Plan: | Woongebied West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPWGW20090000-VI01 |
Iedere functie in het plangebied is voorzien van een daarop toegesneden bestemmingsregeling. In het bestemmingsplan is echter de nodige flexibiliteit ingebracht door middel van de opname van (algemene) afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden. Deze opzet biedt flexibiliteit voor perceelsgewijze ontwikkelingen die aansluiten op de vigerende regelingen en biedt tegelijkertijd rechtszekerheid voor de bewoners en gebruikers van de aangrenzende gebieden. De omvang van de diverse functies is verankerd in de bestemmingslegging. Door deze wijze van bestemmen zijn de functies ruimtelijk begrensd.
De bestemmingsregeling is in hoofdzaak consoliderend van aard waarbij het huidige gebruik en bebouwingsbeeld gereguleerd wordt in een geactualiseerde bestemmingsregeling. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied en is waar mogelijk ruimte voor verbetering gecreƫerd. Voor het gehele plangebied geldt dat de opbouw en de gebiedsspecifieke uitstraling moet worden behouden en waar mogelijk versterkt. Het gebruik van globale (meeromvattende) bestemmingen en ruime bouwvlakken biedt hiertoe soelaas. Hierbij is tevens rekening gehouden met het behoud en de bescherming van de aanwezige historische bebouwing, waarbij mogelijkheden voor sturing en behoud van bijzondere kwaliteiten in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Ondanks dat het een hoofdzakelijk consoliderend plan betreft wordt ruimte geboden aan economische activiteiten gericht op het behoud en aanbod van (extra) werkgelegenheid en (dienstverlenende) voorzieningen voor de gemeenschap.
Wettelijke vereisten
Ingevolge de Wro, het Bro en de daarbij behorende ministeriƫle Regeling standaarden ruimtelijke ordening (Rsro), dienen bestemmingsplannen op vergelijkbare wijze opgebouwd en gepresenteerd te worden en tevens digitaal uitwisselbaar gemaakt te worden. Er is een aantal standaarden door het Ministerie van VROM ontwikkeld, waaronder de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008), de Praktijkrichtlijn Bestemmingsplannen (PRBP2008) en de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten (STRI2008). Met het oog hierop stellen de Wro en de onderliggende regelgeving eisen waaraan digitale en analoge plannen moeten voldoen. Zo bevat de SVBP bindende afspraken waarmee bij het maken van bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden. De SVBP kent (onder meer) hoofdgroepen van bestemmingen, een lijst met functie- en bouwaanduidingen, gebiedsaanduidingen en een verplichte opbouw van de planregels en het renvooi. In dit bestemmingsplan wordt van deze standaarden (voor zover van toepassing) gebruikgemaakt. Hiermee wordt de rechtsgelijkheid en de uniformiteit binnen de gemeentelijke c.q. landelijke bestemmingsplannen gediend. Het bestemmingsplan is tevens afgestemd op de terminologie en regelgeving zoals opgenomen in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.