direct naar inhoud van 3.1 Structuurplan 2020 (2005)
Plan: Zomerzone Noord
Plannummer: BP3080002
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080002-0003

3.1 Structuurplan 2020 (2005)

Het Structuurplan legt voor de periode 2005 tot 2020 op hoofdlijnen de ambities en wensen vast die te maken hebben met ruimte en de verdeling van ruimte in Haarlem. Daarbij is de samenwerking in de Noordvleugel van de Randstad als stedelijk netwerk het vertrekpunt. Het Structuurplan vormt de ruimtelijke vertaling van de Toekomstvisie Haarlem uit 1999 en laat de mogelijkheden zien voor uitvoering van de stedelijke opgaven. De speerpunten van beleid zijn:

  • profilering op een duurzaam goed woonklimaat;
  • versterking van de zakelijke dienstverlening;
  • versterking van de culturele en toeristische wervingskracht.


Het Structuurplan geeft inzicht in de verandergebieden, de dynamische knooppunten en de gebieden die consolideren. In het plangebied is handhaven van het woonmilieu het hoofdkenmerk, inclusief de bijbehorende wijk- en buurtgerichte voorzieningen. Relevant voor het plangebied Zomerzone Noord is verder met name het volgende geformuleerde beleid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0392.BP3080002-0003_0003.jpg"
Clustering sociaal-maatschappelijke voorzieningen
De sociaal-maatschappelijke voorzieningen dienen meer geclusterd te worden, bij voorkeur bij bestaande winkel- en zorgconcentraties. Dit ter bevordering van meer multifunctioneel en optimaal ruimtegebruik. Kansrijke locaties zijn plekken waar nu al veel mensen komen, zoals winkelcentra en OV knooppunten, en die goed bereikbaar zijn of worden gemaakt. Een herkenbare route voor langzaam verkeer door of langs dergelijke locaties is essentieel. De zone Amsterdamstraat-Nagtzaamplein en het gebied rond van Zeggelenplein/ Beatrixplein zijn in het Structuurplan als zodanig aangewezen.

Dit gebeurt nu ook in het kader van de ontwikkelingen rond DSK, waar de voetbalvereniging DSK een nieuw onderkomen heeft gekregen gecombineerd met woningbouw. Daarnaast is er hier ruimte gereserveerd voor een nieuwe basisschool en een speeltuinvereniging (lees meer hierover in hoofdstuk 5).

Woonzorgzones Er zijn ontwikkelingen gaande die er toe leiden dat het zelfstandig wonen voor zorgbehoevenden versterkt dient te worden. Daarbij zullen welzijn en zorg anders georganiseerd gaan worden: minder in grote instellingen, meer in de wijken met zorg aan huis. Kansrijk zijn gebieden nabij verpleeghuizen en verzorgingshuizen in de nabijheid van andere voorzieningen. In het plangebied kan de zone rond het Reinaldahuis aan de Prins Bernhardlaan zich tot een dergelijke zone ontwikkelen.

Functiemenging Functiemenging met kleinschalige voorzieningen en passende bedrijvigheid levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en dynamiek van de stad en creƫert mogelijkheden voor werken aan huis. Om die reden is het belangrijk om werkfuncties in wijken te behouden, en waar mogelijk te versterken. In het Structuurplan wordt het westelijk deel van het plangebied aangewezen als een gebied waar functiemenging versterkt kan worden. In dit gebied is door stadsvernieuwing veel werkgelegenheid uit de buurt getrokken.

Woonwerk-assen De randen langs de meeste wegen met een doorgaande functie en een aantal wegen met een centrale rol voor een buurt of stadsdeel zijn geschikt voor ontwikkeling tot woonwerk-assen. Vaak is hier al een gemengd karakter. De Prins Bernhardlaan en Amsterdamsevaart zijn in het Structuurplan als zodanig benoemd. Op bestemmingsplan niveau zal dit in algemene zin moeten leiden tot flexibele bestemmingen van de begane grondlaag.

Multifunctioneel knooppunt HOV Het gebied rond de Robertus Nurksweg/Camera Obscuraweg bij station Haarlem-Spaarnwoude is aangewezen als multifunctioneel knooppunt. De knooppunten hebben mogelijkheden voor een verdichting met economische en/of maatschappelijke voorzieningen in combinatie met woningbouw.

Wijkgerichte verbeteringen Voor een aantal wijken is extra belangstelling voor investeren in het woon- en leefklimaat. Ten behoeve van deze wijkverbetering vinden enkele herstructrurerings- en nieuwbouwprojecten plaats en zijn op verschillende plekken in de wijk meer groen- en speelvoorzieningen en voorzieningen voor jongeren gewenst.

Nieuwe/te verbeteren waterverbindingen
In het Structuurplan is de waterverbinding langs het Meerspoorpad en de Amsterdamsevaart aangewezen als nieuwe/te verbeteren waterverbindingen. In het kader van klimaatverandering is ruimte voor waterberging steeds belangrijker.