direct naar inhoud van Bijlage 2 Deelnemers, reacties en verwerking reacties wettelijk vooroverleg en participatie
Plan: Sportheldenbuurt
Plannummer: BP3080006
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080006-0003

Bijlage 2 Deelnemers, reacties en verwerking reacties wettelijk vooroverleg en participatie

Het conceptbestemmingsplan is op 31 oktober 2012 aan de navolgende overheden, instanties en belanghebbenden gezonden met het verzoek om uiterlijk 28 november 2012 daarop te reageren.

  • Rijkswaterstaat Noord-Holland
  • Provincie Noord-Holland
  • Hoogheemraadschap van Rijnland
  • Connexxion (Haarlem)
  • Brandweer Kennemerland
  • Gasunie West (Waddinxveen)
  • Horeca Nederland (Haarlem)
  • Kamer van Koophandel (Amsterdam)
  • KPN, afd. projectering Bouw (Haarlem)
  • MKB (Haarlem)
  • Alliander (NUON)
  • NV Nederlandse Spoorwegen (Utrecht)
  • ProRail (Amsterdam)
  • PWN Noord-Holland (Velserbroek)
  • VAC - Adviescie voor de woningbouw en woonomgeving (Haarlem)
  • Wijkraad Sportheldenbuurt
  • Industriekring Haarlem (IKH)
  • Stichting Boei (beheerder nieuwe Energie)
  • Elan Wonen
  • Pre Wonen
  • Ymere

De ontvangen reacties zijn in de onderstaande tabel samengevat en beantwoord:

Rijkswaterstaat Noord-Holland  
Opmerking   Antwoord  
Het plan geeft Rijkswaterstaat Noord-Holland geen aanlediing voor een inhoudelijke reactie.   Wij nemen deze reactie voor kennisgeving aan.  
PWN  
Opmerking   Antwoord  
Het plan noopt PWN niet tot het maken van inhoudelijke opmerkingen.   Wij nemen deze reactie voor kennisgeving aan.  
Provincie Noord-Holland  
Opmerking   Antwoord  
De provincie Noord-Holland heeft aangegeven dat volgens kaart 8 horende bij de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie een regionale waterkering langs het Spaarne loopt. Deze is niet opgenomen in het bestemmingsplan.   Bij het al dan niet opnemen van waterkeringen en aanverwante functies of bestemmingen is de Keur van het Hoogheemraadschap van Rijnland voor ons het uitgangspunt. Het Hoogheemraadschap heeft in Haarlem langs het Spaarne geen specifieke waterkering vastgelegd in de Keur en op de bijbehorende legger. Daarom nemen wij in het bestemmingsplan Sportheldenbuurt geen aparte bestemming op voor de waterkering.  
Hoogheemraadschap van Rijnland  
Opmerking   Antwoord  
Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft per brief d.d. 14 november 2012 een positief wateradvies verstrekt. Wel verzoekt Rijnland om een korte samenvatting op te nemen van de "Keur" en de bijbehorende beleidsregels.   De opmerking is verwerkt in de tekst van paragraaf 3.2.7 Water. Deze paragraaf is opgesteld in samenwerking met onze afdeling OGV (gemeentelijke contactpersoon watertoets).  
Brandweer Kennemerland  
Opmerking   Antwoord  
De Brandweer geeft in haar brief d.d. 23 november 2012 het volgende aan: In de huidige situatie zijn er in de nabijheid van het plangebied geen risicobronnen gelegen met een effectgebied dat over het plangebied ligt. Er zijn dan ook geen maatregelen nodig om de risico's te beperken en de mogelijkheden tot zelfredzaamheid en hulpverlening te vergroten.   Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen en heeft niet tot aanpassingen van het bestemmings- plan geleid.  
N.V. Nederlandse Gasunie  
Opmerking   Antwoord  
De Gasunie heeft toetsing uitgevoerd en komt op basis daarvan tot de conclusie dat het plangebied buiten de 1% letaliteitgrens van de dichtst bij gelegen Gasunie-leiding valt. Daarmee staat vast dat deze leiding geen invloed heeft op de verdere planontwikkeling, aldus de reactie d.d. 6 november 2012.   Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen en heeft niet tot aanpassingen van het bestemmingsplan geleid.  
Wijkraad Sportheldenbuurt  
Opmerking   Antwoord  
De wijkraad heeft namens enkele bewoners een bewonersbrief d.d. 11 november 2012 doorgezonden. In die brief wordt het verzoek gedaan door enkele bewoners van de Kick Smitweg om mee te werken aan het mogelijk maken van opbouwen bij de woningen aan de Kick Smitweg 10 tot en met 44. Deze woningen bestaan uit drie bouwlagen met platte afdekking aan de straatzijde en twee bouwlagen met platte afdekking aan de achterzijde. Op deze twee lagen aan de achterzijde is een dakterras aanwezig. Het verzoek is om het dakterras aan de achterzijde van de woningen te mogen bebouwen om daarmee extra woonruimte te creëren op de derde bouwlaag. Het vergroten van woningen zou ook in overeenstemming zijn met de Woonvisie.   Deze wijk is zo'n tien jaar geleden in nauw overleg tussen de ontwikkelaar, de adviesraad Thorbeckekwartier (de voorloper van de huidige wijkraad), de architect en de gemeente tot stand gekomen. De woningen binnen dit gebied - waaronder die aan de Kick Smitweg nrs. 10 t/m 44 - zijn ontworpen en gebouwd naar het ontwerp van Barth architecten. Met de achtergelegen blokken vormen deze woningen een architectonische eenheid en hebben een uniform beeld. Er is nadrukkelijk gekozen voor een getrapte opbouw van de gevel, met een optie voor uitbreiding in de vorm van een uitbouw van 3m op de begane grond en niet op de bovenste laag. Het uitbreiden van een kaplaag is ook niet mee-ontworpen door de architect. Het ontwerp is vertaald en vastgelegd in het bestemmingsplan "Droste/Thorbecke" (2002). Zowel in de toelichting als ook in de regels is specifiek bepaald dat bij dit type gebouwen op de verdiepingen niet mag worden uitgebouwd. Dit ook in verband met lichtinval en bezonning van belendende percelen.
Deze woningen bieden - inclusief de op basis van het geldende plan toelgelaten uitbouw op de begane grond - ongeveer 130 m2 aan bruto vloeroppervlak, wat ook in de huidige tijd een gangbare maatvoering is voor eengezinswoningen.
Voor zover er gewezen wordt op de woonvisie, klopt het dat er graag aan gezinnen een plek wordt geboden in de stad, maar dit argument speelt met name bij oudere woningbouw. Grote(re) eengezinswoningen zijn op zich gewenst maar de Visie doet geen uitspraken over het toestaan van het aantal m2. Stedenbouwkundig wordt er anders naar gekeken.
Gelet op het vorenstaande en onder afweging van de betrokken belangen zien wij geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.