Plan: | Science Park Amsterdam |
---|---|
Plannummer: | U1002BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.U1002BPGST-OH01 |
Op 22 juli 2009 heeft overleg plaatsgevonden met Cauberg Huygen (verslag hiervan is bijlage bij dit bestemmingsplan: Bijlage 1 over de diverse geluidsaspecten die van toepassing zijn voor de actualisering van het bestemmingsplan Science Park Amsterdam.
Voor het projectbesluit Spoorkavel - dat in dit bestemmingsplan is ingepast- is door Cauberg-Huygen in september 2010 separaat akoestisch onderzoek verricht (zie Bijlage 2 Akoestisch onderzoek studentenwoningen SciencePark II Amsterdam)'.
Verder is door Cauberg-Huygen een separaat onderzoek uitgevoerd naar het voorziene ziekenhuis op Science Park Amsterdam (zie Bijlage 3 'Medische voorziening Sciencepark RO Geluid, referentie 20100153-05, 7 december 2012).
Voor het project Kea is in het verleden een zogenaamde artikel 19 lid 2 WRO vrijstelling verleend, ten behoeve van een bouwplan met een hogere bouwhoogte dan in het vigerende bestemmingsplan. In verband met een inmiddels gewijzigd plan voor ontwikkeling van de kavel, is er nader onderzoek verricht naar de invulling van de kavel met een hoogte-accent van 66 meter, in plaats van de drie torentjes. Op 11 oktober 2011 heeft Cauberg Huygen hiertoe akoestisch onderzoek uitgevoerd (zie Bijlage 4 KEA Sciencepark Amsterdam, akoestisch onderzoek in het kader van een bestemmingsplanwijziging 20112060-01).
Ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan voorziet dit bestemmingsplan in een aantal ontwikkelingen:
Voor het aspect geluid zijn alleen woningen en het geprojecteerde ziekenhuis van belang, waarop hieronder nader wordt ingegaan.
In opdracht van Blauwhoed BV heeft Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs B.V. een akoestisch onderzoek uitgevoerd voor het plan KEA (voorheen De Driehoek) Sciencepark in Amsterdam- Watergraafsmeer. Het plan voorziet in de bouw van ca. 114 appartementen in een woontoren en 27stadswoningen op maximaal 22 bouwlagen. Het plan ligt in de nabijheid van het zuidelijk gelegen spooremplacement Watergraafsmeer. Tevens is het plan gelegen binnen de geluidzone van de Carolina MacGillavrylaan.
Uit de berekeningsresultaten is gebleken dat voor de Carolina MacGillavrylaan de voorkeursgrenswaarden worden overschreden. De maximale ontheffingswaarde wordt niet overschreden. Voor wegverkeer is de hoogste geluidbelasting nu 57 dB hetgeen lager is dan voorheen door lagere intensiteiten.
Op basis van het vigerende bestemmingsplan WTCW zijn reeds hogere geluidswaarden vastgesteld van max 59 dB(A) vanwege de Caroline Mc Gillavrylaan op het bestemmingsvlak W2. De nu berekende hoogste geluidbelasting van 57 dB blijft onder deze reeds vastgestelde hogere geluidswaarden.
In het gemeentelijk geluidbeleid is opgenomen dat woningen waarvoor hogere waarden worden aangevraagd ter compensatie een stille zijde dienen te krijgen. In het onderzoek zijn suggesties gegeven om aan deze eis te kunnen voldoen. Voor delen van de woontoren dient, bij eenzijdige woningoriëntatie, een oplossing te worden gezocht op woningniveau. De activiteiten op het spooremplacement Watergraafsmeer zorgen nergens binnen het plan voor overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde van respectievelijk 40 dB(A) in de nachtperiode voor equivalente geluidniveaus en 60 dB(A) in de nachtperiode voor piekgeluidniveaus.
Voor het Spoorkavel is door Cauberg-Huygen in september 2010 akoestisch onderzoek verricht (zie Bijlage 2 'Akoestisch onderzoek studentenwoningen SciencePark ll Amsterdam, 14 september 2010, referentie 20091176-07).
Uit dit onderzoek blijkt het volgende. Het plan wordt akoestisch sterk beïnvloed door het zuidelijk gelegen spooremplacement Watergraafsmeer. Tevens is het plan gelegen binnen de geluidzones van de Carolina MacGillavrylaan en de Kruislaan, alsmede van het spoortraject Amsterdam Muiderpoort - Diemen. De geluidbelastingen ter plaatse van de geluidgevoelige bebouwing zijn inzichtelijk gemaakt.
Doel van het onderzoek is het bepalen en het toetsen van de op de gevels optredende geluidbelastingen (veroorzaakt door het wegverkeers-, spoorweg- en industrielawaai) aan de Wet geluidhinder. Het onderzoek omvat het berekenen van de geluidbelastingen, de toetsing van de geluidbelastingen aan de grenswaarden van de Wet geluidhinder en het gemeentelijk geluidbeleid en het benoemen van de aan te vragen hogere waarden en voorstellen tot toe te passen geluidwerende voorzieningen.
Wegverkeerslawaai
Het wegverkeer op de Carolina MacGillavrylaan zorgt op de geveldelen A, B, C, D, E, F, G, H en J (zie bijlage) voor overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB Lden. De voorkeursgrenswaarde wordt met maximaal 15 dB overschreden.
