direct naar inhoud van 5.3 Ontwikkelingen
Plan: Zomerzone Noord
Plannummer: BP3080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080002-0003

5.3 Ontwikkelingen

DSK

Binnen het plangebied speelt de ontwikkeling rond DSK 2 en 3. Het gefaseerd herinrichten van het gebied rondom voetbalvereniging DSK is een uitwerking van het Structuurplan Haarlem. Het structuurplan geeft op haar plaats weer uitvoering aan het plan 'Woningbouw rond DSK' uit de jaren '90. De gemeente heeft dit plan opgesteld opdat de samenhang tussen de voorzieningen en de aansluiting op Parkwijk verbeterd zou worden. De herinrichting biedt de buurt uitbreiding van het aantal woningen, een nieuwe speeltuin en de gecombineerde nieuwbouw van twee scholen.

DSK (fase I) is reeds gerealiseerd en bestond uit de verplaatsing van het voetbalveld inclusief clubhuis en de realisatie van een woningbouwcomplex als wand langs de Prins Bernhardlaan. Het stedenbouwkundige programma van eisen voor DSK 2 en 3 is 20 januari 2011 door de gemeenteraad vastgesteld.

In het kader van DSK 2 is er op het Van Zeggelenplein een brede school, in combinatie met woningen gepland. De verschillende functies worden ondergebracht in een gesloten blok van drie bouwlagen. Door de bebouwing wordt het Van Zeggelenplein in tweëen gedeeld en zal opnieuw worden ingericht waarbij het westelijk deel, aansluitend op de nieuwe school, tevens gaat functioneren als schoolplein. Uitvoering van dit plan is in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

DSK 3 beslaat de huidige locatie van de Martin Luther King school. Direct ten westen van het sportveld zijn de (te verplaatsen) speeltuin, een speeltuingebouw en een speelveld gepland, opdat er zo een groot centraal open middengebied ontstaat. Ter plaatse van de huidige school en speeltuin komen 22 grondgebonden woningen die het bestaande bouwblok sluiten. In afwachting van nadere besluitvorming is DSK 3 opgenomen als wijzigingsbevoegdheid.

Parkeren

Het parkeren dient bij DSK 2 volledig op eigen terrein opgelost te worden in een geheel verdiepte parkeervoorziening onder het gebouw. De woningen aan de Anna Kaulbachstraat bij DSK 3, hebben een carport voor minimaal 1 auto aan de achterzijde van de woning. Het overige parkeren wordt opgelost in de openbare ruimte.

Groen

Het bestaande parkje aan de oostzijde van het van Zeggelenplein wordt opgenomen in het nieuw te vormen plein. In DSK 3 wordt de speeltuin opgenomen in een open groen middengebied. Een belangrijk groen element binnen de speeltuin is de bestaande rij met lindebomen.

Milieu

Voordat de wijzigingsbevoegdheid voor de lokatie DSK 3 zal worden geëffectueerd zullen de vereiste milieu-onderzoeken worden uitgevoerd. Op voorhand wordt ingeschat, dat op dit gebied geen onoverkomelijke belemmeringen uit de onderzoeken naar voren zullen komen.

Jan Sluyterslaan en omgeving

Woningstichting Pré Wonen heeft plannen voor de herontwikkeling van de woonblokken gelegen tussen Jan Sluyterslaan, Leonard Springerlaan en Piet Mondriaanstraat. Het betreft in de bestaande situatie zo'n 225 woningen. Met uitzondering van de 1e fase, zijn de planvorming en stedenbouwkundige consequenties nog onvoldoende onderbouwd en uitgewerkt om in dit bestemmingsplan al meegenomen te kunnen worden. De eerste fase van de ontwikkeling gaat uit van sloop-nieuwbouw van de woningen in de zuid-oostelijke hoek van het plangebied. De bebouwing blijft hierbij nagenoeg op de zelfde plek staan. Deze eerste fase wordt dan ook gefaciliteerd in het bestemmingsplan. Om de ontwikkelingen in de volgende fasen mogelijk te maken zal een dan te bepalen aanvullende ruimtelijke procedure gevolgd worden. Ook als deze ontwikkeling op korte termijn, d.w.z. binnen 3 jaar na vaststelling van het bestemmingplan, zal plaatsvinden.

