direct naar inhoud van 1.2 Aanleiding en doelstelling
Plan: Landelijk gebied Assendelft
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3758BP-0301

1.2 Aanleiding en doelstelling

Het bestemmingsplangebied Landelijk gebied Assendelft te Zaanstad is een bestaand agrarisch gebied met een woongebied ter plaatse van Assendelft-Zuid waar de komende jaren weinig tot geen nieuwe ontwikkelingen verwacht worden. Uitgezonderd is de Omzoom waar een recreatieve opgave ligt en waar in het agrarisch gebied een sportpark aangelegd zal worden met aansluitend recreatieve fiets en - wandelpaden.

De vigerende bestemmingsplannen voor het plangebied zijn voornamelijk in de jaren '80, '90 en rond de eeuwwisseling vastgesteld. Deze bestemmingsplannen zijn niet meer afgestemd op de huidige situatie in het plangebied.

Het uitgangspunt van het bestemmingsplan is om een actueel planologisch/juridisch kader te bieden voor enerzijds het behouden en versterken van de agrarische functie, en anderzijds ter plaatse van het lint Assendelft-Zuid het versterken en behouden van de woonfunctie. Daarnaast moeten ongewenste ontwikkelingen tegen worden gegaan.

Het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft bevat integraal ruimtelijk beleid voor het buitengebied. Met het opstellen ervan zorgt de gemeente er voor dat haar beleid voor het grootste deel van haar buitengebied weer geactualiseerd is.

Het buitengebied van Assendelft bevat een aantal kwaliteiten waarin landbouw, natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie tezamen met wonen en leefbaarheid een belangrijke rol spelen. Om te zorgen dat verschillende vormen van ruimtegebruik elkaar zoveel mogelijk versterken en ondersteunen, is het gemeentelijk beleid enerzijds gericht op het behoud van de duurzame componenten en daarmee samenhangende potenties en anderzijds op een vitaal en leefbaar platteland.

De vernieuwing van het platteland in de gemeente Zaanstad is gebaseerd op het vinden van een balans tussen leefbaarheid, duurzaamheid, ecologie en economie. Dat betekent dat gezonde agrarische bedrijven met een duurzaam productieproces zich de komende jaren, op locaties die daarvoor geschikt zijn, kunnen blijven ontwikkelen in de gemeente Zaanstad. Van de agrarische ondernemers wordt wel gevraagd om zorg te dragen voor een kwalitatief hoogwaardig buitengebied door bijvoorbeeld een verantwoorde landschappelijke inpassing van bedrijfsgebouwen en het beheer van landschapselementen. Ook voor de burger en de recreant is plaats in het buitengebied, mits zij respect tonen voor het landschap, de natuur en voor de agrariƫr, die er de kost verdient. Het buitengebied is immers van iedereen, waarvoor een gezamenlijke verantwoordelijkheid dient te worden gedragen.

Doel van dit bestemmingsplan is om zowel de karakteristieke kwaliteiten van de natuur en het landschap in Zaanstad als ook de sociaal-economische vitaliteit te behouden en te versterken. Het plan geeft aan waar rekening mee moet worden gehouden. Dit betreft vooral de inpassing in en verbetering van de omgevingskwaliteit, oftewel natuur en landschap, maar ook cultuurhistorie. Door het bestemmen van de specifieke gebiedskwaliteiten wordt een krachtig antwoord gegeven tegen de verrommeling in de betekenis van geen relatie met het gebied c.q. het landschap/natuur van het buitengebied. Landschapselementen alsmede de schaal en aard van bebouwingsmogelijkheden vormen belangrijke instrumenten tegen de verrommeling . Bestaande bedrijven kunnen hun bestaande agrarische activiteiten voortzetten. Het bestemmingsplan geeft de spelregels aan wanneer men wil groeien en uitbreiden.
Ook in gebieden met grote cultuurhistorische of natuurlijke waarden bestaat vaak volop dynamiek. Agrarische bedrijven stoppen, oude stallen worden gesloopt of hergebruikt en boerderijen worden opgekocht door burgers. Dit soort ontwikkelingen kan, mits op een goede manier uitgevoerd, worden benut om de gewenste versterking van omgevingskwaliteiten te realiseren.

Bij elke ontwikkeling en bij ieder initiatief geldt de volgende doelstelling:

Behoud en versterking van zowel de beeld- en omgevingskwaliteit als de sociale en economische vitaliteit van het landelijk gebied van de gemeente Zaanstad.