Plan: | Woongebied West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPWGW20090000-VI01 |
Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening zijn aan de in het plan begrepen gronden bestemmingen toegewezen. De bestemming is het centrale onderdeel van een bestemmingsplan. Niet iedere functie leent zich voor een bestemming. Of dit zo is, hangt af van de ruimtelijke relevantie ofwel van de mate waarin de betrokken functie invloed heeft op zijn omgeving of daaraan eisen stelt. Behalve om functies gaat het bij bestemmingen altijd om concreet ruimtegebruik of om fysiek aanwezige ruimtelijke objecten. In het bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen opgenomen. In deze paragraaf worden de bestemmingen in het plangebied behandeld en beknopt toegelicht. Hierbij wordt eerst nader ingegaan op de woonbestemmingen en vervolgens op de overige bestemmingen.
Voor de diverse jonge woonbuurten geldt in het bijzonder dat de woonpercelen exclusief de voortuinen volledig bestemd kunnen worden als 'Wonen'. De woonbebouwing bestaat uit zowel grondgebonden als gestapelde bebouwing. Er komen zowel woningen onder kap als geheel of gedeeltelijk plat afgedekte woningen voor. Om deze architectonische diversiteit en het onderscheid in de voorkomende woningtypen te beschermen worden binnen de bestemming 'Wonen' vier categorieën onderscheiden. 'Wonen', 'Wonen - Bijzonder' en 'Wonen - Lintbebouwing' zijn van toepassing op grondgebonden woningen. 'Wonen - Gestapeld' wordt gereserveerd voor gestapelde bebouwing (appartementen). Voor alle bebouwing wordt een maximale bouwhoogte bepaald. Daarnaast wordt bij bebouwing onder een kap ook een maximale goothoogte geregeld.
De grondgebonden woningen worden met uitzondering van de meer historische bebouwing van de dijken voor het merendeel bestemd als 'Wonen'. Indien uit ruimtelijk oogpunt een strak op de bebouwing begrensd bouwvlak is gewenst voor alle bebouwing wordt de bebouwing bestemd voor 'Wonen - Bijzonder'. De voor- en achtertuinen die behoren bij de woningen in de bestemmingen 'Wonen - Bijzonder' zijn eveneens bestemd. De tot de lintbebouwing van de dijken behorende woonbebouwing wordt bestemd als 'Wonen - Lintbebouwing'. Het ruimtelijk beeld van de dijken wordt mede bepaald door de groene voorerven en het directe zicht vanaf de hoger gelegen dijken naar de voorerven van de als 'Wonen - Lintbebouwing' bestemde percelen. Om deze reden worden de bij deze woningen behorende privéruimten bestemd als 'Tuin'.
In samenhang met het wonen is de uitoefening van beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten toegestaan. Woningsplitsing is in geen geval toegestaan binnen de woonbestemming. Hierdoor wordt voorkomen dat het aantal woningen toe kan nemen.
Wonen
Deze bestemming voorziet in een strak bouwvlak waarbinnen het oorspronkelijke hoofdgebouw is opgenomen. Uitbreiding van bestaande hoofdgebouwen mag uitsluitend plaatsvinden in de vorm van bijbehorende bouwwerken. Ook is de ligging en de maatvoering van de erfbebouwing vastgelegd.
Wonen - Bijzonder
Binnen deze bestemming dienen alle gebouwen binnen het bouwvlak opgericht te worden. Vanwege de bijzondere ligging en de wens om de ruimtelijke kwaliteiten van deze woningen te behouden is binnen deze bestemming een strak bouwvlak (zeer conserverende bestemming) toegekend, waarbinnen zowel de hoofdbebouwing als de erfbebouwing opgenomen dient te worden. Bij deze woningen is binnen het bouwvlak geen ruimte voor het realiseren van (vrijstaande) bijgebouwen. Het oprichten van aan- of uitbouwen is wel mogelijk en over het algemeen reeds gerealiseerd. Buiten het bouwvlak bestaat de mogelijkheid om eventueel vergunningvrij erfbebouwing te realiseren. Aangezien de ligging en het overgrote deel van de maatvoering van de erfbebouwing is vastgelegd op de verbeelding is in de regels enkel de maximale hoogte van de erfbebouwing en de afstand tot de voorgevel van het hoofdgebouw gereguleerd.
Wonen - Lintbebouwing
Deze bestemming is toegekend aan die woningen die grotendeels deel uitmaken van de 'historische' bebouwing, met de daarbij behorende erfbebouwing, bouwwerken, geen gebouwen zijnde, overkappingen, erven en ontsluitingspaden. Het zijn doorgaans oudere grondgebonden woningen, boerderijen en nieuwe woningen ter vervanging van oudere woningen. Het gezamenlijk kenmerk is hun grote onderlinge verschil in oorsprong (voormalige boerderij, winkel, bedrijfspandje of gewoon woning), grootte, bouwvorm, afmeting en vorm van het perceel. Gezamenlijk bepalen zij in hoge mate het karakter van deze historische bebouwing.
