direct naar inhoud van Bijlage 5 Waterhuishouding
Plan: President Steynstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP0803PRESIDENTST1-R001

Bijlage 5 Waterhuishouding

Beleid duurzaam waterbeheer

Europees beleid

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is sinds 2000 van kracht en schrijft voor dat in 2015 alle waterlichamen een 'goede ecologische toestand' (GET) hebben en voor sterk veranderde/kunstmatige wateren dat deze een 'goed ecologisch potentieel' (GEP) moeten hebben bereikt. De chemische toestand moet voor alle waterlichamen (natuurlijk en kunstmatig) in 2015 goed zijn.

Nationaal Beleid

Het Rijk, de provincies, de gemeenten en de Unie van Waterschappen hebben op 25 juni 2008 een geactualiseerde versie van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW-Actueel) ondertekend. Hierin zijn afspraken vastgelegd voor een duurzame en klimaatbestendige waterhuishouding in Nederland. In de afgelopen vijf jaar is een groot deel van de gemaakte afspraken in het oorspronkelijke NBW inmiddels uitgevoerd. De NBW-partijen gaan nu gezamenlijk verder met de uitvoering van de nieuwe afspraken in het akkoord, onder meer over klimaatveranderingen, de stedelijke wateropgave en de ontwikkelingen in woningbouw en infrastructuur. Ook is er meer aandacht voor de implementatie van de Kaderrichtlijn Water. Het NBW heeft tot doel om in de periode tot 2015 de waterhuishouding in Nederland op orde te brengen en te houden en te anticiperen op klimaatverandering.

De Nationale Handreiking Watertoets 3 is in juli 2009 vastgesteld. Door de komst van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening klopte de informatie in handreiking 2 niet meer. Deze handreiking is, ten opzichte van de Handreiking Watertoets 2, aangepast aan en aangevuld met de nieuwste inzichten en ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan. De belangrijkste wijzigingen zijn de aanpassingen aan de evaluatie watertoets 2006, de Wet ruimtelijke ordening (1 juli 2008) en het ontwerp Nationaal Waterplan. De Handreiking geeft een algemene beschrijving van het gedachtegoed achter het watertoetsproces, de wettelijke verankering, de verschillende rollen en producten in het licht van de vernieuwde wetgeving en beleidsafspraken.

Het Nationaal Waterplan 2010 is de opvolger van de Vierde Nota Waterhuishouding uit 1998 en vervangt alle voorgaande Nota's Waterhuishouding. Het Nationaal Waterplan is opgesteld op basis van het wetsvoorstel Waterwet. Het Nationaal Waterplan beschrijft de hoofdlijnen van het nationale waterbeleid. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening heeft het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten de status van structuurvisie. Belangrijke onderdelen van het Nationaal Waterplan zijn het nieuwe beleid op het gebied van waterveiligheid, het beleid voor het IJsselmeergebied, het Noordzeebeleid en de Stroomgebiedbeheerplannen op grond van de KRW. Tevens bevat het Nationaal Waterplan een eerste beleidsmatige uitwerking van de kabinetreactie op het advies van de Deltacommissie.

De Waterwet is op 22 december 2009 in werking getreden. Deze wet heeft negen waterrelevante wetten samengevoegd (de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater, Wet Verontreiniging Zeewater, Grondwaterwet, Wet Droogmakerijen en Indijkingen, Wet op de Waterkering, Wet Beheer Rijkswaterstaatwerken, Wrakkenwet en Waterstaatswet). Daarnaast wordt de regeling waterbodems uit de Wet Bodembescherming opgenomen in de nieuwe Waterwet. Het wetsvoorstel regelt niet alles. Bepaalde onderwerpen dienen nader uitgewerkt te worden in onderliggende regelgeving: het Waterbesluit (algemene maatregel van bestuur), de Waterregeling (een ministeriële regeling) of in de verordeningen van waterschappen en provincies.

Provinciaal beleid

In het provinciale Waterhuishoudingsplan Noord-Holland 2006-2010 'bewust omgaan met water' is uitgewerkt dat inwoners en bedrijven te allen tijde optimaal beschermd zijn tegen overstromingen en wateroverlast. Uiterlijk in 2015 moet het watersysteem op orde zijn zodat het in staat is om de neerslaghoeveelheden op te vangen, daarbij mag de waterkwaliteit niet meer verslechteren. Het plan beschrijft op hoofdlijnen de eisen die de functies van oppervlaktewater en grondgebruiksfuncties stellen aan het waterbeheer.

Dit jaar is de inspraakprocedure van het provinciaal waterplan 2010-2015 in gang gezet. Dit waterplan biedt waterbeheerders in Noord-Holland een ondersteuning en versterking bij en van de uitvoering van het waterbeleid.

