Plan: | Bestemmingsplan Eenhoorn II |
---|---|
Plannummer: | M1208BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.M1208BPSTD-OH01 |
Uitgangspunt voor dit bestemmingsplan is het in 2009 vastgestelde Stedenbouwkundige Kader. Dit kader is een nadere uitwerking van het eerder vastgestelde Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor het Eenhoorngebied. Het stedenbouwkundige kader beschrijft het plan om het Eenhoorngebied gefaseerd te transformeren in een woongebied met ruimte voor wonen, voorzieningen groen en water.
Het SPvE deelt het Eenhoorngebied op in kavels die afzonderlijk van elkaar ontwikkeld kunnen worden en geeft op hoofdlijnen richting aan de gewenste ontwikkeling. Nadeel van deze benadering was dat elke individuele ontwikkelaar zich kon richten op zijn eigen kavel. Het risico bestond dat samenhang ontbrak. De vernietiging van het bestemmingsplan is aanleiding geweest om opnieuw naar de ontwikkelmogelijkheden van het gebied te kijken.
In een aantal workshopsessies is gezamenlijk met de ontwikkelende marktpartijen en architecten onder leiding van de supervisor van Wibaut aan de Amstel een nieuwe visie op het gebied geformuleerd. Het uitgangspunt van deze visie is het creëren van een stedelijke wand met gemengd programma, een ontspannen binnengebied met voornamelijk wonen en groene assen die de verbinding vormen van het gebied naar de groene Ringdijk. Deze visie is vervolgens met de overige vastgoedeigenaren in het gebied besproken en vertaald in het stedenbouwkundige kader.
Wijzigingen
Het stedenbouwkundige kader is zo veel mogelijk één op één overgenomen in voorliggend bestemmingsplan. Er zijn echter ook wijzigingen. De reden voor deze wijzigingen zijn van stedenbouwkundige of programmatische aard.
Figuur 1. Verhouding nieuwe ontwikkeling (blok I, II en III en 2 t/m 10) en te behouden elementen
Behoud
Zoals in hoofdstuk 2 Plankader is aangegeven, is het Eenhoorngebied geheel verkaveld en bebouwd. De behoefte aan intensivering en functiemenging betekent dat verschillende functies uit het gebied verdwijnen en nieuwe erbij zullen komen. De locaties waar binnen de looptijd van dit bestemmingsplan geen ontwikkelingen voorzien zijn, zijn als te behouden locaties opgenomen in het stedenbouwkundige kader. De herontwikkelingsmogelijkheden beperken zich hiermee tot een deel van de locaties in het gebied. Een groot deel van het Eenhoorn II gebied is gericht op ontwikkeling. De overige delen zijn in dit bestemmingsplan conserverend opgenomen. In onderstaande afbeelding zijn de te behouden kavels in rood aangegeven.
Figuur 2. Bestaande (in rood) en nieuw te ontwikkelen locaties in het Eenhoorngebied.
De te behouden elementen betreffen de woningen op de hoek van de Ringvaart en de Nobelweg, het Pieter Nieuwlandcollege en het TPG gebouw. Ook boerderij De Vergulden Eenhoorn blijft behouden, de gebruiksmogelijkheden worden echter verruimd. Dit bestemmingsplan maakt hier ook horeca (met terras) mogelijk. Dit biedt meer mogelijkheden voor het toekomstige gebruik. Van de boerderij is het voormalige woonhuis (net als het naast gelegen woonhuis 't Scheepje) een rijksmonument. Daarom is de haalbaarheid van deze functiewijziging onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat het goed mogelijk is in de boerderij een horecafunctie onder te brengen. Zie bijlage 7 Architectonische verkenning bij deze Toelichting. Naast een restaurantfunctie is een bed-and-breakfastachtige voorziening toegestaan. Het zal hier, gezien de beperkte ruimte, gaan om een kleinschalige activiteit waarvan de impact op de omgeving minimaal is. Door middel van een aanduiding is aangegeven waar een terras is toegestaan, waarbij rekening is gehouden met voldoende afstand tot de woonfunctie.
Voor de bestaande en te behouden delen worden gedetailleerde eindbestemmingen toegepast, zodat de huidige situatie wordt vastgelegd. Op de overige locaties is herontwikkeling conform het stedenbouwkundige kader mogelijk. De ontwikkelmogelijkheden voor deze locaties worden in dit bestemmingsplan vastgelegd.