direct naar inhoud van 5.3 Bestemmingen
Plan: Castricum Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0383.BPC12Centrum-VS01

5.3 Bestemmingen

5.3.1 Inleidende regels

De Inleidende regels (artikelen Begrippen en Wijze van meten) van de planregels bevat de inleidende regels van het bestemmingsplan. Hierin worden de in de regels van het bestemmingsplan voorkomende begrippen beschreven en wordt de wijze van meten uitgelegd. Met deze artikelen wordt de interpretatievrijheid van de regels beperkt, hetgeen de rechtszekerheid ten goede komt.

5.3.2 Bestemmingen

In Bestemmingsregels (artikelen Bedrijf tot en met Wonen) zijn de voorkomende enkelbestemmingen uit het bestemmingsplan beschreven.

Bedrijf

De in het plangebied voorkomende bedrijven zijn bestemd als Bedrijf. In deze bestemming zijn in beginsel alleen bedrijven uit categorie A en B toegestaan die zijn vermeld in de bijlage Staat van Bedrijfsactiviteiten, die deel uitmaakt van de regels. In het geval op een bepaalde plaats een bestaand bedrijf is gevestigd dat qua soort of type in een andere, hogere categorie valt dan is toegestaan, dan is dat bedrijf specifiek bestemd, zoals het tankstation met LPG-installatie aan de Soomerwegh. Ook zijn nutsbedrijven specifiek aangeduid. Bestaande woningen zijn specifiek bestemd.

Centrum - 1

Het gebied dat is bestemd als Centrum - 1 zijn de panden en gronden aan de Burgemeester Mooijstraat en de Torenstraat. In het gebied met deze bestemming zijn detailhandel, al dan niet in combinatie met ondergeschikte horecavoorzieningen, (medische) dienstverlenende bedrijven en/ of instellingen, kantoren, bedrijven in de bedrijfscategorie A en B uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten, maatschappelijke voorzieningen en bestaande woningen en woningen op de verdieping toegestaan.

Centrum - 2

Het gebied dat is bestemd als Centrum - 2 zijn de panden en gronden aan de Dorpsstraat vanaf huisnummer 12 en 29 tot en met huisnummers 102 en 105. In het gebied met deze bestemming zijn detailhandel, al dan niet in combinatie met ondergeschikte horecavoorzieningen, (medische) dienstverlenende bedrijven en/ of instellingen, horeca tot en met horeca categorie 2, kantoren, bedrijven onder categorie A en B, maatschappelijke voorzieningen en bestaande woningen op de verdieping toegestaan.

Centrum - 3

Het gebied dat is bestemd als Centrum - 3 zijn de panden en gronden bij het winkelcentrum Geesterduin. In dit gebied zijn detailhandel, al dan niet in combinatie met ondergeschikte horecavoorzieningen, dienstverlenende bedrijven en/ of instellingen en bestaande horecavoorzieningen toegestaan. Er zijn op dit moment geen woningen aanwezig binnen deze bestemmingen, deze bestemming laat ook geen nieuwe woningen toe. Binnen deze bestemming is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om de bouwhoogte van de gebouwen te verhogen tot maximaal 15 meter.

Cultuur en ontspanning

Deze bestemming is gegeven aan de gronden van de Tuin van Kapitein Rommel en het multifunctionele centrum aan Dorpsstraat 28/30. Bebouwing moet plaatsvinden binnen het bouwvlak en er zijn maximale maten voor goot- en bouwhoogtes opgenomen. Voor Dorpsstraat 28/30 is bepaald dat er in combinatie met het ter plaatse gevestigde multifunctionele centrum een horecavoorziening tot en met horeca categorie 4 gevestigd mag zijn. Via een wijzigingsbevoegdheid is bepaald dat wanneer de activiteit ter plaatse beëindigd is deze aanduiding van de planverbeelding door burgemeester en wethouders verwijderd kan worden.

Dienstverlening

Voor dienstverlenende bedrijven buiten de centrumbestemmingen is de bestemming Dienstverlening opgenomen.

Groen

De groenvoorzieningen die een structurerende functie hebben voor de groenstructuur in het plangebied zijn als Groen bestemd. Binnen deze bestemming zijn ook parkeervoorzieningen, voet- en fietspaden, speelvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan.

