Plan: | Huizermaat Zuidwest 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPHZRMTZW2010-OH01 |
Toekomstvisie Huizen (2007)
In de toekomstvisie, 'een levendig dorp aan het water', ambieert de gemeente Huizen een levendig woon- en leefklimaat met een sfeervol en gezellig dorpscentrum. Er wordt gestreefd naar een veelkleurig dorp, waarin ouderen maar ook jonge mensen en gezinnen zich thuis voelen.
Geconstateerd wordt dat de fysieke grenzen van de groei voor Huizen zijn bereikt, ingeklemd tussen bestaande stedelijke gebieden, natuurgebieden en het water. Dit betekent dat de gerichtheid op groei moet plaatsmaken voor consolidatie, een pas op de plaats. Daarnaast zullen vergrijzing en wegtrekken van jongeren effect hebben op de vraag en het aanbod van onderwijs-, sport-, zorg- en welzijnsvoorzieningen. In het onderwijs is de trend al jaren zichtbaar en heeft een groot aantal schoollocaties al een andere bestemming gekregen inclusief kinderopvang.
Binnen het bestemmingsplan wordt de mogelijkheid opengehouden voor het toevoegen van een aantal maatschappelijke voorzieningen om in te kunnen spelen op de mogelijke vraag naar deze voorzieningen.
Groenstructuurplan
Binnen de gemeente Huizen is een groenstructuurplan opgesteld waarbij de volgende hoofddoelstelling is gehanteerd: 'vastlegging groene hoofdstructuur voor behoud, herstel, ontwikkeling en verbetering van de stedelijke groenvoorziening'. Een herziening van het groenstructuurplan is in voorbereiding.
Hierop zijn de volgende afgeleide doelstellingen geformuleerd:
Op basis van deze uitgangspunten/doelstellingen is het groen in de gemeente Huizen in kaart gebracht. Er is een onderverdeling gemaakt in groen op stedelijk-, wijk-, buurt- en blok/woningniveau. Per categorie is het groen onderverdeeld in structureel groen en 'overig' groen.
In het bestemmingsplan is het structurele groen, zoals weergegeven in het
Groenstructuurplan, als Groen bestemd. Een nieuw groenstructuurplan is in voorbereiding.
Welstandsnota (2009)
Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt onder andere getoetst aan het welstandsbeleid. Van de 24 gebieden die in Huizen worden onderscheiden in de welstandsnota is op basis van een korte beschrijving de waardering voor het gebied geformuleerd. Dit is de grondslag voor het welstandsniveau, waarbij tevens de hoofdpunten voor de beoordeling worden genoemd.
Vervolgens zijn er welstandscriteria geformuleerd, onderverdeeld in criteria betreffende de relatie met de omgeving van het bouwwerk, de bouwmassa, de architectonische uitwerking, materiaal en kleur. Voor het plangebied geldt het deelgebied 16a: Huizermaat-Zuid en -West. Hiervoor geldt een bijzonder en regulier welstandsbeleid (zie ook figuur 2.1).
De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de voorjaarsnota in 2011 de motie 'vereenvoudiging welstandstoezicht' aangenomen. Op dit moment onderzoekt de gemeente wat de reikwijdte daarvan is, waarschijnlijk wordt eind 2011/begin 2012 duidelijk wat het nieuwe welstandstoezicht inhoudt.
Figuur 2.1 Uitsnede niveaukaart welstandsnota 2009
Voor de bebouwing aan de wijkontsluitingswegen De Haar, Voormaat en Tjonger geldt een bijzondere welstandstoetsing, voor de overige bebouwing een reguliere welstandstoetsing. Inzet voor de welstandstoetsing is het handhaven van het 'groene' karakter van de wijk, met dien verstande dat het groen best wat opener mag worden. Daarnaast is een versterking van de oriëntatiemogelijkheden wenselijk, mede door introductie van herkenningspunten in de vorm van aansprekende of kleurrijke architectuur.
Vanwege het consoliderende karakter van dit bestemmingsplan wordt er niet expliciet rekening gehouden met de welstandsnota. Toetsing vindt plaats via de welstandstoets.
Klimaatbeleid
De gemeente Huizen voert een actief klimaatbeleid. Om die reden worden ruimtelijke ontwikkelingen beoordeeld op energieaspecten. Hierbij hanteert de gemeente Huizen een voorkeursvolgorde bij het beoordelen van bouwplannen, die met privaatrechtelijke medewerking van de gemeente worden ontwikkeld. Wat betreft het niveau van de ruimtelijke ordening luidt de volgorde als volgt:
Vanwege het consoliderende karakter van dit bestemmingsplan wordt er niet expliciet
rekening gehouden met het klimaatbeleid. Toetsing vindt plaats aan de hand van concrete
bouwplannen.