direct naar inhoud van 5.7 Handhaving
Plan: Oude Kom Volendam
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0385.bpOudeKomVolendam-vg01

5.7 Handhaving

De gemeente Edam-Volendam acht handhaving van haar beleid van groot belang om de gewenste ruimtelijke kwaliteiten binnen het plangebied te garanderen. Belangrijke redenen voor handhaving zijn:

  • de regels zijn door de gemeente vastgesteld en de inwoners mogen verwachten dat de regels gehandhaafd worden;
  • handhaving gaat oneigenlijk gebruik en daarmee achteruitgang van de kwaliteit van de woonomgeving tegen; een actueel bestemmingsplan beoogt de ruimtelijke kwaliteit in stand te houden en te verbeteren;
  • niet daadkrachtig optreden tegen overtredingen van wettelijke voorschriften werkt een toename van het aantal overtredingen in de hand en tast de geloofwaardigheid aan; het in het bestemmingsplan vastgelegde beleid wordt ondermijnd en het bestuur verliest de greep op de gebouwde omgeving.

In dit bestemmingsplan is gestreefd naar heldere, eenduidige planregels met zo min mogelijk interpretatiemogelijkheden. Ook zijn aan de in het plan opgenomen afwijkingsregels duidelijke criteria verbonden, die voldoende objectief bepaalbaar zijn.

Het voorliggende bestemmingsplan kent een aantal aspecten die ook in het kader van de handhaving bijzondere aandacht vragen.
Het gaat daarbij met name om het nieuwe regime voor de gemeentelijke monumenten, de ruime erfbebouwingsregeling, de regeling voor balkons en het gebruik van panden voor ondersteunende horeca.

In paragraaf 5.4 is het planologisch erfgoedregime beschreven voor wat betreft de gemeentelijke monumenten. Dit planologisch erfgoedregime is vertaald in artikel 19 'Waarde - Edams-Volendams erfgoed'. Voor zover wordt geconstateerd dat in afwijking hiervan wordt gebouwd zal hier bestuursrechtelijk tegen moeten worden opgetreden.

De bouwmogelijkheden ten aanzien van het achtererfgebied weerspiegelen het huidige beleid van de gemeente. Nieuwe afwijkingen zullen consequent worden gehandhaafd.

Voor wat betreft de regeling inzake balkons verwijzen wij naar paragraaf 5.3 van deze toelichting. Hier is reeds aangegeven dat in het concept Beeldkwaliteitsplan 'Oud Volendam' is opgenomen dat balkons en loggia's aan de straatzijde afbreuk doen aan het Volendams beeld van vlakke gevelwanden. De gemeentelijke monumentencommissie ziet de vlakke gevelwanden in de oude kom ook als een 'kwaliteit' die behouden dient te blijven. In het voorliggende bestemmingsplan is er dan ook voor gekozen uitsluitend balkons in de vorm van een 'Frans balkon' toe te staan. Onder de algemene afwijkingsregels is nog wel de mogelijkheid opengelaten, af te wijken van de planregels ten behoeve van de bouw van een balkon aan de zij- of achterzijde van een hoofdgebouw, mits voldaan wordt aan een aantal criteria. Eén van deze criteria is dat balkons niet meer worden toegestaan boven openbare- of voor verkeer bestemde gronden. Door het opnemen van deze regeling zijn een aantal balkons aan de achterkant bij woningen aan het Noord- en Zuideinde onder het overgangsrecht geplaatst. Indien bij nieuwbouwplannen wordt geconstateerd dat in afwijking hiervan wordt gebouwd, zal ook hier bestuursrechtlijk tegen moeten worden opgetreden.

In het bestemmingsplan opgenomen regime, ten aanzien van ondersteunende horeca is op basis van een aantal criteria bepaald, wanneer gesproken kan worden van 'ondersteunende' horeca. Indien bij horeca-activiteiten, binnen een bestemming anders dan 'Horeca', niet wordt voldaan aan de genoemde criteria, is sprake van gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Dit zal leiden tot het inzetten van een handhavingstraject.