Plan: | Inbreidingslocatie Meerpad |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0450.BPMeerpad-vg02 |
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de onderstaande bestemmingen voor.
Verkeer - Verblijfsgebied
Het openbaar gebied in het woongebied heeft een verblijfs- en verplaatsingsfunctie. Deze gronden zijn bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen, speeltoestellen en reclame-uitingen.
Wonen
De woningen zijn voorzien van de bestemming Wonen. Het beleid is erop gericht de gewenste kwaliteit van de woonomgeving vast te leggen. Naast de toekomstige situatie zo goed mogelijk vast leggen, is bij het toekennen van de bestemmingen het bieden van voldoende erfbebouwingsmogelijkheden voor de nieuwe grondgebonden woningen een uitgangspunt. De basis voor de regeling van de woonfunctie wordt gevormd door een regeling bestaande uit bouwvlakken voor het hoofdgebouw en een erfbebouwingsregeling voor bebouwing buiten het bouwvlak.
Bouwvlakken hoofdgebouwen
Bij de opstelling van het bestemmingsplan is voor alle woningen bepaald waar in de toekomstige situatie het hoofdgebouw (de woning zelf) en waar de bijgebouwen wenselijk zijn. Rekening houdend met rooilijnen en de vorm en maat van de andere gebouwen aan de Langebuurt, zijn op de bestemmingsplankaart bouwvlakken opgenomen waarmee de plaats van hoofdgebouwen juridisch is vastgelegd. Per hoofdgebouw is de maximale bouwhoogte afgestemd op de toekomstige situatie. Voor gestapelde woningen is de aanduiding 'gestapeld' opgenomen. Binnen deze aanduiding zijn gestapelde woningen toegestaan.
Erfbebouwing
De gronden achter en deels naast het hoofdgebouw c.q. de woning zijn te gebruiken voor uitbreiding van het hoofdgebouw of voor de bouw van bijgebouwen. De regeling zoals opgenomen in de bestemming Wonen bevat bepalingen met betrekking tot oppervlakte en hoogte van erfbebouwing. Deze regeling sluit aan op het huidige beleid van de gemeente Uitgeest.
De aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen in totaal niet meer dan 50% van het zij- en achtererf bedragen tot een maximum van 50 m2. Bij grotere kavels gelden grotere maxima. Indien het zij- en achtererf groter is dan 200 m2 mag het oppervlak aan erfbebouwing maximaal 75 m2 bedragen. Indien het zij- en achtererf groter is dan 500 m2 mag het oppervlak aan erfbebouwing niet meer dan 100 m2bedragen, voor erven waarbij het zij- en achtererf groter is dan 800 m2 mag het oppervlak aan erfbebouwing niet meer dan 125 m2 bedragen. Voor erven met een zij- en achtererf groter dan 1000 m2 mag het totaal oppervlak aan erfbebouwing niet meer dan 200 m2 bedragen. In het bestemmingsplan worden op deze manier voldoende erfbebouwingsmogelijkheden geboden, terwijl de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast.
De goothoogte van aan- en uitbouwen bedraagt niet meer dan 0,3 m boven de eerste bouwlaag, de goothoogte van bijgebouwen bedraagt niet meer dan 3 m. De bouwhoogte van aan-, uit- en bijgebouwen bedraagt ten hoogste 5 m.
Aan-huis-gebonden beroepen
Aan-huis-gebonden beroepen zijn, bij direct recht, als ondergeschikte functie bij de hoofdfunctie wonen toegestaan.
Deze mogen alleen uitgevoerd worden zolang de omvang niet meer dan 25% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de bebouwing bedraagt. Dit geldt tot een maximum van 40 m² per woning.