Horeca

De bestaande horecabedrijven zijn bestemd als Horeca. Per horecabedrijf is op de planverbeelding opgenomen tot welke horecacategorie het horecabedrijf behoort. Er worden in totaal vier horecacategorieën onderscheiden, dit is een wijziging ten opzichten van de indeling van de horecabedrijven ten opzichte van het "Handboek bestemmingsplannen" gewijzigd. De wijziging zit in de splitsing van horeca categorie 2. Hier wordt onderscheid gemaakt naar een lichtere categorie waarin restaurants en pizzeria's zijn toegestaan en een zwaardere categorie waarin café-restaurant, café, bar, snackbar en cafetaria zijn toegestaan. Deze tweedeling is gemaakt omdat het stimuleren van funshoppen één van de uitgangspunten van het toekomstige horecabeleid is.

Binnen de horecabestemming zijn terrassen toegestaan. De voorwaarden van terrassen ten aanzien van afmetingen en dergelijke worden in de APV en de beleidsnotitie 'Horecabeleid op maat' toegelicht. Binnen de bestemming zijn bestaande woningen en bestaande woningen op de verdieping toegestaan.

Binnen de bestemming is een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor het onder voorwaarden wijzigen van de horecacategorie naar een andere horecacategorie.

Binnen de bestemming is eveneens een wijzigingsmogelijkheid opgenomen voor het onder voorwaarden wijzigen van de bestemming 'horeca tot en met categorie 2' en de bestemming 'horeca tot en met categorie 3' naar de bestemming 'Centrum 2'.

Maatschappelijk - 1

Voor de maatschappelijke voorzieningen buiten de centrumbestemmingen is de bestemming Maatschappelijk - 1 van toepassing. Hieronder vallen voorzieningen van culturele, educatieve, medische, sociale en levensbeschouwelijke aard. Alsmede speelvoorzieningen, voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, alsook ondergeschikte detailhandel en horeca ten dienste van deze voorzieningen.

Er zijn een drietal specifieke functieaanduidingen binnen deze bestemming opgenomen. Dit voor de begraafplaats, de parkeergarage bij het gemeentehuis en de speelvoorziening aan de Dokter van Nieveltweg.

Maatschappelijk - 2

De bebouwing ter plaatse van Geesterduinweg 5 (Geesterhage) en de naastgelegen voormalige school is bestemd als Maatschappelijk - 2. Het gebruik binnen deze bestemming is gelijk aan het gebruik van de bestemming Maatschappelijk - 1. Binnen deze bestemming is echter ook een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om de bouwhoogte van de gebouwen te verhogen tot maximaal 15 meter.

Tuin

In het plangebied komen voortuinen voor, deze worden bestemd als tuin. Dit geldt ook voor een aantal zijtuinen bij vrijstaande of hoekwoningen. Op gronden met deze bestemming zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en erkers (behorende bij de aangrenzende woningen in de bestemming "Wonen") toegestaan. Aan de bouwmogelijkheden voor erkers zijn nadere voorwaarden gesteld met betrekking tot maximale diepte, hoogte en dergelijke.

Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen worden in de bestemming "Tuin" in principe niet toegestaan, tenzij het bestaande legale aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen zijn. Dit wordt op de planverbeelding weergegeven met een aanduiding.

Met deze bestemming wil de gemeente de groene inrichting bevorderen en een zekere mate van openheid waarborgen.

Verkeer

De in het plangebied aanwezige doorgaande wegen zijn bestemd als Verkeer. Dit betreft de Stationsweg en de Soomerwegh. Binnen deze bestemming zijn wegen en straten, wandel- en fietspaden, parkeer-, groen- en speelvoorzieningen toegestaan, alsmede waterhuishoudkundige doeleinden, waterberging en waterlopen.

Verkeer - Spoorverkeer

De in het plangebied aanwezige spoorwegen worden bestemd als Verkeer-Spoor. Hieronder valt de spoorweg, het stationsgebouw, parkeer-, groen- en speelvoorzieningen en waterhuishoudkundige doeleinden, waterberging en waterlopen. Bebouwing moet plaatsvinden binnen het bouwvlak.