Een dergelijke diverse bebouwing vraagt om een regeling die met name ten aanzien van situering en hoofdvorm bescherming biedt. Tevens verdient het aanbeveling om de onderlinge samenhang, zoals die in de loop der tijden tot stand is gekomen, veilig te stellen bij eventuele nieuwbouw of ingrijpende verbouwingen. Dit is gedaan door middel van het toepassen van bouwvlakken waarbinnen het hoofdgebouw gesitueerd dient te worden. Hierdoor vindt afstemming plaats met de aangrenzende bebouwing. Hierbij zijn regels opgenomen ten aanzien van aan te houden afstanden van hoofdgebouwen tot aan de perceelsgrenzen, de hoogte en dergelijke. Ook is de ligging en de maatvoering van de erfbebouwing vastgelegd. Aangezien de percelen (in vergelijking met het overige deel van de woonwijk Carnisselande) veelal ruim bemeten zijn is voor deze woningen een verruimde erfbebouwingsregeling opgenomen. Het betreft over het algemeen reeds gerealiseerde bebouwing (schuren behorende bij voormalige boerderijen en dergelijke).
Wonen - Gestapeld
Deze bestemming is toegekend aan delen van het plangebied waarbinnen uitsluitend gestapelde woningen zijn toegestaan. Hierbij zijn met name regels opgenomen ten aanzien van de maatvoering.
Erfbebouwing
Bij het toepassen van de regeling voor erfbebouwing is het begrip bestaand/oorspronkelijk hoofdgebouw van belang. Onder bestaand/oorspronkelijk hoofdgebouw wordt verstaan, het hoofdgebouw zoals dat ten tijde van de afronding van de bouwwerkzaamheden, overeenkomstig de voor het hoofdgebouw verleende vergunning, is opgeleverd.
Van het hoofdgebouw te onderscheiden aan- en uitbouwen die op basis van de vergunning gelijktijdig zijn gebouwd met het hoofdgebouw, worden geacht deel uit te maken van het "oorspronkelijk hoofdgebouw". De desbetreffende aan- of uitbouw moet dan wel functioneel worden gebruikt en in de vergunning verleend zijn als onderdeel van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld als woonkamer, keuken of slaapkamer. Aan- en uitbouwen die vergund zijn voor aan het wonen ondergeschikte functies (garages en bergingen), maken geen onderdeel uit van het “oorspronkelijk hoofdgebouw”. Hetzelfde geldt voor aan- en uitbouwen die wel gelijktijdig zijn gebouwd met het hoofdgebouw, maar geen onderdeel waren van de vergunning (bouwvergunningsvrije aan- en uitbouwen).
Aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten
In de bestemmingsomschrijving is een regeling opgenomen voor aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten voor de grondgebonden woningen. Wat hieronder dient te worden verstaan, volgt uit de begrippen in combinatie met de regeling zoals opgenomen in de bestemmingsomschrijving.
De regeling bevat ook een kwalitatief criterium waaruit volgt dat het beroep of de activiteit geen afbreuk mag doen aan de ruimtelijke uitstraling van de woning en de woonomgeving. Omdat de toetsing aan dit criterium sterk zal afhangen van de omstandigheden en de feiten van het concrete geval, is het onwenselijk dit criterium in het bestemmingsplan verder uit te werken.
Bedrijf
Het garagebedrijf De Jong aan de Voordijk krijgt de bestemming 'Bedrijf', waarbij een categorie uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' is aangegeven. Voor het bedrijf is een passende regeling opgenomen, overeenkomstig de huidige milieucategorie. De in het plangebied aanwezige grotere nutsvoorzieningen (die niet vergunningvrij zijn) hebben eveneens de bestemming 'Bedrijf' met een nadere aanduiding 'nutsvoorziening'.
Centrum - Primair
In de bestemming 'Centrum - Primair' zijn meerdere functies opgenomen die in combinatie met elkaar gerealiseerd kunnen worden. In de bestemmingsomschrijving zijn de diverse functies genoemd. Het gaat hierbij met name om de combinatie van detailhandel, dienstverlening, horeca en wonen. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding. De toegestane horecabedrijven zijn gekoppeld aan een bij de regels behorende 'Staat van Horeca-activiteiten'. Dit is een staat die horecabedrijven indeelt in categorieën, gebaseerd op het potentieel overlastgevende karakter van de verschillende typen horecabedrijven. In Bijlage 3 is een toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten opgenomen. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding.
Cultuur en Ontspanning
De bestemming 'Cultuur en Ontspanning' is toegekend aan de kinderboerderij. Op deze gronden is het toegestaan gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, te bouwen.
