direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Bestaande en beoogde situatie
Plan: Kadijkselaan-West
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0491.1231KDW01-va01

Hoofdstuk 2 Bestaande en beoogde situatie

In dit hoofdstuk wordt uitvoeriger ingegaan op de ruimtelijke consequenties van de ontwikkeling van het perceel ten behoeve van woningbouw.

Bestaande situatie

De Kadijkselaan is een smalle weg met aan weerszijden een watergang. De weg kenmerkt zich door een typische lintbebouwing van voornamelijk vrijstaande huizen. De bebouwing is een mix van voor- en naoorlogse woningen, moderne villa's en een aantal tweekappers. De weg maakt deel uit van het historische lint Kadijkselaan-Hoofdstraat-Dijklaan-Lekdijk, waaraan de kern Bergambacht is ontstaan. De locatie ligt aan de westzijde van de Kadijkselaan, nabij de aantakking op de Kadijk.

Het plangebied bestaat uit grasland dat in het verleden een agrarische functie heeft gekend. Het perceel wordt voor driekwart omsloten door een watergang. De watergang maakt geen deel uit van het plangebied. Er is geen verharding aanwezig. Ter plaatse van het zuidelijk deel van het plangebied ligt een houten bruggetje over de sloot. Figuur 2.1 geeft een impressie van de huidige situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0491.1231KDW01-va01_0003.png"

Figuur 2.1 De huidige situatie van het plangebied

Het perceel heeft een lengte van circa 97 m en een breedte van circa 32 m. De exacte oppervlakte is 3.148 m².

Beoogde situatie

In het plangebied zullen zes kavels uitgegeven worden. Potentiële kopers kunnen een architect in de hand nemen om zo zelf een woning te ontwerpen en te laten bouwen. Hierdoor is er geen exact eindbeeld bekend.

Er is echter wel een aantal planologische kaders waarbinnen de ontwikkeling moet passen. Deze volgen uit de wijzigingsregels van het vigerende plan. Zo is er sprake van een 'rooilijn' waar de voorgevel in of achter gebouwd moet worden. Deze is afgestemd op de rooilijnen (bouwvlakken) in directe omgeving. Ook worden de maximale goot- en bouwhoogte gelimiteerd en worden er eisen gesteld ten aanzien van parkeren. In het plangebied zal in het kader van watercompensatie ongeveer 170 m² nieuw water gerealiseerd moeten worden.

De directe omgeving kenmerkt zich door vrijstaande en twee-aaneengebouwde woningen met één of twee bouwlagen met kap. Door de planologische kaders zal de toekomstige situatie in lijn zijn met de directe omgeving. Er zullen vrijstaande woningen en mogelijk twee aaneengebouwde woningen op een nu onbebouwd stukje van het bebouwingslint ontstaan, dat daardoor een meer continu karakter krijgt.