Plan: | Kolenkitbuurt Middengebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.E1201BPSTD-OH01 |
Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven) of transportroutes. Op beide categorieën is verschillende wet- en regelgeving van toepassing. Het huidige beleid voor inrichtingen (bedrijven) is afkomstig uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), het beleid voor transportmodaliteiten staat beschreven in de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' (cRvgs) en het beleid met betrekking tot buisleidingen is opgenomen in het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Binnen het beleidskader voor externe veiligheid staan twee kernbegrippen centraal: het plaatsgebonden risico en het groepsrisico.
Plaatsgebonden Risico (PR)
Het plaatsgebonden risico geeft de kans, op een bepaalde plaats, om te overlijden ten gevolge van een ongeval bij een risicovolle activiteit. De kans heeft betrekking op een fictief persoon die de hele tijd op die plaats aanwezig is. Het PR kan op de kaart van het gebied worden weergeven met zogeheten risicocontouren: lijnen die punten verbinden met eenzelfde PR. Binnen de 10-6 contour (welke als wettelijk harde norm fungeert) mogen geen nieuwe kwetsbare objecten geprojecteerd worden.
Groepsrisico (GR)
Het groepsrisico is een maat voor de kans dat bij een ongeval een groep slachtoffers valt met een bepaalde omvang. Het GR is daarmee een maat voor de maatschappelijke ontwrichting. Het GR wordt weergegeven in een grafiek waar de kans (f) afgezet wordt tegen het aantal slachtoffers (N), de fN- curve. Het GR wordt bepaald binnen het invloedsgebied van een risicovolle activiteit en is afhankelijk van het aantal aanwezige personen en de afstand tot de risicobron. Dit invloedsgebied wordt doorgaans begrensd door de 1 % letaliteitsgrens (tenzij anders bepaald), ofwel door de afstand waarop nog 1 % van de blootgestelde mensen in de omgeving komt te overlijden bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen.
Voor het bestemmingsplan is een actualiserend onderzoek Externe Veiligheid uitgevoerd ('Externe veiligheid, verantwoording groepsrisico Kolenkitbuurt, Amsterdam Nieuw-west, Oranjewoud, 12 februari 2012, projectnummer 245758').
Onderzoek
De ontwikkeling bestaat uit de vervanging van gedateerde woonblokken door nieuwe woningen en maatschappelijke functies. Nabij het plangebied is de ringweg A10-west gelegen. Over deze weg worden gevaarlijke stoffen getransporteerd.
Bovendien ligt het plangebied binnen het invloedsgebied van de inrichting Chemtura Netherlands BV waardoor rekening gehouden moet worden met mogelijke effecten van een toxische calamiteit. In formele zin wordt rekening gehouden met een invloedsgebied van 4200 meter dat het gehele plangebied overlapt. Er hoeft echter niet gerekend te worden om een eventuele toename van het groepsrisico te bepalen, aangezien uit eerdere berekeningen blijkt dat het werkelijke invloedsgebied minder dan 1000 meter bedraagt en daarmee ver van het plangebied verwijderd blijft. De gemeente Amsterdam en de Brandweer Amsterdam-Amstelland houden 1000 meter als invloedsgebied aan.
Uit gegevens blijkt dat het groepsrisico van de A10-west boven de oriëntatiewaarde ligt, maar dat het als gevolg van de ontwikkeling niet wijzigt. De Brandweer zal worden verzocht hierover advies uit te brengen.
Het onderzoek bevat tevens elementen voor de verantwoording van het groepsrisico, waarbij de volgende maatregelen kunnen worden overwogen om het risico te reduceren:
Conclusie
Het groepsrisico neemt door de ontwikkeling niet toe. Het invloedsgebied van de inrichting Chemtura is feitelijk lager dan de in het onderzoek gehanteerde 4.200 m.
Maatschappelijke verantwoording
Het uitwerkingsplan maakt de herontwikkeling van Kolenkitbuurt Midden mogelijk. Hierdoor worden de gedateerde woonblokken vervangen door nieuwe woningen en worden maatschappelijke functies toegevoegd. Nabij het plangebied is de ringweg A10 west gelegen. Over deze weg worden gevaarlijke stoffen getransporteerd. Bovendien ligt het plangebied binnen het invloedsgebied van de inrichting Chemtura Netherlands BV waardoor rekening gehouden moet worden met mogelijke effecten van een toxische calamiteit.
Uit gegevens blijkt dat het groepsrisico van de A10 west boven de oriëntatiewaarde ligt, maar dat het als gevolg van de ontwikkeling niet wijzigt.
Het in bijlage 2 bijgevoegde rapport ('Externe veiligheid, verantwoording groepsrisico Kolenkitbuurt, Amsterdam Nieuw-west, Oranjewoud, 12 februari 2012, projectnummer 245758') bevat de elementen voor de verantwoording van het groepsrisico. Kortheidshalve wordt hiernaar verwezen. Conform het rapport kunnen de volgende maatregelen worden overwogen om het risico te reduceren:
Deze maatregelen vallen buiten de reikwijdte van het bestemmingsplan.