direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 MER/MER-beoordeling
Plan: Kop Weespertrekvaart
Plannummer: U0902BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.U0902BPGST-OH01

Hoofdstuk 7 MER/MER-beoordeling

Het instrument milieueffectrapportage (m.e.r.) is ontwikkeld om het milieubelang een volwaardige plaats in bepaalde plan- en besluitvormingsprocessen te geven. Enerzijds maakt het opstellen van een milieueffectrapport (MER) de initiatiefnemer bewust van de milieugevolgen en anderzijds kan de overheid diverse milieugevolgen in samenhang met elkaar en op een voor de burger transparante wijze bij de besluitvorming betrekken.

 De verplichting een MER op te stellen is van kracht sinds 1 september 1987 en is verankerd in de Wet milieubeheer. Voor sommige plannen of activiteiten geldt direct de verplichting om een MER op te stellen, maar er zijn ook plannen waarvoor het bevoegd gezag in Amsterdam meestal het stads(deel)bestuur, moet beoordelen of zij het nodig vindt om ter voorbereiding van een besluit een MER te laten maken. In het Besluit MER, in het bijzonder in de zogenoemde C- en D-lijsten, is opgenomen voor welke activiteiten de m.e.r.-(beoordelings)plicht bestaat. Het gaat dan met name om activiteiten die aanzienlijke nadelige effecten op het milieu kunnen hebben.

In het totale gebied Overamstel wordt in de komende jaren een stedenbouwkundig programma ontwikkeld, waarvan een substantieel deel bestaat uit woningen (minder dan 4.000). De omvang van het totale programma (woningen, bedrijven en voorzieningen) komt uit boven de 250.000 m². Zowel op grond van het aantal woningen als het totaal aantal m² is sprake van een m.e.r.-beoordelingsplicht (Besluit milieueffectrapportage 1994, onderdeel D, categorie 11.1 en 11.2). In het kader van de Visie Overamstel 2005 is voor het gebied Overamstel onderzocht of vanwege de bijzondere (specifieke) omstandigheden waaronder de ruimtelijke ontwikkeling van Overamstel wordt ondernomen, een milieueffectrapport (m.e.r.) moet worden opgesteld. (Beoordelingsnotitie Milieueffectrapportage Overamstel). Met toepassing van artikel 7.8d, eerste lid, van de Wet milieubeheer heeft de gemeenteraad heeft bij besluit van 23 november 2005 de "Beoordelingsnotitie Milieueffectrapportage Overamstel" en de daarin geformuleerde conclusie dat gelet op de bijzondere omstandigheden, waaronder de herinrichting van Overamstel wordt ondernomen, geen milieu-effectrapportage behoeft te worden gevoerd, vastgesteld.

Op 28 maart 2007 is de m.e.r.-beoordeling gelijktijdig met het bestemmingsplan Overamstel Buitendijks bekendgemaakt. Het bestemmingsplan Overamstel Buitendijks, dat inmiddels onherroepelijk is geworden (zie paragraaf 3.3), is het eerste ruimtelijk plan als bedoeld in het Besluit milieu-effectrapportage 1994 in deze ruimtelijke ontwikkelingen.

Het is niet gebleken dat de omstandigheden zodanig zijn gewijzigd, dat er een in milieutechnisch opzicht significante wijziging van omstandigheden aanwezig is en dat de conclusies uit de m.e.r.-beoordeling niet meer zouden gelden. Er bestaat in het kader van het bestemmingsplan Kop Weespertrekvaart Noord dan ook geen aanleiding tot actualisering van gemaakte m.e.r.-beoordeling.