Plan: | Vreelandseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.13bp00vreelandsew-va02 |
Algemeen
Gelet op het conserverende karakter van het bestemmingsplan worden met dit bestemmingsplan geen extra woningen mogelijk gemaakt. Het huidige woningenbestand blijft daarmee intact. Overeenkomstig het vigerende bestemmingsplan is voor nagenoeg alle niet-woonfuncties, voorzover niet gelegen op een bedrijventerrein, het gebruik als woning toegestaan. In het bestemmingsplan is aangegeven voor welke percelen dit geldt.
De aanwezige woningen worden mogelijk gemaakt in de verschillende woonbestemmingen. Hierin is een onderscheid gemaakt in het type van de woning, waardoor in totaal vier verschillende woonbestemmingen zijn opgenomen. Met deze woonbestemmingen wordt inhoud gegeven aan het behoud en versterking van de woonfunctie.
Inmiddels zijn in de gemeentelijke huisvestingsverordening regels opgenomen voor kamerbewoning en woningsplitsing. Hiervoor wordt niets meer geregeld in het bestemmingsplan.
Woonarken/ woonboten
Zoals beschreven in paragraaf 2.2 is in 2006 een herziening van het vigerende bestemmingsplan vastgesteld. Met de "1e herziening ten behoeve van woonarken in de 3e havenarm" is tegemoet gekomen aan de wensen vanuit de woonarkbewoners. Deze herziening is een belangrijk aandachtspunt in de totstandkoming van onderhavig bestemmingsplan. De eisen vanuit de herziening zijn daarom letterlijk overgenomen in onderhavig bestemmingsplan, waarbij wel is aangesloten op de huidige (digitale) vereisten voor bestemmingsplannen. Met de woonarkbewoners is afgesproken dat de gemeente de afspraken uit 1988 respecteert. Destijds is afgesproken dat er een woonarkenhaven in de 3e havenarm zou komen en dat deze ook planologisch zou worden vastgelegd. Naast het feit dat dit juridisch-planologisch is vastgelegd met de bestemming 'Wonen - Woonarkenhaven' is dit ook vastgelegd in een gebruikersovereenkomst en een vaststellingsovereenkomst. Beide overeenkomsten zijn opgenomen in de bijlagen van dit bestemmingsplan.
Daarnaast is in de Gooise Vaart sprake van twee woonboten.
Het plangebied kent totaal drie verschillende bedrijventerreinen, namelijk Havenkwartier, Zeverijn en Kerkelanden. De bedrijventerreinen blijven de komende planperiode ook een bedrijventerrein, waarbij elk terrein een eigen identiteit heeft, met in de huidige situatie ook een eigen regeling. In onderhavig bestemmingsplan is ook een onderscheid opgenomen. Hiervoor is gebruik gemaakt van drie verschillende 'Bedrijventerrein'-bestemmingen.
Havenkwartier
Op het Havenkwartier zijn bedrijven toegelaten uit de milieucategorieën 2, 3.1, 3.2 en 4.1. Het Havenkwartier is dan ook het grootste gemengde bedrijventerrein in Hilversum en zal dat ook de komende planperiode blijven. Het bedrijventerrein kent ruim 130 bedrijven en meer dan 1.600 arbeidsplaatsen en wordt gekenmerkt door groothandel, transport en logistiek, (zware en lichte) industrie, detailhandel in zakelijke dienstverlening.
Met inachtneming van de in het Masterplan Havenkwartier genoemde projecten worden de volgende uitgangspunten in het bestemmingsplan vastgelegd:
Zeverijn
Op de Zeverijn zijn bedrijven toegelaten uit de milieucategorieën 2, 3.1 en 3.2. Gemeten vanaf de omliggende woonbestemmingen wordt een 'inwaartse zonering' toegepast, waarbij bestaande bedrijven gerespecteerd worden. Verder worden de volgende uitgangspunten vastgelegd:
Kerkelanden
Voor dit bedrijventerrein is in samenspraak met de ondernemers en gebruikers een visie en strategie ontwikkeld hoe in de toekomst met dit terrein moet worden omgegaan. Dit heeft geleid tot de aanzet gebiedsvisie Kerkelanden.
