direct naar inhoud van 2.6 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: IJmuiden Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0453.BP0701IJMUIDENCEN1-R001

2.6 Nieuwe ontwikkelingen

Hieronder worden de bij de gemeente bekende ontwikkelingen geschetst. Het gaat hier om ontwikkelingen die al bij de inventarisatie van het bestemmingsplan bekend waren, bijvoorbeeld omdat ze al als afzonderlijke bouwlocaties waren aangemerkt of al in de Structuurvisie Velsen 2015 worden genoemd.

De bij de gemeente bekende ontwikkelingen zijn:

  • 1. Bouwlocatie met grondexploitatie Kalverstraat
  • 2. Bouwlocatie met grondexploitatie Zeeweg/Lange Nieuwstraat
  • 3. Bouwlocatie van derden Willemsbeekweg

afbeelding "i_NL.IMRO.0453.BP0701IJMUIDENCEN1-R001_0004.jpg"

Afbeelding 4 potentiële ontwikkelingen

2.6.1 Kalverstraat

Voor deze bouwlocatie is een Ruimtelijk Functioneel Kader vastgesteld; in dit RFK is rekening gehouden met een uitbreiding van AH gecombineerd met het doortrekken van de ondergrondse parkeergarage. De winkel wordt zowel aan de zijde van de Kalverstraat als de Piet Heinstraat afgezoomd met woningen. Stedenbouwkundige uitgangspunten zijn bouwhoogtes met aan de Piet Heinstraat 3 bouwlagen en aan de Kalverstraat 4 bouwlagen waarbij de bovenste laag een set back heeft.

Ten gevolge van een stagnatie op de koopwoningmarkt is er ook op deze locatie een probleem ontstaan wat betreft de verkoopbaarheid van de woningen. Gezocht wordt naar andere invulling van de omlijsting. Dit kan betekenen dat de woonfunctie deels ingevuld wordt met een bijzondere woondoelgroep en/of dat er in de plint mogelijkheden zijn voor kleine winkels(Kalverstraat). Deze discussie is nog niet tot een einde gekomen.

De huidige status van de plannen geeft onvoldoende zicht op verwezenlijking. Daarom wordt in dit bestemmingsplan niet geanticipeerd op een mogelijke ontwikkeling.

2.6.2 Zeeweg/Lange Nieuwstraat

Voor de bouwlocatie Lange Nieuwstraat/Zeeweg is een initiatief binnengekomen om deze locatie te ontwikkelen/herontwikkelen. De optie om dit bestemmingsplan conserverend op te stellen en voor de beoogde ontwikkelingen een apart bestemmingsplan te maken geniet de voorkeur. De plannen zijn te weinig concreet om, al dan niet via een wijzigingsbevoegdheid, mee te nemen in dit bestemmingsplan. Met een apart postzegelplan wordt tevens recht gedaan aan de rol die zowel omwonenden als raad kunnen hebben bij de planvorming. De planning en inhoud van bestemmingsplan IJmuiden Centrum is dan niet afhankelijk van de beoogde ontwikkelingen en de participatie van raad en buurt.

2.6.3 Willemsbeekweg

Het bouwplan Willemsbeekweg is ingediend vanwege de geplaatste advertentie voor het startdocument door het Woningbedrijf Velsen. Het omvat het bouwblok Lange Nieuwstraat/ Velserduinweg/Willemsbeekweg/ Engelmundusstraat. De plannen zijn bij het vrijgeven van dit ontwerp bestemmingsplan onvoldoende concreet en een ontwikkelings-/planschadeovereenkomst met het woningbedrijf ontbreekt. Vooralsnog wordt er geen wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

2.6.4 Winkelcentrum IJmuiden

De raad heeft op 15 december 2005 het Structuurplan Centrum IJmuiden vastgesteld. Het specifieke onderdeel “Het Stadshart” is, naar aanleiding van uitspraken van de raad op 5 juli 2007, herzien. Dit herziene deel heeft geleid tot een zogenaamd bidboek voor de herontwikkeling van het winkelcentrum van IJmuiden, wat heeft geresulteerd in een samenwerkingsovereenkomst tussen een ontwikkelaar en de gemeente Velsen. De ontwikkelaar achtte het, gelet op de huidige marktomstandigheden en het blijvend ontbreken van draagvlak onder de ondernemers, niet haalbaar om een winkelstraat te realiseren dat in overeenstemming is met de samenwerkingsovereenkomst. De ontwikkelaar heeft een alternatief plan ingediend waar de gemeente niet mee kon instemmen. Vanwege deze feiten is de samenwerkingsovereenkomst beëindigd. Dit houdt in dat de ontwikkelingen voor het Centrum, ten tijde van het schrijven van dit bestemmingsplan, volledig open liggen. Het op enigerlei wijze meenemen van ontwikkelingen op basis van het oorspronkelijke Structuurplan is vanwege het ontbreken van concrete plannen, laat staan dat duidelijk is wat de maatschappelijke en financiële haalbaarheid is, niet mogelijk.

De raad heeft een besluit genomen over de toekomst van het gebied met faseringen en investeringen in deze fases waarbij de vorming van themapleinen uitgangspunt is. In de eerste fase betreffen dit vooral investeringen in de openbare ruimte waarvoor in dit bestemmingsplan geen zaken hoeven te worden geregeld. Voor de overige fases is teveel onduidelijk over bouw en gebruiksmogelijkheden om dit transformerend in dit bestemmingsplan mee te nemen. De globale opzet van dit bestemmingsplan met een centrumbestemming over bijna het gehele centrumgebied biedt vooralsnog geen beperkingen om invulling hieraan te geven.

2.6.5 Velserduinweg 48

Op verzoek van het Woningbedrijf Velsen wordt het opstal aan de Velserduinweg 48, onder de bestemming wonen, de functieaanduiding zorgwoning meegegeven. Eén en ander zoals de bestemming van Trompstraat 208. Het Woningbedrijf heeft het gebouw aan de Velserduinweg inmiddels geschikt gemaakt voor de bewoning van 9 beginnend dementerenden. Op deze wijze sluit het bestemmingsplan goed aan bij het feitelijk gebruik.