Plan: | Bestemmingsplan Kop Zuidas |
---|---|
Plannummer: | W0903BPTGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.W0903BPTGST-OH01 |
Kop Zuidas herbergt in de toekomst publieksfuncties (o.a. theater, stadsdeelkantoor, ROC), servicefuncties (hotel, horeca), woningen en kantoren. Het gebied moet gezond, gastvrij en veilig zijn. Geluidhinder en luchtverontreiniging en ook het (extra) verkeer hebben daarop invloed. Getracht moet worden om die invloed te minimaliseren en met compenserende maatregelen de kwaliteit van het gebied te verbeteren. Het plan voorziet erin dat de normen ten aanzien van de luchtkwaliteit niet worden overschreden. De bebouwing langs de A10 en Europaboulevard kan, mits goed uitgevoerd, de geluidhinder verder verminderen en de luchtkwaliteit verder verbeteren. Bomen, plantsoenen en het toepassen van materialen die schadelijke componenten in de lucht kunnen binden, kunnen bijdragen aan een kwaliteitsverbetering.
Bijdrage van Kop Zuidas aan de acties van het Duurzaamheidsplan Zuidas:
Gebouwen: energie, materialen
Voor de verschillende gebouwen in het project geldt de doelstelling het energieverbruik terug te dringen. Vooral het beperken van de koelvraag is een uitdaging die binnen dit project zeer serieus wordt genomen. Hoe kunnen deze gebouwen en eventueel hoe kan (als extra) een gebiedssysteem ertoe bijdragen dat de Zuidasdoelstelling van 60% CO2 besparing wordt gehaald. Bouwen met het BREEAM systeem van de Dutch Green Building Council (DGBC) als meetinstrument en dan met de prestatie excellent, verschaft de gebruiker een gebouw met een hoge waarde en met exploitatiekosten die tot in lengte van jaren lager zullen zijn. Dat systeem biedt de mogelijkheid om meer duurzame materialen te gebruiken en zo schade aan het milieu, hoge onderhouds- en beheerkosten, en uiteindelijk hoge kosten bij renovatie of sloop te voorkomen.
Zo zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeelkantoor van Zuideramstel ondermeer alle vaste maatregelen uit het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen toegepast, op de daken van het stadsdeelkantoor is gedeeltelijk een groendaksysteem gerealiseerd en er is een ondergronds warmte-/ koudeopslag systeem toegepast. De CO2-uitstoot is ruim 60% lager dan bij een traditioneel energiesysteem. Onderzocht wordt of in Kop Zuidas integraal het warmte-/ koudeopslag systeem toegepast kan worden.
Voor de woningen geldt dat de Gemeenteraad op 10 september 2008 een plan heeft vastgesteld dat behelst dat 40% van de woningen die vanaf 2010 worden ontworpen klimaatneutraal zijn. In 2015 geldt dat voor alle Amsterdamse woningen. Dit is een uitdaging voor ontwikkelaars, architecten en bouwers. Het is de ambitie van Zuidas om koploper te zijn. Zuidas maakt die ambitie mogelijk door een goede en duurzaam ingerichte openbare ruimte en door het (laten) aanbieden van energiesystemen waarvan de CO2 uitstoot lager is dan van traditionele systemen. Duurzaamheidseisen, waaronder de verplichting om na 2014 klimaatneutraal te bouwen en alsmede de aanleg van groene daken, zullen worden opgenomen in de contracten met private partijen.