Plan: | Sportheldenbuurt |
---|---|
Plannummer: | BP3080006 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP3080006-0003 |
Rijksbeleid
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beheert de Archeologische Monumenten Kaart (AMK). Deze kaart bevat een overzicht van belangrijke archeologische terreinen in Nederland. De terreinen zijn beoordeeld op verschillende criteria en ingedeeld in diverse categorieën archeologische waarden. In aanvulling op de AMK is er de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW). De IKAW geeft voor heel Nederland, inclusief de bodems van grote wateren, de kans aan op het aantreffen van archeologische resten bij werkzaamheden in de bodem. Die trefkans is aangegeven in vier categorieën.
Provinciaal beleid
Het archeologisch beleid van het provinciaal bestuur van Noord-Holland is vastgelegd in het Cultuurconvenant tussen het rijk en de provincie Noord-Holland, de Provinciale Cultuurnota en de Cultuurhistorische Regio-profielen. Het beleid is gebaseerd op wettelijke verplichtingen en autonoom cultuurhistorisch provinciaal beleid.
Gemeentelijk beleid
De uitgangspunten voor gemeentelijke beslissingen om op een werkbare en doelmatige manier zorg te dragen voor het Haarlemse archeologische bodemarchief zijn vastgelegd in de Beleidsnota Archeologie. De archeologische verwachtingen die voor het Haarlems grondgebied gelden zijn vertaald naar de Archeologische Beleidskaart Haarlem (ABH). De kaart geeft aan in welke gebieden bodemverstorende activiteiten van een bepaalde omvang vergunningplichtig zijn. Dit wordt aangegeven in de vorm van verschillende categorieën. Voor elk van deze categorieën heeft de gemeente bepaald vanaf welke planomvang rekening gehouden moet worden met het (laten) opstellen van een archeologisch rapport, het zogeheten regime.
De regimes gelden voor bodemroerende activiteiten die plaats zullen vinden in het kader van plannen waarvoor het vereist is om het volgende aan te vragen:
De gebieden die zijn weergegeven op de ABH worden in bestemmingsplannen opgenomen met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. In de planregels worden de relevante begrippen gedefinieerd en wordt aangegeven welke archeologische voorwaarden aan een reguliere omgevingsvergunning of omgevingsvergunning voor werken (voorheen: aanlegvergunning) kunnen worden verbonden.
Archeologische verwachting plangebied
Rijks- en provinciale kaarten archeologie
Het plangebied staat niet op de Archeologische Monumenten Kaart van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vermeld als een terrein van archeologische waarde.
Op de Indicatieve Kaart Archeologische waarden van de Rijksdienst heeft het plangebied een middelhoge verwachtingswaarde, dat wil zeggen dat de kans op het aantreffen van archeologische waarden middelhoog wordt geacht. Er zijn enkele vondstmeldingen of onderzoeksmeldingen in het plangebied en de nabije omgeving. In het plangebied of in de directe nabijheid ervan zijn zes vindplaatsen geregistreerd. Het betreft resten van een nederzetting uit de Romeinse tijd, twee los gevonden stenen bijlen uit de Steentijd of Bronstijd losse vondsten uit de Romeinse tijd, waaronder een schildknop, vondsten uit de Nieuwe Steentijd, Bronstijd en late Middeleeuwen en greppelsporen in een strandwal waarbij Romeinse scherven zijn gevonden.
Voorlopige Archeologische Beleidskaart Haarlem (ABH)
In het grootste gedeelte van het plangebied worden archeologische vondsten verwacht in een relatief lage dichtheid. Het betreft de strandvlakte gelegen tussen de Haarlemse strandwal en de oudste strandwal plus het gebied ten oosten van die oudste strandwal. Daarom geldt hier een regime van categorie 4. Een uitzondering daarop is een klein deel (water) wat is gelegen in een gebied waar overal in de bodem archeologische resten van zowel het prehistorische als het middeleeuwse dorps- en stedelijk leven zijn te vinden. Deze archeologische sporen leveren een belangrijke bijdrage aan de bewoningsgeschiedenis van het gehele grondgebied van de huidige gemeente Haarlem. Er dient hier gestreefd te worden naar behoud. Daarom geldt hier het regime van categorie 2. Een andere uitzondering daarop is het overige deel van het water, wat is gelegen buiten de binnenstad. Hier geldt categorie 6.
Categorie 2: als regime geldt in dit gebied dat bij plannen/werkzaamheden waarbij bodemverstorende activiteiten plaatsvinden van meer dan 50 m² en dieper dan 30 cm onder het maaiveld, een archeologisch rapport dient te worden overlegd, in het kader van de omgevingsvergunningprocedure.
Categorie 4: als regime geldt in dit gebied dat bij plannen/werkzaamheden waarbij bodemverstorende activiteiten plaatsvinden van meer dan 2.500 m² en dieper dan 30 cm onder het maaiveld, een archeologisch rapport dient te worden overlegd, in het kader van de omgevingsvergunningprocedure.
Categorie 6: deze categorie kent geen regime t.b.v. omgevingsvergunningen (bouw/aanleg/sloop).
Afbeelding 13 Detail Archeologische Beleidskaart Haarlem (ABH)
Rood: categorie 2; Geel: categorie 4; Blauw: Cat. 6 - Water buiten de binnenstad archeologievrij