direct naar inhoud van 17.3 Ontwikkelingen op de bouwkavels
Plan: Bestemmingsplan Hamerstraatgebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.N1002BPSTD-OH01

17.3 Ontwikkelingen op de bouwkavels

De gemeente heeft slechts een faciliterende rol bij de transformatie van het Hamerstraatgebied. Naast de wettelijke eisen die gelden voor nieuwbouw heeft de gemeente slechts een informatieve rol en stimulerende rol die in het kader van vooroverleg met ontwikkelaars wordt aangewend. Door verschillende overheden (het Rijk, provincie en gemeente) zijn (of worden) meerdere subsidieregelingen van kracht die ontwikkelaars kunnen verleiden duurzaam te bouwen. Daarnaast zal een goede informatie van de gemeente ook ontwikkelaars kunnen helpen om de goede duurzaamheidkeuzes te maken. Hierbij wordt gedacht aan advisering met betrekking tot de volgende mogelijkheden.

IFD bouwen
De voorkeur voor specifieke werk-woonvormen geeft de mogelijkheid om het systeem van IFD (industrieel, flexibel en demontabel) bouwen toe te passen. IFD bouwen heeft als voordeel dat de gebouwen (of gedeeltes daarvan) tegen minimale kosten en materialen na verloop van tijd een andere functie kunnen krijgen. Omdat het productieproces van IFD bouwen in de fabriek plaatsvindt zijn er beduidend minder afvalstoffen. Daarnaast zijn ook minder vervoersbewegingen nodig. Met IFD bouwen kan tot 30% op de bouwkosten worden bespaard.

Groene daken
Het groene dak heeft een warmte-isolerend effect waardoor het binnenshuis in de zomer koeler en in de winter warmer blijft. Door de verdamping hebben groendaken een gunstig effect op de omgevingstemperatuur en op de temperatuur in het gebouw in het bijzonder. Groene daken zorgen voor een tempering van de temperatuurschommelingen op en ook onder het dak. Bij daken zonder groen dak kunnen die sterk oplopen. De hoogste temperaturen op daken gemeten in de binnenstad liggen boven de 80°C. Bovendien heeft het ook een geluidsdempende werking binnens- en buitenshuis. Naast dit alles heeft een groen dak ook een duurzame uitstraling.

Warmtekoudeopslag (WKO)
Er zijn drie mogelijkheden om hierin te voorzien. Als eerst door middel van het oppompen van grondwater in de zomer en in de winter wordt het grondwater weer opgepompt om aan de buitenlucht te koelen om de temperatuurbalans van het grondwater te corrigeren. Daarnaast biedt de nabijheid van het IJ ook mogelijkheden voor duurzame koude. Als laatst zou het mogelijk zijn om een gemeenschappelijk warmte koude opslag systeem te realiseren.