Spoorweglawaai
Het spoorwegverkeer op het traject Amsterdam Muiderpoort - Diemen zorgt alleen op geveldeel I (zie bijlage) voor overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde van 55 dB Lden. De voorkeursgrenswaarde wordt met maximaal 2 dB overschreden.
Industrielawaai
De activiteiten op het spooremplacement Watergraafsmeer zorgen op de geveldelen A, H, I, J, K, L, M, N en O (zie bijlage) voor overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde van respectievelijk 40 dB(A) in de nachtperiode voor equivalente geluidniveaus en 60 dB(A) in de nachtperiode voor piekgeluidniveaus.
De voorkeursgrenswaarde voor het equivalente geluidniveau in de nachtperiode wordt met maximaal 7 dB(A) overschreden en de voorkeursgrenswaarde voor piekgeluidniveaus in de nachtperiode wordt met maximaal 14 dB(A) overschreden.
Gebouwgebonden geluidscherm
Langs de geveldelen A, H, I, J, K, L, M, N en O dient een gebouwgebonden geluidscherm te worden toegepast.
Conclusie
Voor het projectbesluit 'Spoorkavel' kan worden voldaan aan de vereisten van de Wet geluidhinder. Aan de spoorzijde wordt een gebouwgebonden geluidscherm aangebracht. Aan de zijde van de Carolina MacGillavrylaan kan niet worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde, en dient er een hogere waardenprocedure doorlopen te worden. Deze te verlenen hogere waarden leidt tot strijdigheid met het Amsterdams Geluidbeleid dat stelt dat elke woning waarvoor een hogere waarde wordt vastgesteld moet zijn voorzien van een geluidluwe gevel. (Waarbij gesteld is dat bij voorkeur de slaapkamers van de woning aan de zijde met de geluidluwe gevel zijn gelegen). Op gebouwniveau voldoet het Spoorkavel hieraan, maar op woningniveau niet voor de woningen aan de Carolina MacGillavrylaan. Hiervoor dient ontheffing te worden verleend van het Amsterdams Geluidbeleid. Deze ontheffing is inmiddels verleend. Op 17 mei 2011 is het projectbesluit genomen en op 17 maart 2011 zijn de bij dit besluit behorende hogere waarden verleend.
Het bestemmingsplan voorziet tevens in de bouw van een medische voorziening, ten zuidoosten van de recente nieuwbouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam.
Het betreffende kavel waarop de medische voorziening geprojecteerd is wordt belast door geluid afkomstig van de rijksweg A10, de rijksweg A1, de Carolina MacGillavrylaan, de Kruislaan, de ontsluitingsweg Science Park en het spoorwegemplacement Watergraafsmeer. Van overige geluidbelasting ten gevolge van spoorweg- of vliegtuiglawaai is geen sprake.
Resultaten in relatie tot de Wet geluidhinder
Ten aanzien van de berekende geluidbelastingen in relatie tot de grenswaarden van de Wet geluidhinder moeten voor de toekomstige medische voorziening de maximaal mogelijke hogere waarden van 53 dB worden aangevraagd. Tevens moeten, daar waar gevels grenzen aan geluidgevoelige ruimten, dove gevels of al of niet gebouwgebonden geluidschermen worden toegepast. In figuur 3.1 zijn de plaatsen van dove gevels of hogere waarden ten gevolge van het wegverkeer op de A10 of de Ontsluitingsweg Science Park op de locatie van de medische voorziening aangegeven. De rijksweg A1 zorgt eveneens voor overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde, maar de geluidbelastingen afkomstig van de rijksweg A10 en de ontsluitingsweg zijn maatgevend.
Afbeelding 3.1.locatie hogere waarden en dove gevels
Geluidsscherm langs Rijksweg A10
Als mogelijke maatregel om de geluidbelastingen op de gevels van het toekomstige medische voorziening te reduceren is toepassing van een geluidscherm van 4 m hoogte op het talud langs de Rijksweg A10 onderzocht. Figuur 3.2 van het bijbehorende akoestisch onderzoek geeft de locatie van het scherm. Toepassing van een dergelijk scherm levert een reductie in de geluidbelastingen op de gevels op van 1 dB tot 9 dB afhankelijk van de locatie, met de grootste reducties op de lagere verdiepingen het dichtst bij het geluidscherm. De kosten van een dergelijk scherm bedragen ongeveer € 300,-- per m2. Bij een lengte van ongeveer 950 m bedragen de totale kosten van genoemd scherm ongeveer € 1.140.000,--.Vanwege de hoge kosten van het scherm in relatie tot de te behalen beperkte geluidreductie is toepassing van een dergelijk scherm ondoelmatig.
Resultaten in relatie tot de Wet milieubeheer
Ten aanzien van de berekende geluidbelastingen als gevolg van het spooremplacement Watergraafsmeer in relatie tot de grenswaarden uit de Wet milieubeheer-vergunning zullen de geluidbelastingen op de zuidwestgevel en een deel van de zuidoost- en noordwestgevel tot beneden de toetswaarden moeten worden gebracht middels al of niet gebouwgebonden geluidschermen. In onderstaande afbeelding 3.3 is aangegeven waar al of niet gebouwgebonden geluidschermen benodigd zijn.
Afbeelding 3.3. Locatie benodigde geluidschermgevel