Beleid waterbeheerder

In het Waterbeheersplan 2006-2009 'Waterwerk Rijnland' zijn de beleidsspeerpunten: de realisatie van duurzaam stedelijk waterbeheer; het realiseren van een veilig watersysteem met goed functionerende waterkeringen; het voorkomen van afwenteling van knelpunten; het realiseren van meer zelfvoorzienende watersystemen (geen wateroverlast en -tekorten); realiseren van robuust en biologisch gezond water en het versterken van de relatie met de ruimtelijke planvorming, onder meer door te participeren in stedelijke waterplannen.

Op dit moment is het Hoogheemraadschap bezig met het opstellen van het waterbeheersplan 2010-2015. Hierin is onder andere opgenomen dat Rijnland samenwerkt met belangenorganisaties om de gestelde doelen voor 2015 te halen. De zogenaamde prioritaire waterlichamen (zie Nota schoon water Rijnland) worden als eerst aangepakt. Voor de andere waterlichamen geldt een realisatietermijn van 2021 met de uitdaging om via 'werk met werk maken' de maatregelen eerder uit te voeren.

Huidige situatie

Algemeen

Het plangebied ligt rondom de President Steynstraat, in het hart van de wijk Oud-IJmuiden, tussen het Noordzeekanaal en de spoorlijn.

Bodem en grondwater

Het gebied op een oorspronkelijke duin en de ondergrond bestaat uit zandgrond. Het maaiveld ligt tussen 7,9 m +NAP en 9,1 m NAP en de grondwaterspiegel ligt op meer dan 3 m onder het maaiveld. Ten zuiden van IJmuiden is de grondwateronttrekking ten behoeve van drinkwaterbereiding in 2002 beëindigd. Het gebied ten zuiden van IJmuiden maakt geen deel (meer) uit van het grondwaterbeschermingsgebied.

Veiligheid en waterkeringen

Het plangebied ligt op een oorspronkelijke duin en het maaiveld ligt hoger dan de waterkerende kruinlijn.

Waterkwantiteit

Ten noorden van het plangebied ligt het Noordzeekanaal en ten westen de Vissershaven. Het plangebied is grotendeels verhard, er is geen oppervlakte water aanwezig en het Hoogheemraadschap heeft geen wateropgave voor IJmuiden berekend.

Waterkwaliteit en ecologie

In IJmuiden zijn geen KRW-wateren. Voor het duingebied ten zuiden van IJmuiden zijn de KRW-doelstellingen wel van toepassing. Aan het duingebied zijn tevens Natura 2000 en TOP-functies toegekend. Het hemelwater in IJmuiden wordt niet afgevoerd naar het Noordzeekanaal, maar geïnfiltreerd in de bodem en heeft geen directe invloed op het zuidelijke duingebied.

Afvalwater en riolering

De huidige bebouwing is aangesloten op een gemengd rioolstelsel.

Beheer en onderhoud

Er zijn geen watergangen in het plangebied.

Toekomstige situatie

Algemeen

Het woningbedrijf Velsen heeft aangegeven de woningblokken in het kader van de herstructurering te willen slopen en hiervoor in de plaats nieuwe woonhuizen en appartementen te realiseren.

Bodem en grondwater

De bodem is uitermate geschikt voor infiltratie van het hemelwater afkomstig van de daken en het straatoppervlak. Hoewel het effect gering is, heeft bodeminfiltratie van zoet hemelwater een gunstig effect op de zoetwaterbel in de ondergrond en daarmee tevens de doelstellingen van het duingebied ten zuiden van IJmuiden. In het plangebied worden er geen grondwateronttrekkingen voorzien.

Veiligheid en waterkering

Er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt die gevolgen hebben voor de waterveiligheid in de omgeving.

Waterkwantiteit

Doordat het hemelwater afkomstig van de daken en het straatoppervlak geïnfiltreerd wordt in de bodem en IJmuiden geen wateropgave heeft, is er geen watercompensatie benodigd.

Waterkwaliteit en ecologie

Bij alle bouwactiviteiten dient gebruikgemaakt te worden van duurzame bouwmaterialen (dus geen zink, koper, lood en PAK's-houdende materialen) die niet uitlogen, of worden de bouwmaterialen voorzien van een coating om uitloging tegen te gaan.

Afvalwater en riolering

Conform de Leidraad Riolering West-Nederland en de vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Het hemelwater afkomstig van de daken en het straatoppervlak wordt afgekoppeld en geïnfiltreerd in de bodem. Op deze manier wordt voorkomen dat schoon hemelwater afgevoerd wordt naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Beheer en onderhoud

Vanwege beheer en onderhoud is de gemeente geen voorstander van grindbakken of lavakoffers als infiltratievoorziening. In IJmuiden heeft het woningbedrijf in samenwerking met de gemeente ervaring opgedaan met de aanleg van infiltratieriolen (zie masterplan Zeewijk) en het onderhoud ervan. Ook (groen ingerichte) wadi's zijn onderhoudsvriendelijk. Voor de beoogde ontwikkelingen is geen watervergunning nodig.