direct naar inhoud van Hoofdstuk 16 Duurzaamheid
Plan: Bestemmingsplan ArenAPoort West Kavel 17
Plannummer: T0901BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.T0901BPGST-OH01

Hoofdstuk 16 Duurzaamheid

Amsterdam heeft de ambitie om in 2025 40% minder CO2 uit te stoten dan in 1990.

Als belangrijk onderdeel hiervan streeft Amsterdam ernaar om in 2015 een klimaat neutrale gemeentelijke organisatie te zijn. Dit doet zij door primair in te zetten op energiebesparing en duurzame energie.

Voor woningbouw staat in 2010 het onderwerp (energetische) verbetering van de bestaande bouw bij woningbouwcorporaties in Amsterdam op de agenda. De gemeente vervult een aanjagende en faciliterende functie: ze draagt haar klimaatambities uit en ondersteunt woningbezitters bij projecten waarin een nadere invulling wordt gegeven aan deze ambities. Bij nieuw te bouwen woningen en kantoren is duurzame energie en duurzame koudelevering een vanzelfsprekend punt van aandacht.

Voor bedrijven geldt dat zij zich meer bewust zijn van hun energieverbruik en aan de slag gaan met energiebesparing op een niveau dat bij hun bedrijfsvoering past. De komende vier jaar zet Amsterdam daarbij specifiek in op het bereiken van kleine ondernemers. Daarnaast handhaaft de Dienst Milieu en Bouwtoezicht de Wet milieubeheer en de verplichtingen die daar voor bedrijven uit voortvloeien.

In de binnenstad zijn inmiddels diverse pilots uitgevoerd, ondermeer t.a.v. hotels, waarbij wordt gewerkt de Green Key  het keurmerk voor milieuvriendelijke hotels van de stichting KMVK (Keurmerk Milieu Veiligheid en Kwaliteit).

Ontwikkelingen duurzaam bouwen 

Er wordt steeds vaker duurzamer gebouwd, er komen nieuwe Europese regels voor gebouwen, de gemeente biedt marktpartijen meer vrijheden om milieudoelstellingen te behalen en er zijn steeds meer mogelijkheden om in het gebruik van gebouwen te besparen. Elektrische apparaten worden zuiniger en stoten minder warmte af waardoor de koelbehoefte daalt. Desalniettemin neemt de hoeveelheid apparatuur per kantoor nog steeds toe en stijgt de elektriciteitsvraag met ongeveer 1% per jaar. Die trend zou eigenlijk moeten worden gekeerd!

Investeringen

Energiezuinige gebouwen zijn nog geen standaard, maar iets meer investeren in een duurzaam gebouw is vaak slimmer dan kiezen voor goedkopere onderdelen met een kortere levensduur. Deze investeringen worden terugverdiend in beheerskosten, uitstraling en marktwaarde, maar ook in gezondheid, het comfort en het werkplezier van de gebruikers. Belangrijk is om er vroeg mee aan de slag te gaan, want in de ontwerpfase van een gebouw wordt een groot deel van het energieverbruik bepaald alsmede de benodigde ondergrondse ruimte.

Het koelen van kantoren kost veel energie, vooral op zeer warme zomerse dagen. Het is natuurlijk maar de vraag of het zo belangrijk is gedurende deze paar dagen per jaar de binnentemperatuur van 19 à 20 graden te houden. Als dan genoegen wordt genomen met een temperatuur van enkele graden meer scheelt dat aanzienlijk in de investeringen. Ook kunnen kantoren waar zomers veel gekoeld moet worden niet te veel geïsoleerd worden om te besparen op de energierekening. Want koeling in een gesloten systeem met veel mensen, computers en airco, geeft 's zomers risico op oververhitting. Vanwege die hoge interne warmte last is het goedkoper om 's winters een beetje extra te verwarmen dan om 's zomers veel bij te koelen.

Voor gebouwen gelden sinds 2006 Europese eisen voor de energieprestatie. Voor nieuwbouw moeten alternatieve energiebronnen worden onderzocht, zoals WKK en stadsverwarming.

En bij bouw, verkoop of verhuur krijgen de nieuwe gebruikers een certificaat, waarmee ze de energieprestaties van gebouwen kunnen vergelijken, zodat ze weten of ze een energiezuinig of –verspillend gebouw betrekken. In huizen en kantoren worden steeds vaker energiebesparende maatregelen gebruikt. Zuinige kantoorapparatuur, goede zonwering en regelbare verlichting kunnen al door de besparing op koeling snel worden terugverdiend.

Voor het onderhavige project wordt ingezet op de volgende maatregelen.
Er wordt in dit plan ingespeeld op de ambitie van de overheid om CO2 reductie te bevorderen, het energieverbruik te minderen, duurzame energie en duurzame koudelevering toe te passen. Twee van de gebouwen worden aangesloten op het duurzame stadskoeling netwerk van Liandon (voorheen NUON). Het derde gebouw wordt aangesloten op een koude/warmte opslag in de bodem. De gebruikelijke elektrisch aangedreven koelmachines worden hierdoor niet meer toegepast.