direct naar inhoud van 3.7 Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (2004)
Plan: Van Tubergen
Plannummer: BP4080003
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP4080003-0004

3.7 Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (2004)

Op 22 december 2004 heeft de raad besloten dat het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs het vertrekpunt wordt voor de verbetering van de onderwijshuisvesting met het volgende doel:

goede voorzieningen op de juiste locaties. Inbegrepen doelen zijn hierbij: verbreding van de functies van de gebouwen en functionele flexibilisering van de gebouwen.

In 2007 is een meerjarenprogramma van start gegaan om te komen tot realisering van de doelen van het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs. Jaarlijks wordt dit programma geƫvalueerd en worden per onderwijssoort en/of stadsdeel de programma's bijgesteld. Het meerjarenprogramma is in eerste instantie gericht op het realiseren van voldoende huisvesting voor de leerlingen die op de scholen staan ingeschreven en die in de toekomst worden verwacht.

De schoolbesturen voortgezet onderwijs zijn overeengekomen dat de bestaande capaciteit van het schoolgebouw, vermeerderd met de in het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs opgenomen uitbreiding van de capaciteit bepalend is voor het maximale aantal leerlingen dat op de afzonderlijke scholen voor voortgezet onderwijs wordt ingeschreven. Naast deze tussen de schoolbesturen gemaakte afspraken geldt voor de scholen voor voortgezet onderwijs het volgende: de gemeente kent geen uitbreiding van het schoolgebouw voortgezet onderwijs toe dan op het moment dat is vastgesteld dat de gevraagde uitbreiding van het schoolgebouw voortgezet onderwijs noodzakelijk is en de gevraagde uitbreiding groter is dan 10% van de bestaande capaciteit. Dit gemeentelijke uitgangspunt is opgenomen in de verordening 'Voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Haarlem 2009'. Deze keuze betekent dat de school voor voortgezet onderwijs een toename van het aantal leerlingen in eerste instantie binnen het eigen schoolgebouw moet opgevangen. Achtergrond van dit gemeentelijke uitgangspunt is dat hiermede, als gevolg van de fluctuaties van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs, desinvesteringen (bouwen voor leegstand op termijn) wordt voorkomen.

Met deze afspraken is het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen te voorkomen dat binnen de schoolgebouwen leegstand ontstaat en de gemeente geconfronteerd wordt met aanvragen om uitbreiding van de huisvestingsvoorzieningen, terwijl er binnen de gemeente voldoende capaciteit beschikbaar is