direct naar inhoud van 5.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Assumburg - Oud Haerlem
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01

5.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie 'Kiezen voor Kwaliteit' (2003)

Op 27 november 2003 heeft de gemeenteraad de structuurvisie 'Kiezen voor Kwaliteit' vastgesteld. De structuurvisie is het ruimtelijk ontwikkelingsperspectief tot 2015 en wordt als richtinggevend document gebruikt voor de actualisatie van bestemmingsplannen.

Assumburg - Oud Haerlem

Het park Assumburg - Oud Haerlem heeft een belangrijke functie voor Heemskerk:

  • het park Assumburg - Oud Haerlem is een van de twee groene recreatiegebieden binnen de bebouwde kom;
  • in het park Assumburg - Oud Haerlem zijn twee grote sportcomplexen (sportcomplex Odin en Assumburg), een jeugdherberg (in slot Assumburg), het archeologische monument Oud-Haerlem en een volkstuinencomplex gevestigd.

Het resterende deel van het park moet een overwegend landschappelijk-ecologische inrichting krijgen met wandelpaden. De gemeente Heemskerk wil tevens onderzoeken hoe de relatie tussen het park Assumburg - Oud Haerlem en het groene buitengebied versterkt kan worden.

Groenbeleidsplan Heemskerk 2009, Mooi groen in de IJmond (2009)

Heemskerk is een groene gemeente en wil een groene gemeente blijven. Om te 'houden wat we nu hebben' en dus 'mooi groen in de IJmond' te blijven, is het uitgangspunt dat de totale oppervlakte groen en de kwaliteit van het groen binnen het bestaand stedelijk gebied zoveel mogelijk gelijk moeten blijven.

Beleidsuitgangspunten grote parken en groenstructuren

Park Assumburg/Oud Haerlem behoort tot Heemskerks grootste parken. Deze parken zijn net als de bovenwijkse groenstructuren niet enkel van belang voor de groene uitstraling, sport, spel en recreatie, maar ook voor de natuur en de ecologie. Voor deze parken is het uitgangspunt dat hier geen nieuwe ontwikkelingen mogen plaatsvinden.

De bovenwijkse groenstructuren zijn van grote waarde voor Heemskerk. Niet alleen geven ze Heemskerk zijn groene uitstraling en bieden ze mogelijkheden tot recreatief gebruik, ze verbinden ook diverse groengebieden en zones met elkaar en met het buitengebied, en zijn daarmee van grote waarde voor de natuur en ecologie. Het zijn als het ware de 'groene aders' van Heemskerk. De groenstructuren hebben ieder een eigen karakter waar het gaat om openheid en dichte begroeiing.

Vanwege de grote waarde voor het stedelijk gebied van deze groene zones moeten deze zoveel mogelijk gerespecteerd en behouden blijven. Genoemde groenstructuren mogen dan ook enkel gebruikt worden voor de doelen waarvoor ze bedoeld zijn: groen, natuur, ecologie, sport, spelen en recreatie. In deze groene zones mogen geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die niet onder voornoemde gebruiken vallen. Ontwikkelingen die hier wel onder vallen mogen plaatsvinden, mits ze zorgvuldig in de groenstructuur worden ingepast, waarbij het groen er niet op achteruit mag gaan. Ook het specifieke karakter van de verschillende groenstructuren moet behouden blijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01_0007.png"

Figuur 5.2 Bovenwijkse groenstructuren

Op de luchtfoto in figuur 5.2 zijn de bovenwijkse groenstructuren en de grote groene elementen weergegeven.

Kwantiteit groen

Voor het weghalen van openbaar groen binnen het stedelijk gebied, bijvoorbeeld voor het realiseren van bebouwing, wegen of parkeerplaatsen, is het uitgangspunt dat dit op of in de directe nabijheid van de locatie gecompenseerd moet worden.

Kwaliteit groen

Bij het aanleggen van nieuw groen in uitleglocaties of inbreidingen is het uitgangspunt dat het groen een toegevoegde waarde of functie moet hebben voor de recreatie, ecologie en/of esthetiek en/of beleving. Het moet onderdeel uitmaken van een groenstructuur. Dit zorgt niet alleen voor een goede invulling van groen met een meerwaarde voor omwonenden, gebruikers en/of de natuur, het zorgt er ook voor dat er bij nieuwe projecten niet onnodig snippergroen wordt gecreëerd.

De beeldkwaliteit van het bestaande groen is op locatieniveau vastgelegd in het vastgestelde 'Beeldkwaliteitsplan, januari 2006'. In het beeldkwaliteitsplan zijn een aantal kwaliteitsniveaus vastgesteld, lopend van A+ (hoogste niveau) tot D (laagste niveau). In dit plan is vervolgens vastgelegd dat het kwaliteitsniveau van het bestaande groen minimaal gelijk moet blijven aan het niveau dat tijdens de inventarisatie is vastgesteld.

