Plan: | Science Park Amsterdam |
---|---|
Plannummer: | U1002BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.U1002BPGST-OH01 |
Science Park Amsterdam is een gebied in het oosten van Amsterdam, dat zich in de komende jaren verder zal ontwikkelen tot een internationaal vooraanstaande locatie van hoogwaardig onderwijs, onderzoek en ondernemen. Het gebied ligt in het oosten van stadsdeel Oost, globaal begrensd door de ringweg A10, de spoorlijn Amsterdam-Weesp, de Molukkenstraat en de dijk van de Ringvaart. Ook een strook parallel aan de A10, ten zuiden van de spoorlijn, behoort tot het plangebied. De grootte is vergelijkbaar met het Amsterdamse Vondelpark, circa 70 hectare. Met zijn economische en stedenbouwkundige ambitie behoort Science Park Amsterdam tot de strategische projecten van Amsterdam. Science Park Amsterdam is een knooppunt van vooraanstaand onderwijs, hoogwaardig onderzoek en kennisintensieve bedrijven. Het is een gezamenlijke ontwikkeling van de grondeigenaren: de gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Science Park Amsterdam is een gebied dat al geruime tijd in ontwikkeling is op basis van verscheidene bestemmingsplannen. Reeds veertig jaar geleden is met het bestemmingsplan Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer de ontwikkeling van het gebied in gang gezet. In 2002 heeft de gemeenteraad voor het gebied het bestemmingsplan 'Wetenschap en Technologie Centrum Watergraafsmeer' vastgesteld, dat in 2004 onherroepelijk is geworden.
Het grootste deel van de voorziene ontwikkelingen is reeds gebouwd, in aanbouw, of kan worden gebouwd op basis van de vigerende juridisch-planologische regeling. Het bestemmingsplan is echter aan actualisatie toe en zal daarnaast voorzien in een (beperkt) aantal nieuwe ontwikkelingen. Met de vaststelling van dit bestemmingsplan wordt tevens voldaan aan de actualisatieverplichting op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Alle bestemmingsplannen die voor 1 juli 2003 zijn vastgesteld dienen voor 1 juli 2013 herzien te worden.
Het bestemmingsplan Science Park Amsterdam zal het actuele juridisch-planologisch kader bieden voor de verdere ontwikkeling van het plangebied. In 1996 werd Science Park Amsterdam door de gemeente Amsterdam aangewezen als grootstedelijk project, dit bestemmingsplan zal dan ook worden vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam. De uitgangspunten van het masterplan Science Park Amsterdam zijn in dit bestemmingsplan vertaald.
De Crisis- en herstelwet beoogt een versnelling in de ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke projecten te bewerkstelligen, teneinde bij te dragen aan de bestrijding van de economische crisis. Hiertoe zijn tijdelijke wijzigingen in de ruimtelijke procedures (bv bestemmingsplan) van toepassing verklaard op verschillende soorten projecten. Zo zijn bijvoorbeeld de behandelingstermijnen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verkort en is het belanghebbende-begrip aangepast. De projecten waar voor dit geldt zijn opgenomen in bijlage I en II van de Crisis- en herstelwet.
In bijlage I van de Crisis- en herstelwet is als categorie van gevallen onder andere genoemd de 'ontwikkeling en verwezenlijking van werken en gebieden krachtens afdeling 3.1 of afdeling 3.3 van de Wet ruimtelijke ordening ten behoeve van de bouw van meer dan 20 woningen in een aaneengesloten gebied of de herstructurering van woon- en werkgebieden'. Voorliggend bestemmingsplan moet worden gezien als een onderdeel van deze categorie.
Daarbij wordt eveneens in bijlage I van de Crisis- en herstelwet als categorie van gevallen genoemd 'gebiedsontwikkeling en werken van lokaal of regionaal belang': projecten als bedoeld in artikel 2.9, eerste lid (woningbouw vanaf 12 woningen) en de bij AMVB aangewezen categorieën andere projecten van maatschappelijke betekenis, zoals ziekenhuizen en medische centra. In dit bestemmingsplan wordt ook een ziekenhuis mogelijk gemaakt, en moet dus ook hiertoe worden gezien als onderdeel van deze categorie.
Het in de Crisis- en herstelwet bepaalde met betrekking tot de categorieën van gevallen als genoemd in bijlage I is dus van toepassing op voorliggend bestemmingsplan.