direct naar inhoud van 4.4 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Buitengebied Uitgeest
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0450.BpBGUitgeest-VS01

4.4 Archeologie en cultuurhistorie

Het archeologiebeleid van de gemeente is vastgesteld in de beleidskaart archeologie Uitgeest. Deze geeft weer wat de ruimtelijke consequenties zijn van de in kaart gebrachte archeologische waarden en verwachtingen.

In het gehele buitengebied zijn diverse archeologisch waardevolle gebieden gelegen, waarvan de archeologische waarde reeds vastgesteld is. Het betreft hier wettelijk beschermde archeologische monumenten (AWG1), de historische dorpskern (AWG2) en overige niet-beschermde archeologische monumenten (AWG3). In de zones AWG1 en AWG3 is altijd archeologisch onderzoek noodzakelijk, deze zones zijn in het bestemmingsplan opgenomen als Waarde - Archeologie - 1. De historische dorpskern is voor een klein gedeelte ook binnen het plangebied gelegen, deze zone is in het bestemmingsplan opgenomen als Waarde - Archeologie - 2.

Voor andere gebieden zijn de archeologische waarden in de grond nog niet vastgesteld, maar geldt er een verwachtingswaarde op sporen. In het bestemmingsplan zijn alleen de gebieden opgenomen met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde. Binnen deze 4 gebieden zijn verschillende onderzoeksverplichtingen opgenomen.

  • In het gebied AWV1 is archeologisch onderzoek noodzakelijk bij bodemingrepen groter dan 500 m² en dieper dan 35 cm -Mv. Het betreft hier de (mogelijke) strandwallen. Deze zone is in het bestemmingsplan opgenomen als Waarde - Archeologie - 3.
  • In het gebied AWV2 is archeologisch onderzoek noodzakelijk bij bodemingrepen groter dan 1.000 m² en dieper dan 35 cm -Mv. Het betreft hier de geulen en oeverwallen. Deze zone is in het bestemmingsplan opgenomen als Waarde - Archeologie - 4.
  • In het gebied AWV3 is archeologisch onderzoek noodzakelijk bij bodemingrepen groter dan 2500 m² en dieper dan 35 cm -Mv. Het betreft hier het klei-op-veengebied. Deze zone is in het bestemmingsplan opgenomen als Waarde - Archeologie - 5.
  • In het gebied AWV4 is archeologisch onderzoek noodzakelijk bij bodemingrepen groter dan 5000 m² en dieper dan 35 cm -Mv. Het betreft hier de stroomruggen in het Oer-IJ-estuarium en mogelijke strandwallen buiten de bebouwde kom. Deze zone is in het bestemmingsplan opgenomen als Waarde - Archeologie - 6.

Het gebied op de archeologische beleidskaart aangegeven als AWV5 heeft een lage verwachtingswaarde en wordt niet opgenomen in het bestemmingsplan. Bodemingrepen zijn hier toegestaan zonder archeologisch onderzoek.

De in de vigerende bestemmingsplannen reeds beschermde cultuurhistorische landschapselementen die samenhangen met de Stelling van Amsterdam, zoals de vuurliniedijk en fortgrachten, worden beschermd door een dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie. Op deze gronden mag zonder binnenplanse afwijking niet worden gebouwd en voor werken die van invloed kunnen zijn op deze cultuurhistorische landschapselementen is een omgevingsvergunning vereist. De Provinciale monumenten Uitgeesterbroek en Hendriksloot zijn voorzien van de dubbelbestemming Waarde -Archeologie 1. Voor werken binnen deze provinciale monumenten is naast een omgevingsvergunning van de gemeente ook een vergunning van de provincie noodzakelijk.