Gemengd
Binnen de bestemming 'Gemengd' zijn kantoren, maatschappelijke voorzieningen en woonfuncties toegestaan. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding.
Groen
Hieronder vallen de openbare groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden alsmede nuts- en waterhuishoudkundige voorzieningen. Alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan.
Horeca
De horecavestigingen aan de Voordijk, het Havenhoofd en in het Carnisser park hebben de bestemming 'Horeca' toegekend gekregen. De toegestane horecabedrijven zijn gekoppeld aan een bij de regels behorende 'Staat van Horeca-activiteiten'. Dit is een staat die horecabedrijven indeelt in categorieën, gebaseerd op het potentieel overlastgevende karakter van de verschillende typen horecabedrijven. In Bijlage 3 is een toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten opgenomen. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding.
Maatschappelijk
Aan de maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, kinderopvang en dergelijke in het plangebied is de bestemming 'Maatschappelijk' toegekend. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn met name vastgelegd op de verbeelding.
Sport
De sportvelden in het plangebied zijn voorzien van de bestemming 'Sport'. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding. De ondergeschikte horeca die plaatsvindt in de verenigingsgebouwen is eveneens als zodanig gereguleerd.
Tuin
Deze bestemming 'Tuin' is toegekend aan de voor- en zijtuinen behorende bij de woningen (bestemming 'Wonen') en voor een aantal andere gronden waarvoor in het kader van dit bestemmingsplan geen gebouwen worden toegestaan. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Verkeer
De rondom het plangebied aanwezige hoofdverkeerswegen/gebiedsontsluitingswegen inclusief bijbehorende voet- en fietspaden zijn voorzien van de bestemming 'Verkeer'. Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is een maximale hoogtemaat opgenomen, met uitzondering van bouwwerken ten behoeve van de verkeersregeling, de verkeers- of wegaanduiding of de verlichting.
Verkeer - Openbaar vervoer
De trambaan met haar bijbehorende halteplaatsen zijn voorzien van de bestemming ´Verkeer - Openbaar vervoer´.
Verkeer - Verblijfsgebied
Wegen met een verblijfsfunctie en erftoegangswegen (over het algemeen 30 km/h-wegen) daarentegen hebben de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Deze laatste is gericht op het verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen. Binnen deze bestemming is een aantal speelplekken specifiek bestemd middels een aanduiding. Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is een maximale hoogtemaat opgenomen, met uitzondering van bouwwerken ten behoeve van de verkeersregeling, de verkeers- of wegaanduiding of de verlichting.
Water
Binnen de bestemming 'Water' zijn watergangen en waterpartijen opgenomen. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en voorzieningen die ten dienste staan aan de bestemming, zoals constructies voor bruggen, kademuren en duikers, zijn toegestaan. Binnen de overige bestemmingen is eveneens water toegestaan. De beschermingszones van de A-watergangen zijn voorzien van een passende dubbelbestemming.
Leidingen (dubbelbestemmingen)
In het plangebied liggen planologisch relevante leidingen. De regels (met name aan te houden afstanden) met betrekking tot deze leidingen zijn verankerd in de regels. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is uitsluitend toegestaan na een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag, waarbij, teneinde de leiding veilig te stellen, een zorgvuldige afweging van belangen dient plaats te vinden.
Waarde - Archeologie - 1 t/m 4 (dubbelbestemmingen)
Ter bescherming van de archeologische waarden die mogelijk in het gebied voorkomen is voorzien in de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie'. Voor deze gronden geldt dat bouwen en een aantal genoemde werken en werkzaamheden waarbij archeologische waarden in het geding kunnen zijn slechts mogelijk zijn na voorafgaande toetsing door het bevoegd gezag aan de archeologische waarden. De archeologische verwachtingswaarde, met bijbehorende regeling, is bepaald aan de hand van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Barendrecht. Vanwege deze archeologische verwachtingswaarde, dient eventueel voorafgaand aan werkzaamheden een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau.
Waterstaat (dubbelbestemming)
Deze bestemming is toegekend aan de beschermingszones langs de (hoofd)watergangen in het plangebied. Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken indien de bij de bestemming betrokken regels in acht worden genomen en het belang van de waterbeheerder door de bouwactiviteiten niet onevenredig wordt geschaad.
Waterstaat - Waterkering (dubbelbestemming)
In verband met de aanwezigheid van een regionale waterkering is aan enkele bestemmingen een dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' toegekend, waardoor de belangen van de dijkbeheerder worden veiliggesteld. Binnen deze zone 'Waterstaat - Waterkering' is de Keur van kracht. Alle bouw- en graafwerkzaamheden zijn verboden en dienen te worden getoetst door het waterschap of deze de stabiliteit van de waterkering kunnen aantasten, voordat vergunning op grond van de Keur wordt afgegeven.