Plan: | Postcodegebied 1012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.A1105BPSTD-VG03 |
In het plangebied is ook de bedrijvensector vertegenwoordigd. Deze sector bestaat uit industrie/bouw, onderhoud/reparatie, handel, vervoer/opslag en media/filmproductie. De media/filmproductie behoort tot de creatieve sector, waaronder ook delen van de kantorensector en de culturele voorzieningen vallen.
In het postcodegebied 1012 zijn in totaal circa 300 bedrijven, waar ruim 2.750 mensen werken. De meeste werkgelegenheid van bedrijven zit bij vervoer/opslag in Burgwallen Nieuwe Zijde. Het gaat dan om bijvoorbeeld fietsverhuur en opslag (van onder andere fietsen en bouwmateriaal). In de Sint Annnenstraat zit een 'fabriek' waar stickers, vlaggetjes en banieren worden gemaakt. Andere 'ambachtelijke bedrijven' in het gebied zijn: lijstenmakerijen, een timmerwerkplaats, een meubelmakerij, een brouwerij en een smederij (Kouwenhoven en Zn).
In totaal is de werkgelegenheid die door bedrijven wordt gegenereerd beperkt. In Burgwallen Oude Zijde werkt ongeveer 3,4% van alle werkzame personen in een bedrijf. In Burgwallen Nieuwe Zijde is het percentage 16,3%. Dat laatste is weer hoog in vergelijking met de hele binnenstad waar 10,7% van de werkende personen werkzaam is in een bedrijf.
Bijna 17% van alle bedrijven in het postcodegebied 1012 valt onder de media/filmproductie. En 4% van het totaal aantal werkzame personen werkt in deze sector. Het gaat om kleine bedrijfjes met ongeveer 4 personen per vestiging. Een aantal zit onder andere in de Warmoesstraat en er is er een in de Sint Olofssteeg (Lagestee film).
In het kader van de aanpak van het postcodegebied 1012 is studie gedaan naar het economisch perspectief voor het gebied. Daarbij is niet alleen gekeken naar wat in het gebied op eigen kracht economisch haalbaar is en waar afzetmogelijkheden voor zijn, maar juist ook naar de bijdrage die het gebied kan leveren aan het functioneren van de stad als geheel. De conclusie is dat er kansen zijn voor de ontwikkeling van een stadshart dat past bij de ambities van de stad en de regio om een vooraanstaande metropool te zijn, met een aantrekkelijk vestiging- en leefklimaat voor het internationale bedrijfsleven.
Voorzien wordt dat de binnenstad de komende 10 tot 15 jaar te maken krijgt met een verdere groei van vrijetijdsfuncties (vooral in de sector detailhandel, horeca en cultuur) en een verlies aan goedkope locaties voor broedplaatsfuncties. Ook wordt een groei verwacht van vestigingen van internationale detailhandel en een blijvende behoefte aan kleinschalige bedrijfsruimtes voor sectoren waarvoor een binnenstedelijk milieu van toegevoegde waarde is, zoals de creatieve industrie en de zakelijke dienstverlening. Hiervoor is de kleinschaligheid van het plangebied heel geschikt.
Het is algemeen beleid om startende ondernemers en broedplaatsen te stimuleren in de binnenstad. Bedrijven met een lage milieubelasting in het plangebied kunnen bijdragen aan de gewenste (kleinschalige) functiemenging.
De creatieve sector in de binnenstad groeit. Het gaat om kunsten, media, entertainment en creatief zakelijke dienstverlening. De binnenstad is voor deze sector een bijzonder aantrekkelijk milieu door de fijnmazige bebouwingsstructuur met veel functies en ontmoetingsplekken, het aanbod aan culturele voorzieningen en een tolerante sfeer. Ontmoeting en uitwisseling van ideeën zijn belangrijke elementen om het werk goed en geïnspireerd te doen. In de Burgwallen nam tussen 2007 en 2010 het aantal geregistreerde creatieve ondernemingen toe van 330 tot bijna 777. In 2010 werken er 2.398 personen in deze sector. Dat is 10% van alle werkgelegenheid in het gebied.
Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid tot het vestigen van nieuwe bedrijven. De uitgangspunten met betrekking tot nieuwe bedrijfsvestigingen worden in dit bestemmingsplan bepaald aan de hand van de Staat van Inrichtingen. De Staat van Inrichtingen is een lijst met een categorale indeling, waarbij per bedrijfssoort de mate van milieuhygiënische hinderlijkheid (geur, gevaar, geluid, stof ) wordt aangegeven. In de Staat van Inrichtingen behorende bij dit bestemmingsplan zijn vijf milieuhinder categorieën opgenomen: 1 tot en met 5. Categorie 1 en 2 betreffen bedrijfsactiviteiten die vanwege hun aard toelaatbaar zijn tussen of onmiddellijk naast woonbebouwing. Voorbeeld: een muziekinstrumentenmakerij met een vloeroppervlak tot 150 m² valt in categorie 1, heeft hetzelfde bedrijf een oppervlak tussen de 150 m² en 300 m² dan valt het in categorie 2. Heeft de muziekinstrumentenmakerij een vloeroppervlak groter dan 300 m² dan valt het in milieucategorie 3. Categorie 3 tot en met 5 betreft kleine tot (middel) grote industrie. Deze categorieën betreffen bedrijfsactiviteiten die vanwege hun aard slechts toelaatbaar zijn op afstand van woonbebouwing.
Met uitzondering van panden in hoofdwinkelstraten met de bestemming 'Centrum - 1' en 'Centrum - 2' zijn bedrijven overal toegestaan in het plangebied. Voor het vestigen van nieuwe bedrijven gelden de maximaal toegestane milieuhindercategorieën 1 of 2. De bedrijfssoorten met bijbehorende milieuhindercategorie worden genoemd in de Staat van Inrichtingen behorende bij dit bestemmingsplan (zie verder bijlage 1 bij de regels).
Door middel van een afwijking bij omgevingsvergunning wordt de mogelijkheid geboden aan bedrijven uit een hogere milieuhindercategorie zich in het gebied te vestigen. Ook is een dergelijke afwijking mogelijk voor bedrijfssoorten die niet op de lijst voorkomen. Voorwaarden voor het verlenen van deze afwijking is, dat het bedrijf in vergelijking met de bedrijfssoorten die volgens de Staat van Inrichtingen zijn toegestaan, geen blijvende, onevenredige afbreuk doet aan het woon- en leefmilieu door hinder en/of gevaar. In samenhang hiermee kan als aanvullende eis worden gesteld dat het bedrijf de nodige voorzieningen treft.