Verkeer - Verblijfsgebied

Het grootste gedeelte van de openbare ruimte in het plangebied heeft de bestemming Verkeer – Verblijfsgebied. Dit met uitzondering van de doorgaande wegen in het plangebied. Binnen deze bestemming zijn enkele aanduidingen opgenomen. Dit ten behoeve van garageboxen, bijgebouwen en ontsluiting. Binnen deze bestemming zijn dagmarkten toegestaan alsmede terrassen en uitstallingen. De afmetingen hiervan worden geregeld in de APV. Met uitzondering van de locaties met de aanduiding garageboxen en bijgebouwen mag er niet gebouwd worden op deze gronden.

Water

Structurerende waterpartijen zijn, met inbegrip van bijbehorende taluds bestemd als Water.

Wonen

Ten behoeve van de woonfunctie is in onderhavig bestemmingsplan de bestemming Wonen opgenomen. Het betreft hier zowel vrijstaande woningen, aaneengebouwde als gestapelde woningen. Aaneengebouwde woningen en gestapelde woningbouw worden specifiek aangeduid. De uitgangspunten uit het Handboek bestemmingsplannen en anderzijds de plaatselijke stedenbouwkundige aspecten heeft geresulteerd in de op de planverbeelding ingetekende bouwvlakken en maximale goot- en bouwhoogtes. De maximale omvang van de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen is geregeld in de planregels van het bestemmingsplan. Vanuit het Handboek bestemmingsplannen geldt voor bouwpercelen met een oppervlakte tot 1.000 m2 een maximale oppervlakte van 75 m2. Voor een bouwperceel dat groter is dan 1.000 m2 geldt een maximale oppervlakte van 100 m2. Voorzieningen ten behoeve van mantelzorg zijn niet mogelijk.

Via een algemene gebruiksregel uit artikel Algemene gebruiksregels is onder voorwaarden aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteiten toegestaan bij de woning. Via een afwijking van de gebruiksregels is een bed-and-breakfast bij een woning toegestaan.

5.3.3 Dubbelbestemmingen

In Bestemmingsregels (artikelen Waarde - Archeologie 2 tot en met Waarde - Archeologie 4) zijn de voorkomende dubbelbestemmingen uit het bestemmingsplan beschreven. Het betreft dubbelbestemmingen voor archeologie. In het kader van het SVBP2008 krijgt de dubbelbestemming voor archeologie de naam Waarde-Archeologie. De dubbelbestemming kan verder gespecificeerd worden met nummers. Er is voor gekozen om aan te sluiten bij het huidige beleid van de gemeente Castricum waarbij de dubbelbestemmingen hun nummer ontlenen aan die van de betreffende categorieën.

Waarde - Archeologie 2

De dubbelbestemming legt naast de geldende regels voor de aanwezige basisbestemming extra regels op aan de bestemde gronden. Gronden met bijvoorbeeld een bestemming Wonen, en een dubbelbestemming Archeologie 2, blijven bestemd voor alle doeleinden die mogelijk zijn gemaakt met Wonen (zoals het bouwen van woningen). Daarnaast zijn echter ook de regels van de dubbelbestemming Archeologie van toepassing.

Waarde - Archeologie 3

De dubbelbestemming legt naast de geldende regels voor de aanwezige basisbestemming extra regels op aan de bestemde gronden. Gronden met bijvoorbeeld een bestemming Wonen, en een dubbelbestemming Archeologie 3, blijven bestemd voor alle doeleinden die mogelijk zijn gemaakt met Wonen (zoals het bouwen van woningen). Daarnaast zijn echter ook de regels van de dubbelbestemming Archeologie van toepassing.

Waarde - Archeologie 4

De dubbelbestemming legt naast de geldende regels voor de aanwezige basisbestemming extra regels op aan de bestemde gronden. Gronden met bijvoorbeeld een bestemming Wonen, en een dubbelbestemming Archeologie 4, blijven bestemd voor alle doeleinden die mogelijk zijn gemaakt met Wonen (zoals het bouwen van woningen). Daarnaast zijn echter ook de regels van de dubbelbestemming Archeologie van toepassing.

5.3.4 Algemene regels

Algemene regels (artikelen Antidubbeltelregel tot en met Algemene wijzigingsregels) bevat de overige regels, zoals de antidubbeltelregel, de algemene bouwregels, de algemene gebruiksregels, de algemene aanduidingsregels, de algemene afwijkingsregels, de algemene wijzigingsregels.

5.3.5 Overgangs- en slotregels

Overgangs- en slotregels (artikel Overgangsrecht en Slotregel) bevat de overgangs- en slotregels.