Plan: | Krommenie |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3763BP-0301 |
Krommenie oogt als een groene wijk. Dat komt vooral doordat de omgeving van de Rosariumlaan met aanliggende grote groenvlakken het beeld bij binnenkomst van de wijk sterk bepaalt. Bovendien ligt er veel zichtbaar groen rond scholen, hoogbouw en gebouwen met een maatschappelijke functie. Het groen is niet overal openbaar toegankelijk.
De zuidrand van Krommenie Zuid bestaat voor een gedeelte uit een beplante geluidswal die de woningen in Zuiderham beschermt tegen het geluid van de Provinciale weg. In het westelijk deel van de wijk bevindt zich een sportpark. Het sportpark dient voornamelijk voor openlucht recreatie en de beboste randen van de sportvelden geven het gebied en dus ook de woonrand van de wijk een groen karakter.
Het aangrenzende gebied Zuiderham met de Busch is recreatief en landschappelijk gezien de regionale betekenis. De route langs de Busch en het fietspad over de dijk bij De Ham voert fietsers onder andere van Spaarnwoude naar het Alkmaardermeer. Het gebied maakt onderdeel uit van de Westelijke tak van de Stelling van Amsterdam.
De bereikbaarheid (over land en water) van het buitengebied voor de bewoners uit Krommenie laat te wensen over. De groenstructuren met langzaam verkeerroutes liggen onvoldoende geschakeld tussen woonwijk en buitengebied en de Provinciale weg vormt een barrière. Daar komt nog bij dat ten zuiden van het gebied Noorderwelf/Saendelft wordt ontwikkeld waardoor het buitengebied op een nog grotere afstand komt te liggen.
De groene hoofdstructuur in de wijk ligt voor het merendeel gekoppeld aan water. Dat is het beste te zien in het oostelijke gedeelte van de wijk waar de Snuiversloot en de Molsloot typisch Zaanse watergangen vormen met parkachtige brede groen oevers en solitaire bomen. Deze 'singels' komen in het waterrijke Zaanstad in naoorlogse uitbreidingswijken op meerdere plaatsen voor en bepalen hiermee een Zaanse identiteit. De Durgsloot is een watergang in een ouder stadsdeel zonder groene bermen, wel plaatselijk met een grote solitaire boom in een tuin. Als groen/blauw structuur. In Zuiderham is de singelstructuur wel aanwezig (de Watering, Kamsloot), maar de continuïteit en bereikbaarheid laat te wensen over.
Veel groen is ook te vinden in de straten (woonomgeving) en in privé tuinen. De grens tussen openbaar en privé is niet overal goed te onderscheiden omdat veel mensen stukjes snippergroen in eigen onderhoud hebben of van de gemeente hebben gekocht. Het beeld van de woonstraten verkleurt enigszins omdat mensen schuttingen rond hun tuinen zetten en voortuintjes verharden. Deze ontwikkeling past binnen de behoefte aan parkeergelegenheid, privacy en tuininrichting die niet alleen meer uit planten bestaat. De langzame sanering van het versleten openbaar snippergroen zet zich voort in een richting van structureel openbaar groen in bruikbare en beheerbare grotere groenvlakken.
Langs de Rosariumlaan staan grote bomen die het beeld van het ruime profiel versterken en uitdrukking geven aan de "groene long' van Krommenie. Boombeplantingen langs straten komen op een enkele uitzondering na, niet veel voor. De meeste straatbomen staan in onregelmatig plantverband en vaak onder slechte groeicondities in verhardingen. Dit uit zich in een wat verbrokkeld groenbeeld maar geeft wel een indruk van groene wijk. Langs de buurtontsluitingswegen met een breder profiel waarlangs en laanbeplanting zou zijn te verwachten, zoals de Jupiterstraat, Neptunuslaan, Iepenstraat, Fortuinlaan en Marslaan, ontbreekt deze.
Zuiderham is aan drie zijden omgeven door groende oost- en zuidzijde is een parkstrook langs het water, de westzijde een sportpark. Rondom het sportpark ligt een groensingel, bestaande uit bosplantsoen. De toegang van het sportpark ligt aan de oostkant, aan deze kant liggen eveneens de parkeerplaatsen voor de bezoekers van het sportpark.