In voorliggend bestemmingsplan zijn vooralsnog de huidige gebruiksmogelijkheden toegestaan, maar met wijzigingsbevoegdheden kan invulling worden gegeven aan een intensivering van de bebouwing (zowel in hoogte als bebouwingspercentage).
Op Kerkelanden zijn bedrijven toegelaten uit de milieucategorieën 2, 3.1 en 3.2. Gemeten vanaf de omliggende woonbestemmingen wordt een 'inwaartse zonering' toegepast, waarbij bestaande bedrijven gerespecteerd worden. Verder worden de volgende uitgangspunten vastgelegd:
Verder geldt voor een deel van het bedrijventerrein aan de Vreelandseweg een wijzigingsbevoegdheid. Met deze wijzigingsbevoegdheid kunnen de gronden gewijzigd worden naar een bedrijfsbestemming. Dit is overeenkomstig het voor dit plan geldende bestemmingsplan.
Bedrijvigheid in de wijk
In het plangebied is verspreid over het plangebied sprake van bedrijvigheid. Overeenkomstig het huidige bestemmingsplan worden hier bedrijven toegelaten uit milieucategorie 1 en 2. Aan de Berensteinseweg en de Oude Loswal worden daarnaast ook bedrijven uit milieucategorie 3.1 toegestaan.
Kantoren
In het plangebied is uitsluitend aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 392 een kantoorbestemming gevestigd, alsmede enkele (zelfstandige) kantoorlocaties op de bedrijventerreinen. Op de bedrijventerreinen worden geen nieuwe kantoorgebouwen toegestaan. Dit met uitzondering van de reeds bestaande.
Detailhandel
De aanwezige detailhandel in het plangebied is conform de vigerende bestemmingsplannen bestemd.
Zoals in het Masterplan is benoemd geldt voor een zone aan de Gijsbrecht van Amstelstraat een PDV-zone. Hier is periifere detailhandel toegestaan. Op de overige bedrijventerreinen is geen detailhandel toegelaten. Dit met uitzondering van de benzineservicestations. Hier is detailhandel in ondergeschikte vorm toegestaan.
Horeca
De in het plangebied aanwezige horecagelegenheden (paviljoen Wildschut aan de sporthaven en de snackbar aan de Zeverijnstraat) blijven in het plangebied aanwezig. De overige horecavergunningen zijn afgegeven aan sportkantines, bedrijfsrestaurants, sociaal-culturele voorzieningen en dergelijke. Dit wijzigt in de toekomstige situatie niet, waarbij moet worden opgemerkt dat ter plaatse van het paviljoen Wildschut verschillende horeca-activiteiten uit categorie A en B uit de Staat van Horeca-activiteiten mogen worden geëxploiteerd.
Onderwijsvoorzieningen
In het plangebied zijn geen onderwijsvoorzieningen gelegen. Met voorliggend bestemmingsplan wordt dit ook niet mogelijk gemaakt. Op de gronden met een maatschappelijke bestemming bestaat deze mogelijkheid evenwel, maar er zijn geen ontwikkelingen op dat gebied bekend.
Voorzieningen voor zorg, welzijn en cultuur
Aan de Kerkelandenstraat is het woondienstencentrum gelegen. De te bouwen derde woontoren is in het bestemmingsplan opgenomen. De overige aanwezige maatschappelijke voorzieningen in het plangebied zijn conform de vigerende bestemmingsplannen bestemd .
Voorzieningen van sport, recreatie en toerisme
De sportvelden in het noordwesten van het plangebied zijn overgenomen uit het geldende bestemmingsplan, met als verschil dat om de aanwezige bebouwing een (ruim) bouwvlak is getekend.
Aan het Hilversums kanaal is verder een jachthaven gelegen en een roeivereniging.
Overige voorzieningen
In het noordoostelijke deel van het plangebied zijn twee bebouwingsblokken gelegen welke een gemengde bestemming hebben gekregen. Voor beide blokken is een verschillende regeling opgenomen. In het westelijke blok zijn namelijk tevens woningen gelegen, dit in tegenstelling tot het oostelijke blok.