Plan: | Binnenstad 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPBS2010-VS03 |
In deze paragraaf wordt het woonbeleid in Purmerend weergegeven. In de eerste drie paragrafen worden de verschillende beleidsnotities samengevat die door de gemeente zijn vastgesteld. In de vierde paragraaf wordt specifiek op het wonen in de binnenstad ingegaan.
In de Woonvisie Purmerend 2007-2010 heeft de gemeente haar visie en activiteiten tot en met 2010 op het gebied van wonen geformuleerd. De vorige woonvisie (2002-2005) stond in het teken van stadsuitbreiding (vooral in Weidevenne), maar met de vaststelling van de met als thema "Van groei naar bloei" is het belangrijkste speerpunt de kwaliteit van het wonen in de straat, wijk en stad. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen voorlopig niet uit te breiden. De luxe positie uit het verleden is voorbij: de gemeente beschikt niet meer over oneindige ruimte. Dat betekent echter niet dat de stad "af" is. Binnen de bestaande grenzen worden volop woningen ontwikkeld, maar het nieuwe speerpunt is kwaliteit in plaats van kwantiteit.
De gemeente heeft in de Woonvisie Purmerend 2007 - 2010 haar visie gegeven en die vertaald in een concreet actieprogramma. Het actieprogramma bestaat uit vier punten:
De Structuurvisie Purmerend 2005 - 2020 bevat enkele doelstellingen over de woonprogramma in Purmerend. Deze doelstellingen zijn vertaald in speerpunten:
In de beleidsnotitie Beleidsregels aan-huis-verbonden beroepen en (kleinschalige) bedrijven is aangegeven dat het mogelijk dient te zijn om een beroep aan huis uit te oefenen. Dit geldt voor zowel de traditionele aan-huis-verbonden beroepen als ook modernere nieuwe kleinschalige bedrijvigheid. Aan-huis-verbonden beroepen en (kleinschalige) bedrijfsmatige activiteiten zijn in overeenstemming met de woonfunctie mits:
De woonfunctie is in de binnenstad onmisbaar gelet op de gunstige invloed op de leefbaarheid. De aanwezige woningen kennen een grote diversiteit: zowel sociale huurwoningen, huurwoningen in het duurdere segment, als koopwoningen zijn vertegenwoordigd. Voor het overgrote deel betreft het appartementen en bovenwoningen. Aan de buitenrand liggen nog wel enkele straten met eengezinswoningen.
Het uitgangspunt in het kerngebied is dat ruimte zo optimaal mogelijk wordt gebruikt en dat in dat verband 'wonen boven winkels' uitgangspunt is. Voor het kerngebied is het wonen-boven-winkels een verplichting. Dit verlevendigt de binnenstad na sluitingstijd van de winkels. Het moet mogelijk zijn hiervan af te wijken als daar aanleiding toe is (zie juridische planbeschrijving), via een vrijstellingsmogelijkheid die in het kerngebied geldt. Bij deze mogelijkheid wordt rekening gehouden met de locatie, de historische kwaliteit van de panden, de branche (type winkel) en de positie in de binnenstad en de mogelijkheid tot het creëren van woningen op de bovenverdieping.