direct naar inhoud van 1.2 Opzet en doel bestemmingsplan
Plan: Bedrijventerreinen Barendrecht Noordoost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0489.BPBTO20120000-VI01

1.2 Opzet en doel bestemmingsplan

De vernieuwing van het treinstation Barendrecht, in combinatie met de 'Ruimtelijke ambitie Stedenbaan 2020' en de ontwikkelingen in de aardappel, groente- en fruitsector (AGF-sector), vormen de aanleiding voor de herstructurering van het bedrijventerrein en met name de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg (Spoorlaan) en de herlocatie en uitbreiding van kantoorfuncties in het gebied.

Bedrijventerreinen Barendrecht Noordoost voorziet in een belangrijk deel van de werkgelegenheid binnen de gemeente Barendrecht en heeft een regionale uitstraling. De eigen ontwikkeling van de verschillende deelgebieden heeft geleid tot een gebied zonder goede ruimtelijke en functionele samenhang. Er is sprake van een gefragmenteerd beeld, waarbinnen een heldere ruimtelijke structuur ontbreekt en grote en kleine bouwmassa's (bedrijven) ogenschijnlijk vrij willekeurig naast elkaar voorkomen. Ook is nauwelijks sprake van een zonering naar bedrijfsfuncties- en typen.

De ambitie van de gemeente Barendrecht is om het Bedrijventerreinen Barendrecht Noordoost in samenwerking met de ondernemers om te vormen tot een modern bedrijventerrein voor meerdere typen bedrijven met de nadruk op de AGF-sector. In lijn met rijks- en provinciaal beleid zijn bedrijven met een grote publiekaantrekkende werking niet toegestaan, met uitzondering van de stationsomgeving en de bestaande detailhandelsactiviteiten op de bedrijventerreinen Cornelisland en Reijerwaard. Bij het station en aan de toekomstige Spoorlaan kan ruimte worden geboden aan bedrijven met een representatief karakter en publiekaantrekkende werking.

Bestemmingsregeling

Dit bestemmingsplan is deels ontwikkelingsgericht en deels conserverend van aard. Voor het ontwikkelingsgerichte deel is gekozen voor een globale bestemmingslegging. Voor de deelgebieden en locaties waar de ruimtelijke invulling reeds gedetailleerder bekend is, dan wel conserverend van aard is, is deels een globale en deels ook een gedetailleerdere regeling opgenomen.