Plan: | Overwhere Noord 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPOWN-va01 |
In 2006 heeft de gemeenteraad van Purmerend de Structuurvisie 2005-20208 vastgesteld. Hierin zijn vier ambities neergelegd:
In de Woonvisie 2012-2016 'Samen Leven en Wonen', vastgesteld door de gemeenteraad van Purmerend op 29 maart 2012, formuleert de gemeente haar visie en activiteiten op het gebied van wonen. Hierin wordt vanuit de huidige situatie beschreven wat de ambitites zijn en welke strategie wordt gevoerd. In de Woonvisie staan 5 maatschappelijk opgaven centraal:
Iedereen die in Purmerend woont moet perspectief hebben op een aantrekkelijke, passende woning. Bij deze eerste opgave staat de woningvoorraad in Purmerend centraal.
Niet iedereen in Purmerend woont in een woning die past bij de gezinssamenstelling of het inkomen. Verhuiswensen blijven vaak onbeantwoord als gevolg van gebrekkige doorstroming. De opgave is dan ook om die doorstroming te bevorderen.
Naast een goede woning, is een goed onderhouden woonomgeving met een prettige sfeer en veilige uitstraling van belang. Betrokkenheid en zorg voor de buurt zijn belangrijke elementen bij deze opgave.
De woningmarkt reguleert zich voor een belangrijk deel zelfstandig, maar sommige groepen mensen hebben een steuntje in de rug nodig. Zij krijgen voorrang of doen een beroep op een woning die past bij de individuele (zorg)vraag.
Duurzaam wonen en leven dient een maatschappelijk doel en drukt de woonlasten van een huishouden. Daarom is een opgave geformuleerd op het gebied van duurzaamheid. Deze opgave betreft energiebesparing, duurzame energie en duurzaam omgaan met materialen.
Met betrekking tot de eerste opgave wordt uiteen gezet dat de woningvoorraad nu vooral betaat uit koop- en sociale huurwoningen. Door dit relatief eenzijdige aanbod met weinig woningen in het hogere huursegment, komen niet alle doelgroepen aan bod. De ambitie die voor dit onderwerp wordt nagestreefd bestaat daarom uit het realiseren van meer diversiteit, stimulering van het (middel)dure segment in huur en duurdere koop. Ook aandacht voor levensloopbestendige woningen en het zoeken naar kansen voor jongeren hoort bij deze ambitite.
Wat betreft de tweede opgave wordt geconstateerd dat het aantal verhuizingen in de sociale huursector al jaren licht daalt. Ambitie is daarom om te kiezen voor 'doorstroomverbeterende maatregelen'. Ook het bestrijden van woonfraude hoort bij deze opgave.
Om de woonomgeving prettig te houden, wordt gestreefd naar betrokkenheid van de bewoners. inspanning van alle inwoners van Purmerend. Daartoe wordt een gezamenlijk leefbaarheidsbudget ingesteld, die toegankelijk moet zijn voor buurtinitiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid.
Voor de verschillende doelgroepen is het uitgangspunt in eerste instantie om in te zetten op de zelfredzaamheid van de inwoners. De bewoners worden aangemoedigd om aan hun eigen woon- en zorgvraag te voldoen, met behulp van hun netwerk en voorzieningen in de directe omgeving. Ondanks de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid, zijn er nog steeds bijzondere groepen die extra aandacht behoeven. De gemeente en corporaties ondernemen hier actie, samen met andere (zorg)partijen.
Bij duurzaamheid wordt ingezet op bewustmaking van de bewoners, op hun eigen gedrag en keuzes. Daartoe zullen gemeente, corporaties en Stadsverwarming Purmerend voorlichting geven. Voor woningeigenaren komen duurzaamheidsleningen ter beschikking. Daarnaast zijn de strategieën gericht op de verbetering van de duurzaamheid van huurwoningen, in ieder geval bij mutatie. De gemeente Purmerend zal duurzaamheid ook in haar eigen bedrijfsvoering meer nadrukkelijk een plek geven.
In voorliggend bestemmingsplan worden, bij de nieuwe woningbouwopgaven, bovenstaande uitgangspunten en ambities meegonomen.
Op 24 september 2009 is de beleidsnota Archeologie door de gemeenteraad vastgesteld. De archeologische waarden van Purmerend zijn door ADC Heritage na gedegen onderzoek in kaart gebracht, 'De archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart voor de gemeente Purmerend, rapportage en kaarten'. Op basis van dit onderzoek naar het Purmerendse bodemarchief is archeologiebeleid voor Purmerend opgesteld.
Het Purmerendse archeologiebeleid gaat uit van de in het Verdrag van Malta en het beleid van de rijksoverheid vastgelegde uitgangspunten:
Het voorliggende bestemmingsplan geeft invulling aan de ambities zoals in de Structuurvisie Purmerend zijn gesteld.