Compensatie bomen

Ook voor bomen is het uitgangspunt 'Houden wat we nu hebben'. Om de achteruitgang van het bomenbestand tegen te gaan en om het groenniveau, c.q. het aantal bomen zoveel mogelijk gelijk te houden geldt er voor het verwijderen van gemeentelijke bomen binnen het bebouwd gebied een compensatieplicht. Dit houdt in dat voor elke gemeentelijke boom die verwijderd wordt er een boom moet worden teruggeplant. Indien mogelijk op dezelfde locatie, of in hetzelfde gebied. Indien dit beide niet mogelijk blijkt, kan dit in overleg met de betrokken disciplines ook elders binnen het stedelijk gebied plaatsvinden.

Afweging groen met andere functies

De ruimte in het stedelijk gebied is beperkt. Binnen deze openbare ruimte moet plaats worden geboden aan diverse functies en gebruiken, waaronder: verkeer, parkeren, recreatie, spelen, natuur, water en niet op de laatste plaats ook aan groen. Uitgangspunt is dat groen niet zomaar vervangen mag worden door andere functies.

Tussen vloedlijn en vuurlinie, Toeristisch-recreatieve nota gemeente Heemskerk 2008-2012 (2008)

Missie

De gemeente Heemskerk heeft zichzelf de volgende missie gesteld voor het te voeren toeristisch-recreatieve beleid: Het bevorderen van recreatie en toerisme met oog voor het behoud van het karakter van het dorp en het vasthouden van de diversiteit aan landschappelijke en authentieke gebieden.

De gemeente streeft naar het aanbieden van een breed assortiment voor verschillende doelgroepen binnen de opgestelde kaders van met name rust en ruimte. Daarnaast dient het toeristisch-recreatieve beleid als input voor bestemmingsplannen.

Beleidsstrategieën

Heemskerk wil zich op toeristisch en recreatief gebied op gepaste wijze verder ontwikkelen en heeft de volgende beleidsstrategieën om dit te bereiken:

  • 1. respecteren van de natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten van het Noord-Hollands Duinreservaat;
  • 2. stimuleren van kleinschalige duurzame verblijfsaccommodaties;
  • 3. stimuleren van kwaliteitsverbetering van bestaande accommodaties en voorzieningen;
  • 4. opstellen uniforme kampeerregelgeving;
  • 5. uitbreiden dagrecreatieve mogelijkheden;
  • 6. optimaliseren van de toeristische promotie en marketing;
  • 7. verbeteren van de toeristische organisatie en samenwerking.

Het plangebied speelt nu al een belangrijke rol bij het invullen van beleidsstrategie 2, 3, 5 en 6. Dit wordt in de toekomst nog verder versterkt.

Zonering

De gemeente ziet ruimte voor nieuwe recreatieve ontwikkelingen binnen de mogelijkheden die het bestaande landschap biedt en met respect voor de ecologische waarden en het cultuurhistorische erfgoed. Om ongebreidelde groei te voorkomen, heeft de gemeente drie zones aangewezen waarvan één restrictieve zone en een tweetal zones waar de toeristische ontwikkelingen in meer of mindere mate kunnen plaatsvinden. Het plangebied ligt in Zone 3: ontwikkelingsgebied.

Zone 3 wordt gevormd door het oostelijke gebied van Heemskerk. Het gebied biedt goede kansen voor recreatieve ontwikkelingen. Daarbij kan het gaan om zowel de realisatie van nieuwe voorzieningen als ook uitbreiding of verbetering van bestaande faciliteiten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0396.BPassumburg2010-VA01_0008.png"

Figuur 5.3 De drie ontwikkelingszones in kaart (Tussen vloedlijn en vuurlinie, 2008)

Ontwikkeling informatiepunt slot Assumburg

Slot Assumburg dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw. In 1933 werd het een van de eerste jeugdherbergen van Nederland. Momenteel is een Stayokay hostel in het slot gehuisvest. Om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor toeristen, kan in slot Assumburg een historisch informatiecentrum ontwikkeld worden, waar men geïnformeerd wordt over de ontstaansgeschiedenis van Heemskerk en omgeving. Dit zou gecombineerd kunnen worden met een toeristisch informatiepunt, zodat Assumburg een belangrijke toeristische trekker wordt.

Uitbreiding recreatieve voorzieningen en zichtbaar maken Oud Haerlem

Rondom slot Assumburg zijn veel recreatieve voorzieningen. De gemeente heeft een plan ontwikkeld om in het gebied meer recreatieve voorzieningen te ontwikkelen, in samenhang met extra waterberging en het opnieuw aanleggen van de oorspronkelijke kasteeltuin. Een aantal van deze voorzieningen zijn inmiddels al gerealiseerd.

Regionaal Waterplan Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest (2007)

Het Regionaal Waterplan Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest (2007) is in samenwerking tussen gemeenten en hoogheemraadschap tot stand gekomen. De in het waterplan geformuleerde doelstellingen voor het watersysteem zijn:

  • het waarborgen van een goed functionerend watersysteem in kwantitatief en kwalitatief opzicht;
  • het streven naar een goed functionerend, veilig en ecologisch gezond watersysteem dat nu en in de toekomst aan de wettenregelgeving voldoet en dat aansluit bij de identiteit van het unieke landschap binnen het plangebied;
  • het vergroten van de belevingswaarde en het creëren van voldoende plaats voor recreatie.

Hierdoor krijgt het water de aandacht die het verdient.