direct naar inhoud van 6.7 Hoofdopzet verbeelding
Plan: Sportheldenbuurt
Plannummer: BP3080006
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080006-0003

6.7 Hoofdopzet verbeelding

In dit bestemmingsplan wordt uitgegaan van behoud van de bestaande situatie waarbij vervanging binnen grenzen mogelijk wordt gemaakt. De bestaande bebouwing wordt daarom positief bestemd. In het bestemmingsplan is er voor gekozen alle legale bebouwing die aanwezig was op 1 maart 2012 positief te bestemmen. Dit betekent dat:

  • deze bebouwing mag worden vernieuwd;
  • uitbreiding van de bestaande bebouwing niet is toegestaan;
  • de hoeveelheid onbebouwd terrein gelijk blijft.

Regeling voor huidige bebouwing, bouw- en goothoogte

Bebouwingsgrenzen

Uitgaande van de bestaande bebouwing en bestaand gebruik zijn op de verbeelding bebouwingsgrenzen en in de regels bebouwingsregelingen aangegeven. De bebouwingsgrenzen geven het gebied aan waarbinnen mag worden gebouwd. In de meeste gevallen laten de bebouwingsgrenzen op de verbeelding en de bebouwingsregelingen in de regels, verbetering, vernieuwing, bescheiden vergroting of vervanging met gelijkwaardige bouw toe. Daarbij is rekening gehouden met de nodige flexibiliteit, de nodige kwaliteitseisen voor de bebouwing, de woonomgeving en bereikbaarheid ten aanzien van nieuwe ontwikkelingen.

Over het algemeen zijn de bebouwingsgrenzen van de vigerende bestemmingsplannen overgenomen. Voor woningen wordt uitgegaan van de algemene 'basiswoning' waarbij de grootte van het bouwblok bepalend is.

Behalve de bebouwingsgrenzen bevinden zich op de verbeelding tevens maatvoeringsvlakken en bestemmingsgrenzen. Zowel de bebouwingsgrens als de maatvoeringsvlakken geven een overgang in goothoogte en/ of bebouwingshoogte aan. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld twee verschillende bestemmingen die naast elkaar gesitueerd zijn dezelfde bouwhoogte hebben, die maar één keer wordt weergegeven. De bestemmingen worden gescheiden door de bestemmingsgrens.

Binnen een aantal percelen is een bebouwingspercentage opgenomen. Deze bebouwingspercentages zijn waar wenselijk ten opzichte van de bestaande bebouwing verruimd, zodat ook daar enige ruimte voor uitbreiding van de bebouwing wordt geboden. Binnen de bebouwingsgrenzen mag voor het aangegeven percentage aan bebouwing worden opgericht.

Bouwhoogte

In het plan wordt alleen gewerkt met het begrip hoogte omdat het begrip goothoogte overbodig is. In het plangebied komen geen daken voor in de vorm van een kap. De daken zijn plat (Droste) of hebben een hellingshoek (Thorbeckekwartier), waarbij of de voorgevel of de achtergevel hoger of lager uitpakt. Dakterrassen worden toegelaten, maar er worden per type woning andere mogelijkheden geboden. Zo is het niet de bedoeling op aanbouwen op de begane grond nog eens een dakterras toe te staan. Daarmee zou de privacy in de tuinen van de buren worden beperkt. Bij woningen met twee of drie bouwlagen - waarbij de tweede of derde woonlaag niet volledig doorloopt tot aan de achtergevelrooilijn - mag op de verdiepingen niet worden aangebouwd in verband met de privacy, lichtinval en bezonning van de belendende panden. Bovendien zou daardoor de stedenbouwkundige trend worden doorbroken, wat niet gewenst is. Dakterrassen mogen hier wel worden gerealiseerd. In het Drostegebied komen woonblokken voor waarop (met onderbrekingen) een vierde bouwlaag gerealiseerd is dan wel mogelijk is. Dit betreft geen volledige bouwlaag, maar opbouwen die terugliggen op het bouwblok die terugligt van de gevel. Dakterrassen kunnen hier worden gerealiseerd.

De bestaande hoogte van gebouwen is op de verbeelding aangegeven als maximale hoogte. Ten aanzien van de vormgeving van de daken, de hellingshoek en het aanbrengen van dakkapellen en dakopbouwen zijn stedenbouwkundige bepalingen in de regels opgenomen. Bij specifieke bouwaanvragen zal de gemeentelijke schoonheidscommissie een welstandstoets uitvoeren.