direct naar inhoud van 2.2 Beschrijving van het plangebied
Plan: Bestemmingsplan Hamerstraatgebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.N1002BPSTD-OH01

2.2 Beschrijving van het plangebied

Tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw was het Hamerstraatgebied een watergebonden industrieterrein met grootschalige bedrijvigheid in scheeps- en metaalbouw. Na diverse bedrijfsbeëindigingen en de afname van de vraag naar waterbereikbaarheid, zijn in de jaren 1980 en 1990 het Hamerkanaal, de insteekhavens en het grootste deel van het oostelijk deel van het Johan van Hasseltkanaal gedempt. De auto-bereikbaarheid is hierdoor aanzienlijk verbeterd en een breed spectrum van traditionele bedrijven vestigde zich sindsdien in het Hamerstraatgebied.

In het Hamerstraatgebied is het afgelopen decennium een tweede transformatie gaande: van een traditioneel, arbeidsextensief bedrijventerrein naar een intensiever en gemengd stedelijk milieu. Binnen Amsterdam staat het Hamerstraatgebied daarin niet alleen. Meerdere bedrijventerreinen zijn in transitie. De bandbreedte aan toekomstige bestemmingen varieert sterk bij deze gebieden. Onder de nieuwkomers in het Hamerstraatgebied bevinden zich vooral veel creatieve, kantoorachtige bedrijven uit de film-, mode- en architectuurbranche. Pand Noord, G-sus en SeArch zijn hiervan aansprekende voorbeelden. Ook een aantal culturele voorzieningen en horecavoorzieningen hebben zich op het terrein gevestigd: onder anderen M-lab en Hotel de Goudfazant.

In het gebied zijn een aanzienlijk aantal kavels van eigenaar verwisseld en door de vertrekkende meer traditionele bedrijven verkocht aan ontwikkelaars. Deze tendens is zich aan het doorzetten: ontwikkelaars en corporaties breiden hun posities in het gebied uit en het aantal bedrijven en voorzieningen (veelal uit de creatieve sector) dat geïnteresseerd is in vestiging in het Hamerstraatgebied groeit. Kortom de druk op het gebied neemt toe.