vanuit de woonwijken op de kwekerijen en beheersing van de kosten, die het gevolg zijn van de slappe veenbodem zijn belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe stedenbouwkundige plannen. Het onderhavige plan is hiermee in overeenstemming. Bij de verdere planvorming in de ontwerpen dient rekening te worden gehouden met het feit dat inklinking van de bodem extra onderheiing bij (woning)bouw noodzakelijk maakt.
Het document dat juridisch bindend is binnen het gemeentelijke beleidskader is het geldende bestemmingsplan. Het gebied Parklaan ligt gedeeltelijk in het vigerende bestemmingsplan "Boskoop Sierteeltgebied 2e herziening" dat door de gemeenteraad is vastgesteld op 25 september 1997, door GS goedgekeurd op 28 april 1998. De locatie heeft daarin verschillende bestemmingen, waaronder "Agrarisch-Sierteelt". Grotendeels ligt de locatie Parklaan in het bestemmingsplan "Sierteeltgebied, eerste herziening" dat door de gemeenteraad van Boskoop is goedgekeurd op 23 november 1967 en goedgekeurd door GS op 27 augustus 1969. Voorkomende bestemmingen hierin zijn "Bedrijfsterrein" en "Agrarische Doeleinden". Zoals al aangegeven zijn de voorgenomen ontwikkelingen in het gebied Parklaan op basis van deze geldende bestemmingsplannen niet mogelijk.
Ten behoeve van de stedenbouwkundige- en architectonische inrichting van het gebied Parklaan zijn welstandscriteria opgesteld. Voor het gebied gelden de welstandscriteria zoals die in een aparte notitie door het stedenbouwkundig bureau SAB zijn verwoord. De notitie is opgenomen als bijlage in het Basisdocument Parklaan en de ruimtelijke onderbouwing en geldt als toetsingskader voor bouwaanvragen in het gebied Parklaan.
In zijn algemeenheid geldt dat de vormgeving van bebouwing, materiaalgebruik en inrichting van de openbare ruimte vooral gericht moet zijn op de 'Boskoopse' eigenheid met een meer traditioneel, tuindorpachtig karakter. Er zijn toetsingscriteria geformuleerd voor drie deelgebieden. Het onderhavige (deel)plan is gesitueerd in het zogenaamde noordelijke deel, ten oosten van de Parklaan. Voor dit deel gelden de volgende uitgangspunten.
In het verdere ontwerp wordt rekening gehouden met de in de welstandnota geformuleerde uitgangspunten. Detaillering en kleurmonsters zijn op dit moment nog niet volledig bekend, maar dienen bij toetsing door de Welstandscommissie beschikbaar te zijn. De feitelijke en uiteindelijke toetsing van het bouwplan vindt plaats door de Welstandscommissie.