direct naar inhoud van 5.1 Visie op het plangebied
Plan: Sportheldenbuurt
Plannummer: BP3080006
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080006-0003

5.1 Visie op het plangebied

Het bestemmingsplan Sportheldenbuurt is in hoofdzaak een consoliderend bestemmingsplan om daarmee de bestaande kwaliteiten van het plangebied te handhaven. Dat houdt in dat de stedenbouwkundige structuur qua rooilijn, maximale goothoogten en maximaal aaneengesloten gevelbreedte uitgangspunt is bij het juridisch vastleggen van het bestemmingsplan. Het consoliderende karakter van dit plan krijgt vooral juridisch gestalte door voor percelen op de verbeelding voortzetting van het huidige toegelaten gebruik van de bebouwing (veelal) gedetailleerd aan te geven. De bebouwingsmogelijkheden zijn vrijwel ongewijzigd in de huidige ruimtelijke verschijningsvorm vastgelegd. De bestaande woningen zijn als zodanig bestemd. Overeenkomstig het bestemmingsplan uit 2002 wordt de mogelijkheid geboden om bestaande woningen uit te breiden (dakopbouwen, aan- en uitbouwen en dakkapellen). Langs de Kick Smitweg en langs het Noorder Buiten Spaarne zijn veel minder kleine ondernemingen gevestigd dan in het bestemmingsplan uit 2002 mogelijk werd gemaakt. De gebouwen langs de Kick Smitweg zijn op enkele uitzondering na specifiek gebouwd als woningen en hebben daarom de bestemming wonen gekregen. De gebouwen langs het Noorder Buiten Spaarne hebben in dit bestemmingsplan opnieuw de bestemming Gemengd gekregen. Daarmee blijft de mogelijkheid bestaan om te komen tot een grotere functiemenging in het plangebied. Het bestaande openbare groen is bestemd als groen. Er zijn geen voortuinen binnen het plangebied. De achtertuinen hebben de bestemming Tuin-2.

De functie van het Max Euweplein als verblijfsgebied heeft vorm gekregen met de vestiging van een restaurant in de voormalige Drostefabriek. Het recreëren langs het Noorder Buiten Spaarne kan worden gestimuleerd door de aanleg van een fiets/-voetgangersroute langs de oever van het Noorder Buiten Spaarne als schakel tussen binnenstad en het te realiseren vervolg van de recreatieve route voor fietsers en voetgangers langs de oever van het Spaarne. Deze wensen komen voort uit het in 2004 door de raad vastgestelde 'Masterplan Spoorzone', waarin het gebied wordt genoemd als onderdeel van de “sprong over het Spaarne” van de binnenstedelijke sfeer en functies. Locatiespecifieke kenmerken en oplossingen ter plaatse van een aantal knelpunten worden in dit bestemmingsplan niet nader genoemd, aangezien de planvorming hiervoor nog niet voldoende detailniveau heeft bereikt.

Uitbreiding/aanpassing van woningen

Bij bestaande woningen neemt in de regel de wens tot veranderingen in en aan de woning toe naarmate de woning ouder is. Aanvragen hebben meestal betrekking op de uitbreiding van de woonruimte, luxer maken van de woning, dan wel een grotere berging/garageruimte in de achter- of zijtuin. Nieuwe wensen hangen voor een groot deel samen met een verandering van levensfase (bijvoorbeeld kinderen krijgen of de deur uit, hoger inkomen, pensionering). Ook maatschappelijke veranderingen, zoals de wens om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, kunnen een reden zijn voor aanpassing.

Ten behoeve van dit bestemmingsplan is onderzocht of uitbreiding van de woningen in het de Sportheldenbuurt mogelijk en gewenst is (naast de mogelijkheden die er op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht mogelijk zijn geworden). Bij deze afweging spelen diverse aspecten een rol, zoals stedenbouw, architectuur, welstand, cultuurhistorische waarde en belangen van direct omwonenden. Om de huidige kwaliteit van de wijk te bewaren, is vergroting van de woning dan ook slechts beperkt in de regels toegestaan. De eerder gekozen stedenbouwkundige uitgangspunten en trends zijn gehandhaafd.Tijdens de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan in de raadscommissie Ontwikkeling is aangegeven dat met betrekking tot de woningen aan de Kick Smitweg – nrs. 10 tot en met 44 - de mogelijkheden voor een dakopbouw ter plaatse van de dakterrassen van deze woningen separaat onderzocht kan worden. Dit betekent dat deze uitbreidingsmogelijkheid niet in dit bestemmingsplan is opgenomen, maar dat er wel een mogelijkheid wordt gecreëerd om dit via een aparte omgevingsvergunningprocedure aan te vragen bij de gemeente. In die procedure zullen de hierboven genoemde aspecten nader worden afgewogen. Een doorbreking van de huidige stedebouwkundige eenheid zal zorgvuldig worden benaderd en daaraan zullen randvoorwaarden worden verbonden, bijvoorbeeld het werken met trendsetters.

Beroepsmatige activiteiten aan huis

Werken aan huis kan een bijdrage leveren aan het plaatselijk (met name dienstverlenend) voorzieningenniveau. Het toestaan van beroepsmatige activiteiten aan huis kan een stimulans geven aan de economische ontwikkeling, het starten van een bedrijf is op deze wijze heel laagdrempelig. Veel ondernemers zijn op deze manier begonnen. Binnen de ruimtelijk-functionele opzet van bestaande woonwijken zijn de mogelijkheden van het toestaan van beroepsmatige activiteiten aan huis uiteraard beperkt. Overlast voor het wonen moet voorkomen worden, omdat bijvoorbeeld het verkeerssysteem en de verkaveling niet inspelen op andere functies en de gevolgen van die andere functies. Ook mag het werken de woonfunctie niet verdrijven. Kortom: de gemeente staat in principe positief tegenover deze ontwikkeling zonder de mogelijke nadelen uit het oog te verliezen.

Het gebruiken en inrichten van woningen en bijgebouwen voor beroepsmatige activiteiten aan huis is mogelijk mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo zijn alleen dienstverlenende beroepen mogelijk en mag er geen overlast voor de woonomgeving ontstaan. Bovendien geldt als uitgangspunt dat de woonfunctie gehandhaafd dient te blijven. De omvang van de beroepsmatige activiteiten wordt daarom in de regels gelimiteerd: 35 procent van het brutovloeroppervlak van een woning tot een maximum van 50 m2 mag voor beroepsmatige activiteiten aan huis worden gebruikt.

Bedrijven

Op de structuurplankaart (2005) is het gebied aangeduid als multifunctioneel centrum gebied. Om functiemenging te stimuleren is de bestemming Gemengd in het plangebied langs het Noorder Buiten Spaarne gehandhaafd. Vooral wat betreft de begane grond geeft dat enige flexibiliteit en biedt dit ruimte voor functieverandering in die gebouwen. In de toekomst blijft handhaving van de huidige karakteristiek (de overwegende woonfunctie met mogelijkheden voor vestiging van bedrijvigheid) uitgangspunt. In het plan wordt geen ruimte geboden voor de vestiging van grootschalige detailhandel of nieuwe horeca. Waar dat in het oude bestemmingsplan ook was toegelaten is kleinschalige detailhandel met een maximaal brutovloeroppervlakte van 75 m2 wederom overgenomen.