Plan: | Bestemmingsplan Kop Zuidas |
---|---|
Plannummer: | W0903BPTGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.W0903BPTGST-OH01 |
Zuidasbreed onderzoek
In het kader van de ontwikkelingen in de flankgebieden van Zuidas is de luchtkwaliteit onderzocht (zie bijlage "Ontwikkeling flanken Zuidas Amsterdam Luchtkwaliteitsonderzoek", augustus 2008 (v5 definitief)).
In dit Zuidas brede onderzoek is voor het deelgebied Kop Zuidas uitgegaan van het programma waarin voorliggend bestemmingsplan voorziet. Op basis van de berekeningen voor de jaren 2010, 2015 en 2020 is gebleken dat voor de totale flankontwikkelingen van Zuidas na realisatie wordt voldaan aan de Wet Luchtkwaliteit en dat de realisering van de flankgebieden in Zuidas in de periode tot 2020 in overeenstemming is met de regelgeving inzake luchtkwaliteit.
Onderzoek Kop Zuidas
Daarnaast is voor Kop Zuidas op plangebied niveau (meso niveau) luchtkwaliteitsonderzoek verricht voor de tussenliggende jaren 2012, 2013 en in 2015 (zie bijlage "Ontwikkeling flanken Zuidas Amsterdam, Deelproject Kop Zuidas, Luchtkwaliteitsonderzoek" november 2008 (v4 definitief)).
De verschillende onderdelen van het project Kop Zuidas worden afzonderlijk van elkaar gerealiseerd en de effecten ervan op de luchtkwaliteit worden afzonderlijk van elkaar getoetst aan de wet- en regelgeving. Omdat de onderdelen geografische samenhang met elkaar hebben en omdat er gebruik gemaakt gaat worden van dezelfde ontsluitingsinfrastructuur, is er een onderzoek uitgevoerd waarin het totale effect van alle onderdelen behorend tot Kop Zuidas gezamenlijk in beeld gebracht zijn. In deze rapportage worden de resultaten van het onderzoek naar de effecten van het deelproject Kop Zuidas op de luchtkwaliteit weergegeven. In het onderzoek is de luchtkwaliteit ten gevolge van emissies van het wegverkeer beschouwd. Dit onderzoek is uitgevoerd ten behoeve van het bestemmingsplan dat de ontwikkeling van Kop Zuidas mogelijk maakt.
In dit onderzoek is de luchtkwaliteit vastgesteld in het kader van de ontwikkeling van het deelproject Kop Zuidas ter hoogte van Zuidas in Amsterdam. Op basis van berekeningen voor de jaren 2012, 2013 en 2015 is bepaald of er met het totale deelproject wordt voldaan aan de Wlk. In een overkoepelend onderzoek is het totale effect van alle flankprojecten op Zuidas berekend en getoetst aan de Wlk.
Het onderzoek naar de effecten van het deelproject Kop Zuidas leidt tot de volgende conclusies.
Stikstofdioxide (NO2)
Langs de onderzochte wegvakken vindt na realisatie van het deelproject Kop Zuidas in 2012, 2013 en 2015 geen overschrijding plaats van de jaar- en uurgemiddelde grenswaarden voor NO2 uit de Wlk.
Fijnstof (PM10 en PM2,5)
Overige Wlk-stoffen
Langs de onderzochte wegvakken is overschrijding van de grenswaarden voor de overige Wlk-stoffen15 in 2012, 2013 en 2015 redelijkerwijs uitgesloten.
Doorkijk naar 2020
Vanwege significant afnemende prognoses voor verkeersemissies en achtergrondconcentraties, zijn overschrijdingen van grenswaarden van stoffen uit de Wlk langs de onderzochte wegvakken in 2020 redelijkerwijs uitgesloten. Op basis van dit onderzoek voldoet de ontwikkeling van het deelproject Kop Zuidas ter hoogte van Zuidas in Amsterdam aan art. 5.16 lid 1 sub a van de Wet milieubeheer. Langs de onderzochte wegvakken geen grenswaarden uit de Wlk overschreden.