Plan: | Buitengebied Alphen Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B084buitengebalpnd-VA02 |
De Wet ruimtelijke ordening gaat ervan uit dat gemeenten beschikken over een actueel bestemmingsplannenbestand. Een actueel bestemmingsplan is niet ouder dan tien jaar.
Plan van Aanpak Actualisering, standaardisering en digitalisering van bestemmingsplannen
In mei 2005 is door de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling een Plan van Aanpak Actualisering, standaardisering en digitalisering van bestemmingsplannen opgesteld. In het Plan van Aanpak is voor de komende jaren een planning opgenomen waarin het gehele grondgebied van Alphen aan den Rijn voorzien wordt van actuele bestemmingsplannen. Het Plan van Aanpak is bij besluit van 29 september 2005, nummer 2005/7370, vastgesteld door de gemeenteraad. Dit bestemmingsplan maakt onderdeel uit van deze actualiseringsslag. Doel is dan ook om voor dit gebied te komen tot een actueel bestemmingsplan.
Structuurvisie Buitengebied
In 2008 is de Structuurvisie Buitengebied vastgesteld. In de Structuurvisie Buitengebied is ruimte gegeven voor nieuwe ontwikkelingen met behoud van de bestaande waarden. De visie sorteert voor op trends en ontwikkelingen.
De Structuurvisie Buitengebied bestaat uit een beleidsdeel (deel 1) en een uitvoeringsprogramma (deel 2).
Deel 1 gaat in op de ambities die de gemeente heeft voor het buitengebied. In deel 2 van de Structuurvisie zijn enkele uit te werken vernieuwingen vastgelegd, vanuit de gedachte van ontwikkelingsplanologie. Ontwikkelingsplanologie betekent 'denken vanuit kansen en sturen op doelen.' Dit vraagt om een andere invulling van het bestemmingsplan Buitengebied. In de Structuurvisie Buitengebied is een aanzet gegeven voor een gebiedsgewijze benadering van het buitengebied, die nu vertaald wordt in de bestemmingsplannen.
Poldergerichte aanpak
Er is gekozen voor het opsplitsen van het buitengebied in een poldergerichte aanpak, conform de Structuurvisie Buitengebied. Het bestemmingsplan Buitengebied Aarlanderveen was de eerste in rij en omvat de polders Nieuwkoop, de Drooggemaakte polder ten westen van Aarlanderveen en de Zuid- en Noordeindepolder. Aan de hand van de opzet van dit bestemmingsplan worden nu de andere polders (met uitzondering van de polder Gnephoek en Vrouwgeest) in het buitengebied in een nieuw planologisch jasje gestoken. De polders Gnephoek en Vrouwgeest volgen nog, in afwachting van een aantal ontwikkelingen die op dit moment nog niet uitgekristalliseerd zijn.
Figuur: indeling polders.