direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Buitengebied Alphen Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B084buitengebalpnd-VA02

2.4 Regionaal beleid

2.4.1 Uitvoeringsprogramma, Het Groene Hart, icoon van Nederland 2007-2013
Dit ontwikkelperspectief is opgesteld door de drie Groene Hart provincies in samenwerking met regionale overheden en maatschappelijke organisaties, met als doel het unieke landschap van het Groene Hart te kunnen bewaren. De focus van het programma richt zich op 10 icoonprojecten, waarbij de landbouw en agrarische ondernemers worden gezien als belangrijke economische dragers en dragers van landschap en natuur.
De uitvoering van de icoonprojecten wordt georganiseerd door het programmabureau Groene Hart.











Figuur: Ontwikkelingsperspectief Groene Hart  
afbeelding "i_NL.IMRO.0484.B084buitengebalpnd-VA02_0005.jpg"  

2.4.2 Regionale Structuurvisie 2020 Holland Rijnland (2011)

Holland Rijnland is het vrijwillige samenwerkingsverband van 15 gemeenten. Deze gemeenten werken vanuit een gezamenlijke strategische visie op de verdere ontwikkeling van de regio om de kwaliteit van wonen, werken, ondernemen en recreëren van burgers, bedrijven en instellingen in het gebied te bevorderen.

De belangrijkste punten in de regionale Structuurvisie zijn:

  • 1. De afwisseling tussen stedelijke, dorpse en landelijke leefmilieus is een sterke kwaliteit. De ontwikkelpotenties van de Oude Rijnzone moeten worden benut als waardevolle aanvulling op de diversiteit van woonmilieus in de regio. Ruimtelijke ontwikkelingen in en grenzend aan stedelijke kernen zorgen voor een afname van de bebouwingsdruk van het buitengebied. Het landschap kenmerkt zich door cultuurhistorisch waardevolle landschapstructuren, karakteristieke waterlopen als de Meije en vergezichten over het veenweidegebied aan weerszijden van de Oude Rijn en de Nieuwkoopse Plassen. Het landschap wordt met name voor agrarische activiteiten gebruikt, maar recreatief medegebruik speelt een steeds grotere rol. Het open landschap biedt daarnaast mogelijkheden om de regio als duurzaam en klimaatneutraal te laten profileren.

  • 2. Doelstelling Holland Rijnland t.o.v. het Groene Hart:

Behoud en versterking van de karakteristieken van de Veenweide en Plassen.

Dilemma: Sluipende verstedelijking van het landschap en druk op de agrarische bedrijven. Primaire functie van het Groene Hart, spanning tussen agrarische functie en stedelijke recreatie.

De keuzes van Holland Rijnland zijn onder andere:

  • Kernkwaliteiten behouden en versterken en hierop nieuwe ontwikkelingen afstemmen.
  • De veehouderij is de drager van het open landschap.
  • Planologische zekerheid bieden aan de veehouderij, die de drager is van het open landschap.
  • Mogelijkheden bieden voor herstructurering, schaalvergroting en/of verbreding van grondgebonden agrarische bedrijven, waarbij de openheid en het karakter van het Groene Hart gewaarborgd blijven.
  • Ruimte bieden voor uitbreiding recreatie en (agro)toerisme.
  • Het landelijk gebied bereikbaar maken via langzaamverkeersroutes en OV.
  • Kleinschalige toevoeging van woningbouw.

2.4.3 Landschapsontwikkelingsplan Rijn- en Veenstreek

In 2009 hebben de gemeenten Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Rijnwoude en Alphen aan den Rijn een regionaal landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld. Het plan dat bestaat uit een visie en uitvoeringsprogramma is door de raden van alle 4 de gemeenten vastgesteld.

In het LOP staat ruimte voor de landbouw centraal. Afhankelijk van de deelgebieden is er meer of minder ruimte voor recreatieve ontwikkelingen, rood voor groen ontwikkelingen zoals landgoederen, ruimte voor de natuur of schaalvergroting c.q. verbreding in de landbouw. Voor het grondgebied van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn de doelstellingen en ambities uit de 'Structuurvisie Buitengebied' overgenomen in het LOP.

afbeelding "i_NL.IMRO.0484.B084buitengebalpnd-VA02_0006.jpg"

Figuur: Visiekaart Landschapsontwikkelingsplan Rijn- en Veenstreek