Plan: | Bestemmingsplan Eenhoorn II |
---|---|
Plannummer: | M1208BPSTD |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.M1208BPSTD-OH01 |
Duurzaamheid staat hoog op de Amsterdamse agenda. Burgers, bedrijven en overheden zijn zich steeds meer bewust van hun gedrag en hun verantwoordelijkheid voor hun omgeving. Het besef van de eindigheid van fossiele brandstoffen en de noodzaak van duurzaam ondernemen is de hype voorbij. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat steeds meer bedrijven inspelen op de steeds grotere vraag naar duurzame producten waardoor zij daarmee hun imago zien verbeteren.
Duurzaamheid gaat voor een groot deel over de vraag welke ambities bouwende en beherende partijen in het projectgebied Wibaut aan de Amstel hebben. Ambities en het daadwerkelijk committeren aan de ambities zijn niet altijd een op een gelijk. Duurzaamheid gaat dan ook over maatwerk. Elk project zal zijn eigen ‘kleur’ krijgen waarbij het zwaartepunt bij elk van hen anders zal liggen.
De gemeente Amsterdam heeft in 2008 besloten dat vanaf 2015 alle nieuwbouw van woningen en kantoren en voorzieningen (inclusief de inrichting van de openbare ruimte) klimaatneutraal moet worden gebouwd. Wibaut aan de Amstel sluit zich aan bij deze ambitie en richt zich verder op het terugdringen van de CO² –emissies van de gebouwde omgeving (inclusief de openbare ruimte) en tevens, zij het in mindere mate, op de CO²-uitstoot van verkeer en consumptief energiegebruik.
De aanpak van klimaatneutraal bouwen bestaat uit het 3 stappen volgens de zgn. Trias energetica:
1. alles uit de kast halen voor een duurzaam casco en combineren van functies
2. opwekken duurzame warmte / koude / tapwater en duurzame elektriciteit
3. voor de dan nog resterende behoefte: efficiënte inzet van fossiele brandstoffen.
Momenteel is er nog geen gemeentelijk beleid vastgesteld voor de duurzame energieproductie. Vooralsnog wordt aansluiting gezocht bij de rijksdoelstelling om in 2020 20% duurzame energie op te gaan wekken binnen Amsterdams grondgebied. Voor de bestaande bouw is het beleid nog sterk in ontwikkeling. Het stadsdeel wil dat corporaties aandacht besteden bij onderhoud en renovatie aan energiebesparing. Dit is vastgelegd in de Woonvisie van stadsdeel Oost.
De gemeente verwacht als sturingsinstrument het meeste effect door ontwikkelende partijen te stimuleren om op vrijwillige basis (maar niet vrijblijvend) ambities te formuleren om CO² neutraal te gaan ontwikkelen en een energievisie op te stellen. Voor bestaande bedrijven biedt de Wet Milieubeheer mogelijkheden om bij controles energiebesparingsplannen te stimuleren en zelfs te vereisen.
Warmte/koude opslag
In 2009 (actualisatie in februari 2010) is door de dienst Milieu- en Bouwtoezicht de Energie-agenda Wibaut aan de Amstel opgesteld waarin voor het Eenhoorngebied werd aanbevolen een energievisie te ontwikkelen op duurzaamheid en CO2 reductie bij het Eenhoorngebied.
Door de gemeente en de ontwikkelende partijen (Ymere, de Alliantie, BPF Bouwinvest en de Stadgenoot) is de ambitie uitgesproken om van de Eenhoorn een duurzame wijk te maken. In een aantal gezamenlijke workshops is onderzocht of en zo ja welke ambities er bij de marktpartijen rond duurzaamheid leven. Conclusie is dat de ambities van de marktpartijen hoog zijn en dat zij al veel maatregelen ingepland hebben (o.a. groene daken op de nieuwe Casa, Warmte/Koude opslag). Bij deze Toelichting is het document Duurzaamheidsambitie Eenhoorn als bijlage toegevoegd.
Voor het gehele Eenhoorngebied (bestemmingsplangebied Eenhoorn I en Eenhoorn II) is in 2006 een globale studie verricht door Intechno Consulting engineers BV naar de mogelijkheden WKO installaties te realiseren. Het doel is de balans van warmte en koude in het hele gebied te handhaven en te voorkomen dat als vergunningen voor bepaalde kavels zijn afgegeven, de overige kavels niet meer voorzien kunnen worden van WKO, omdat de balans tussen warmte en koude verstoord is. De conclusie van de studie is dat het zeker haalbaar is om WKO toe te passen in het Eenhoorngebied. Gezien de ontwikkeling in verschillende fasen is het niet efficiënt om in één gezamenlijk systeem te investeren. Intechno adviseert om drie systemen te maken, waarbij meerdere kavels een gecombineerd systeem gebruiken. Inmiddels is een eerste gecombineerd WKO-systeem aangelegd met aankoppeling van hotel Casa400, het naastgelegen bouwblok I en II en het oude Casa gebouw.