direct naar inhoud van 7.3 Uitkomsten overleg
Plan: Ramplaankwartier
Plannummer: BP8080004
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP8080004-0003

7.3 Uitkomsten overleg

Overeenkomstig artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het concept ontwerp bestemmingsplan toegezonden aan:

  • Hoogheemraadschap van Rijnland (zie par. 7.2 hierboven)
  • Gemeente Bloemendaal
  • PWN Noord-Holland
  • Brandweer Kennemerland
  • Wijkraad Ramplaankwartier

De volgende instanties hebben niet gereageerd:

  • PWN Noord-Holland
  • Brandweer Kennemerland

De volgende instantie heeft schriftelijk aangegeven geen opmerkingen op het concept ontwerp bestemmingsplan te hebben:

  • Gemeente Bloemendaal

De volgende instantie heeft schriftelijk hun opmerkingen kenbaar gemaakt:

  • Wijkraad Ramplaankwartier

Hieronder volgt een reactie daarop van het gemeentebestuur. De ingezonden reactie is per onderdeel samengevat.

Reactie   Antwoord  
De wijkraad constateert dat een groot aantal zaken conform het vigerend bestemmingsplan is, maar dat er ook een aantal positieve wijzigingen zijn. Daarnaast is de wijkraad van mening dat er een aantal zaken beter onderzocht moeten worden naar de wenselijkheid hiervan. Hieronder volgt artikelgewijs de reactie.  
Artikel 4.1.1 Gemengd - 3
De kracht van een succesvol winkelcentrum is dat winkeliers elkaar aanvullen in het aanbod naar de klant. Het toelaten van kantoren ondergraaft dit. Door de stadsdeelregisseur is gegarandeerd dat alleen bij zeer lange leegstand (2 jaar<) er gekeken gaat worden naar andere oplossingen. De wijkraad verzoekt de bestemmingsomschrijving uit het vigerend plan over te nemen, zonder extra toevoegingen.  

Verwacht wordt dat het risico op toekomstige leegstand met de tijd zal toenemen, vooral bij de winkelstrip aan de Ramplaan 36-52. Om leegstand, verloedering en eventueel waardevermindering van deze panden te voorkomen zijn ze zodanig bestemd dat de begane grond in de toekomst ook als woning in gebruik mag worden genomen.  
Artikel 9.2 Tuin - 1
De wijkraad bepleit aanvullende regelgeving voor zover het constructie t.b.v. beplanting betreft bij hoekwoningen i.v.m. de verkeersveiligheid.

Erker
De wijkraad verzoekt de 'erker- bepalingen' in dit artikel te schrappen, omdat het Ramplaankwartier kenmerkende gevels heeft die een eenheid vormen. Het toestaan van erkers tast die eenheid aan.
 

In artikel 18 van de APV is al een bepaling opgenomen over hinderlijke beplanting of voorwerpen ter bescherming van de verkeers- veiligheid.


De bepaling is in het concept feitelijke dubbel geregeld. In de algemene afwijkingsregels is de erker ook opgenomen. De bepaling uit Tuin-1 wordt verwijderd. Wij zijn van mening dat de aanvraag voor een erker eerst vooraf getoetst moet worden, omdat de wenselijkheid en afmetingen sterk afhangen van de omstandigheden van het geval.  
Artikel 10.2.2 Tuin - 2
Gebouwen
De wijkraad acht een bijgebouw met een nokhoogte van 5 m te hoog. Hierdoor stijgen de bijgebouwen boven de aan-/uitbouwen uit. Voor bijgebouwen moet ook een maximale bouwhoogte van 3 m gelden t.b.v. eenheid en ter voorkoming van ergernis.  


Er komen in het plangebied beperkt bijgebouwen met een kap die hoger zijn dan 3 m. Afhankelijk van de situering en diepte van de tuin is dit ruimtelijk aanvaardbaar. Omdat niet elke situatie zich hiervoor leent is het directe bouwrecht omgezet in een afwijkingsmogelijkheid, waardoor nader getoetst wordt aan de omstandigheden van het geval.  
13.2.1 Wonen
Gebouwen
De wijkraad acht de geboden mogelijkheid om bij een dakopbouw de gevel rechtop te mogen trekken indien er voldoen ruimte aanwezig ten opzichte van de achterliggende gevels een grote verstoring geven in het ruimtelijke beeld van de wijk. Het recht optrekken zorgt ervoor dat de kenmerkende lage dakgoten verdwijnen. De ARK heeft tot op heden altijd dergelijke plannen afgewezen. Tevens is het altijd in strijd met de aangesloten trend, omdat naar weten van de wijkraad dit nog nergens is gerealiseerd.  


Deze bouwmogelijkheid komt slechts voor aan de Ooster Tuindorpslaan 6-12. Zie hiervoor de specifieke bouw- aanduiding 'dakopbouw' op de verbeelding. Bij nr. 8 is een dergelijke situatie al vergund (2007) en gerealiseerd. Door de ligging van deze woningen, waarbij sprake is van een langgerekt achterfgebied (> 150 m) en het ontbreken van tegenoverliggende achtergevels is dit ruimtelijk goed inpasbaar.  
Artikel 14 Waarde - Archeologie
Op de verbeelding dient men de cirkels op te nemen die in de toelichting zijn aangegeven. Geen buurtbewoner of ambtenaar leest de toelichting, waardoor de kans bestaat dat graafwerkzaamheden worden uitgevoerd zonder onderzoek.  

Op de conceptverbeelding die aan de wijkraad is toegestuurd is ten behoeve van de leesbaarheid de dubbel-
bestemming Waarde- Archeologie niet aangegeven. Deze dubbelbestemming wordt bij de publicatie van het ontwerp (op ruimtelijkeplannen.nl) wel opgenomen. Wij hadden de wijkraad hiervan op de hoogte moeten stellen.  
Overig
In de toelichting staat dat Rijnland nog voor advies geraadpleegd dient te worden.
In de toelichting zijn verkeerde afstanden gebruikt hoe ver de wijk van het station Overveen afligt (300 à 600 m).
De bedrijvenlijst in de bijlage is niet accuraat.



Op pagina 69 van de toelichting staat het onderwerp autoboxen. Dit is niet accuraat. VB. Rollandslaan
 

Dit is gelijktijdig gebeurd met raadpleging van de wijkraad. Zie par. 7.2
We hebben het nagemeten. De afstand tot de dichtstbijzijnde huizen en het station bedraagt +/- 600 m.

In de bedrijvenlijst worden alleen de ons bekende bedrijven/functies opgenomen die vallen onder de Wet milieubeheer (zie par 4.1).

De tekst is aangepast.