Berlagelaan

In de zuid-oost hoek van de kruising Prins Bernhardlaan met de Berlagelaan ontwikkelt woningbouwvereniging Ymere een sloop-nieuwbouwproject ter vervanging van de huidige complex met (senioren)woningen uit 1963. Stedenbouwkundig wordt hierbij gekozen voor een andere opzet, waarbij de bebouwing meer de Prins Bernhardlaan en de Berlagelaan begeleidt. Achter de bebouwing ontstaat een collectief groen binnengebied. In het bestemmingsplan wordt de herontwikkeling mogelijk gemaakt.

Herensingel/Volhardingstraat

Op de hoek Herensingel en Volhardingstraat is er een ontwikkeling voor een Ribw-vestiging en appartementen. De Ribw-vestiging volgt een aparte procedure (projectbesluit), die in het bestemmingsplan wordt meegenomen. Ruimtelijk wordt een extra bouwlaag voor kleine appartementen mogelijk gemaakt in deelplan B. Deelplan C omvat een nader vorm te geven herontwikkeling van het bestaande kantoorpand. Ook worden nog ondersteunende functies van het naastgelegen woon-zorgcomplex gefaciliteerd. Voor de nieuwe woningen is een separaat collegebesluit Hogere Waarden Geluid vereist.

Amsterdamsevaart 20-26

De eigenaar heeft plannen voor aanpak van deze lokatie. De plannen zijn echter nog te weinig uitgewerkt om opgenomen te kunnen worden in het bestemmingsplan. Tevens ontbreken de ruimtelijke onderbouwing en een anterieure overeenkomst. Te zijner tijd zal een dan te bepalen ruimtelijke procedure gevolgd moeten worden. Ook als de herontwikkeling op korte termijn, d.w.z. binnen 3 jaar na vaststelling van het bestemmingplan, zal plaatsvinden.

Drilsmaplein en omgeving

Elan wonen heeft renovatieplannen voor de Amsterdamse Buurt. De plannen bevinden zich in een beginfase. Een onderdeel van renovatieplannen is een verruiming van de bouwregels in de Busken Huetstraat. Deze voorgestelde verruiming past binnen de stedenbouwkundige studies en wordt in dit bestemmingsplan opgenomen.
Daarnaast heeft Elan plannen voor de bebouwing rond het Drilsmaplein. Hier leeft de wens om de bouwhoogte en de bebouwingstypologie te wijzigen. Deze plannen dienen eerst verder te worden uitgewerkt en worden daarom nog niet gefaciliteerd in dit bestemmingsplan. De planvorming hiervoor gaat ondertussen door. Om de eventuele ontwikkelingen mogelijk te maken zal een dan te bepalen aanvullende ruimtelijke procedure gevolgd worden. Ook als deze ontwikkeling op korte termijn, d.w.z. binnen 3 jaar na vaststelling van het bestemmingplan, plaatsvindt.

Steve Bikostraat

Op het perceel ten noorden van Steve Bikostraat 194 is in het geldende bestemmingsplan 'Uitwerkingsplan Woongebied Zuiderpolder' de bestemming woondoeleinden / maatschappelijke doeleinden opgenomen. Er is voor gekozen om voor deze locatie enkel wonen toe te staan. De goothoogte van 3 meter uit het vorige bestemmingsplan is vervangen door een maximale bouwhoogte van 9 meter om aansluiting te krijgen bij de omliggende bebouwing. Voor deze locatie is de gedachte dat hier circa 4 (patio)woningen gebouwd kunnen worden, mogelijk in collectief particulier opdrachtgeverschap.

Prinses Beatrixplein

In het geldende bestemmingsplan "uitbreidingsplan Parkwijk" is voor het terrein aan de zuidkant van het Beatrixplein de bestemming bijzonder gebouw met bijbehorend terrein opgenomen. Conform het huidige gebruik is er voor gekozen om de bestemming bijzonder gebouw te laten vallen en de bestemming Groen op te nemen. Met het oog op mogelijk nieuwe ontwikkelingen in de maatschappelijke infrastructuur, is er voor gekozen een wijzigingsbevoegdheid op te nemen ten behoeve van maatschappelijke doeleinden.

Station Haarlem-Spaarnwoude

Bij station Haarlem-Spaarnwoude aan de zuidkant van de bocht in de Camera Obscuraweg is in de geldende "planherziening Zuiderpolder-Noord" de bestemming Kantoren/Hotel opgenomen. Conform het huidige gebruik is de bestemming Groen opgenomen, maar is tevens met het oog op ontwikkelingen die voortvloeien uit de Gebiedsvisie Oostradiaal, een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van kantoren.