Plan: | Sint Pancras 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0416.BPSP2012-va01 |
De gemeente Langedijk stelt zich ten doel in de komende jaren voor alle dorpen in de gemeente nieuwe bestemmingsplannen op te stellen. In de huidige situatie vigeert een groot aantal plannen, waarvan de regelingen niet op elkaar aansluiten. Bovendien zijn deze plannen gebaseerd op de voormalige Wet op de Ruimtelijke Ordening.
Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Conform die wetgeving vervalt bij bestemmingsplannen die ouder zijn dan tien jaar het recht om leges te vorderen voor diensten verband houdende met het betreffende bestemmingsplan.
In het overgangsrecht van de Invoeringswet Wro komt de actualisatie van bestemmingsplannen aan de orde. Artikel 9.1.4 van de Invoeringswet Wro bepaalt dat bestemmingsplannen, die voor 1 juli 2003 onherroepelijk zijn geworden, binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wro, dus op 1 juli 2013, moeten zijn vervangen door bestemmingsplannen, die zijn vastgesteld conform de Wro. Bestemmingsplannen, die zijn vastgesteld tussen 1 juli 2003 en 1 juli 2008, dienen te worden vervangen binnen 10 jaar na vaststelling, derhalve uiterlijk op 1 juli 2018.
De Wro en de bijbehorende wetgeving verplicht overheden ruimtelijke plannen te standaardiseren, digitaal op te stellen, uitwisselbaar en raadpleegbaar te maken. Sinds 1 januari 2010 moeten bestemmingsplannen digitaal gemaakt, vastgesteld en beschikbaar gesteld worden. De gemeente Langedijk heeft een handboek bestemmingsplannen opgesteld om uniformiteit in de bestemmingsplannen te garanderen.
Uit het bovenstaande blijkt dat op 1 juli 2013 alle (oude) bestemmingsplannen van de gemeente Langedijk moeten zijn vervangen door bestemmingsplannen, die zijn vastgesteld conform de Wro. Deze verplichting geeft de gemeente de mogelijkheid om verouderde plannen te actualiseren, samen te voegen per kern, te standaardiseren en digitaal te maken. Om tijdig alle plannen te kunnen actualiseren is een actualisatietraject gestart.
De vigerende bestemmingsplannen voor Sint Pancras dateren uit het eind van de zeventiger en het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Het is dan ook noodzakelijk dat er een nieuw bestemmingsplan opgesteld wordt. De vigerende bestemmingsplannen voldoen niet meer aan de moderne eisen die aan bestemmingsplannen ten aanzien van digitalisering worden gesteld. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in de gewenste actualisatie.
Aan het nieuw op te stellen bestemmingsplan ligt de ontwerp Structuurvisie voor de gehele gemeente ten grondslag. Hierin wordt in hoofdlijnen het ruimtelijk beleid van de gemeente van 2012 tot 2030 aangegeven.
Voorafgaand aan de opstelling van dit bestemmingsplan is in 2005 een studie verricht naar mogelijke inbreidingslocaties in het dorp. De resultaten uit de studie zijn verwerkt in onderhavig bestemmingsplan. Uit de studie is naar voren gekomen dat in het plangebied de komende planperiode geen grootschalige ontwikkelingen te verwachten zijn, maar dat uitsluitend een aantal kleinschalige perceelsgerichte ontwikkelingen worden toegestaan.
Conform de wettelijke regeling (Wro) moet voor 1 juli 2013 het bestemmingsplan Sint Pancras gestandaardiseerd, digitaal opgesteld, uitwisselbaar en raadpleegbaar zijn. Op basis hiervan is de feitelijke bestemming van deze gronden in dit bestemmingsplan ongewijzigd gebleven. Indien de haalbaarheid en de uitvoerbaarheid van dit omvangrijke plan is aangetoond zal hiervoor een apart bestemmingsplan worden gemaakt.