Plan: | Amstelveen Noord-Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.10-VG01 |
Op 1 april 2002 is de Flora- en faunawet in werking getreden. Doel van deze wet is de bescherming van de dier- en plantensoorten in Nederland. Tegelijkertijd vormt deze wet de implementatie van Europeesrechtelijke en internationale verplichtingen (Habitatrichtlijn, Vogelrichtlijn en Verdrag van Bern).
De wet kent een verbod op het aantasten of verstoren van zowel extra beschermde als overige soorten, alsmede het aantasten of verstoren van de nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- en verblijfplaatsen, behoudens verlening van ontheffing door de minister van EL&I. Beschermde soorten zijn onder meer alle amfibieën, reptielen, vleermuizen en vrijwel alle vogels.
De gemeente Amstelveen beschikt over een eigen gedragscode in het kader van de Flora- en faunawet. Zowel bij bestendig beheer en onderhoud als bij ruimtelijke ingrepen dient men zich te houden aan deze code.
Klaasje Zevensterstraat
In 2008 en 2010 hebben flora- en fauna-inventarisaties plaatsgevonden op de locatie Klaasje Zevensterstraat (rapport “concept Beschermde flora en fauna op diverse locaties – Amstelveen 2010”, b&d Natuuradvies, F. van der Vliet, E.C.O.Logisch, maart 2011). Op de afbeelding is te zien welk gebied is onderzocht.
Er werden in de bebouwing geen vogelsoorten aangetroffen met jaarrond beschermde nesten. In de bebouwing zijn waarschijnlijk wel schuilplaatsen aanwezig van enkele vleermuizen. Een paar vleermuisschuilplaatsen op een locatie waar verder bijna nooit vleermuizen aanwezig lijken te zijn, kunnen niet worden aangemerkt als van belang voor de functionaliteit van het leefgebied. Een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet is daarom niet nodig. De sloop kan het beste plaatsvinden in het voorjaar of de zomer en het liefst gefaseerd. Bij voorkeur worden in de nieuwbouw voorzieningen voor vleermuizen ingebouwd. De werkzaamheden dienen plaats te vinden onder begeleiding van een deskundige.
Er zijn beschermde plantsoorten aangetroffen, namelijk daslook en zomerklokje. Dit zijn zogenoemde tabel 2-soorten in de Flora- en faunawet. Als de werkzaamheden aantoonbaar worden uitgevoerd conform de Amstelveense gedragscode Flora- en faunawet, dan hoeft geen ontheffing aangevraagd te worden voor deze soorten.
Machineweg
In 2007 en 2008 zijn flora- en faunaonderzoeken verricht. In deze onderzoeken wordt geconcludeerd dat als de groensingel gehandhaafd blijft, een ontheffing van de Flora- en faunawet niet nodig is voor foeragerende vleermuizen. Stroken grond aan de noordkant en de westkant van het plangebied zijn bestemd voor groen. Hiermee blijven de mogelijkheden voor foeragerende vleermuizen in stand. Indien groen gekapt of verwijderd moet worden, dient dit te gebeuren conform de Amstelveense gedragscode voor de Flora- en faunawet.
Verder is het mogelijk dat door de ontwikkelingen rugstreeppadden aangelokt zullen worden. Dit moet voorkomen worden door de locatie zo lang mogelijk begroeid te laten. Eventueel moeten amfibieënschermen geplaatst worden vanaf het moment dat het terrein kaal en braak komt te liggen.
Bako 5
Het gebied is momenteel begroeid met kort gemaaid gras. De kans op de aanwezigheid van beschermde flora en fauna lijkt klein. Er zal daarom hoogstwaarschijnlijk geen ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet nodig zijn, waarmee geen belemmeringen voor de uitvoering van het bestemmingsplan optreden. Bij werkzaamheden dient in ieder geval aantoonbaar gewerkt te worden volgens de Amstelveense gedragscode voor de Flora- en faunawet.