direct naar inhoud van 2.5 Doelstelling
Plan: Oorgat e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0385.bpOorgatEO-vg01

2.5 Doelstelling

De primaire doelstelling van dit bestemmingsplan is het behoud van de huidige stedenbouwkundige structuur van het Oorgat in samenhang met het behouden en versterken van de cultuurhistorische waarde daarvan. Dit betekent dat sprake is van een overwegend consoliderend bestemmingsplan, waarin vooral de bestaande bouwmogelijkheden worden gerespecteerd c.q. de bestaande bebouwing positief is bestemd en waarbij weinig of geen nieuwe bouwmogelijkheden zijn opgenomen. Meer concreet houdt dit in:

  • 1. Verspringende rooilijnen vastleggen;
  • 2. Vastleggen van maximale goot- en bouwhoogten om de diversiteit in woningtypen te behouden;
  • 3. Tuinen langs de Coen de Koninglaan behouden;
  • 4. Het consolideren van de lintbebouwing aan het Oorgat, met de mogelijkheid op één locatie tot verdichting over te gaan;
  • 5. Uitgaan van eerstelijns bebouwing (= de hoofdregel), tenzij er goede stedenbouwkundige of landschappelijke argumenten zijn om hiervan af te wijken (= de verbijzondering);
  • 6. Doorkijken aan de Zeevangszeedijk naar het open landschap erachter behouden;
  • 7. Behoud van de groene oevers langs het Oorgat, de dijk en overige groenvoorzieningen.

In de planregels is hieraan vervolgens uitvoering gegeven door zowel de rooilijnen vast te leggen door middel van bouwvlakken voor de hoofdbebouwing, als mede het vastleggen van de maximale goot- en bouwhoogten. Daarnaast hebben de tuinen langs de Coen de Koninglaan de bestemming 'Tuin' gekregen zonder bouwmogelijkheden.De beoogde consolidatie van de lintbebouwing wordt in de planregels verder bewerkstelligd door de bestemmingen 'Wonen' en 'Tuin' op te nemen met de bijbehorende bouwregels.De hoofdbebouwing heeft een bouwvlak gekregen en buiten het bouwvlak binnen de bestemming 'Wonen' mogen alleen bijbehorende bouwwerken worden gerealiseerd. Hiervoor is een maximale oppervlakte opgenomen. Voor de grotere, diepere erven die direct grenzen aan het gebied van het Nationaal Landschap 'Laag Holland' is achter de bestemming 'Wonen' de bestemming 'Tuin' opgenomen (zonder bouwmogelijkheden). Hiermee wordt bereikt dat het niet mogelijk is dat de grote(re) percelen verder dichtslippen of worden volgebouwd en de doorkijken naar het achtergelegen gebied worden behouden.
De bestemming ‘Groen’ is neergelegd op de gronden van de oevers en de overige structurele groenvoorzieningen.

Zeevangszeedijk 14

Op 22 november 2007 is een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwbouw woning met bijbehorend bouwwerk voor het perceel gelegen aan de Zeevangszeedijk 14 te Edam. Ten behoeve van de verwezenlijking van dit project is een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) gevoerd. In dit kader is het project voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing en heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de benodigde verklaring van geen bezwaar voor het verlenen van de vrijstelling afgegeven. Op 15 november 2010 is het vrijstellings- c.q. bouwvergunningsbesluit door het college van burgemeester en wethouders afgegeven. Vervolgens konden belanghebbenden gedurende een termijn van 6 weken bezwaar indienen tegen dit plan. Op het vrijstellings- en het bouwvergunningsbesluit zijn zes bezwaarschriften ontvangen van omwonenden. Naar aanleiding van de bezwaren heeft de bezwaarschriftencommissie geadviseerd om bij de welstandscommissie een nadere onderbouwing op te vragen ten aanzien van het reeds afgegeven positieve welstandsadvies. Vervolgens heeft het college deze nadere onderbouwing, waaruit blijkt dat de welstandsnota op een juiste wijze is geïnterpreteerd en is toegepast, onderschreven en overgenomen. Op basis daarvan zijn de ontvankelijke bezwaren deels gegrond verklaard, met dien verstande dat het bestreden besluit in stand wordt gelaten, onder verbetering van de motivering betreffende welstand.

Procedures waarbij wordt afgeweken van het geldende bestemmingsplan met een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 WRO - zoals onderhavige procedure - worden meegenomen in de bestemmingsplan herziening. In dit geval is dat de bestemmingsplanherziening voor het Oorgat e.o.