Plan: | Landelijk Gebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0362.09-OH01 |
Het centrale onderdeel van een bestemmingsplan is de bestemming. Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening worden aan de in het plan begrepen gronden bestemmingen toegewezen met bijbehorende doeleinden. Aan de bestemmingen zijn regels gekoppeld over het gebruik van de in het plan begrepen gronden en van de zich daar bevindende bouwwerken. Kenmerk van bestemmingen is dat het gehele plangebied ermee bedekt is. Elke bestemming is geometrisch bepaald.
Een bestemmingsplan kan ook dubbelbestemmingen bevatten. Deze overlappen bestemmingen en geven eigen regels, waarbij sprake is van een rangorde tussen de bestemmingen en dubbelbestemmingen.
Aanduidingen worden gebruikt om bepaalde zaken binnen een bestemming of dubbelbestemming nader of specifieker te regelen. Het gaat hierbij om specificaties met betrekking tot het gebruik of de bouwmogelijkheden. De aanduidingen hebben daardoor juridische betekenis en komen ook altijd in de regels van het bestemmingsplan voor.
Verklaringen zijn de overige in de verbeelding van het bestemmingsplan voorkomende zaken. Verklaringen hebben geen juridische betekenis. Zij zijn bedoeld om nadere informatie te verschaffen of om de duidelijkheid en raadpleegbaarheid te bevorderen.
Doelstellingen en uitgangspunten
Het uitgangspunt bij het opstellen van het bestemmingsplan is dat de van kracht zijnde regelingen zodanig worden geactualiseerd dat samenhangende, op actuele beleidsinzichten en gebruikerswensen afgestemde bestemmingsregelingen ontstaan.
Als doelstellingen en uitgangspunten kunnen daarbij worden onderscheiden:
In dit bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen:
Agrarisch
Deze bestemming is gelegd op de nog in de agrarische bedrijfsactiviteiten betrokken gronden en gebouwen. Voor de bedrijfsgebouwen plus woonhuis is gekozen voor de bestemming Agarisch-Agrarisch Bedrijf. De bouwpercelen zijn zodanig opgezet dat voldoende ruimte aanwezig is voor eventueel noodzakelijke uitbreiding van de agrarische bedrijfsbebouwing. Middels een vrijstelling kan medewerking worden verleend aan het oprichten van een tweede bedrijfswoning. Voor de beoordeling hiervan moet o.a. sprake zijn van een reëel agrarisch bedrijf. Over de vraag of sprake is van een reëel agrarisch bedrijf zal advies worden ingewonnen bij de Agrarische Beoordelingscommissie (ABC).
In verband hiermee zal een afweging plaatsvinden op basis van onder meer de volgende criteria:
In de beleidsnota "Vrijkomende Agrarische Bedrijfsbebouwing (VAB)" wordt een toetsingskader geboden voor nieuwe neven- of vervolgactiviteiten in vrijkomende agrarische bebouwing. De in deze nota opgenomen 'positieve lijst' van functies die kunnen worden toegestaan is in de planregels van dit bestemmingsplan opgenomen. Middels een ontheffing is het mogelijk nevenactiviteiten toe te staan. Middels een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk in geval van bedrijfsbeëindiging vervolgactiviteiten in vrijkomende agrarische bebouwing mogelijk te maken.
De weidegronden of graslanden zijn onder de bestemming Agrarisch 1 t/m 4 gebracht met als doel het huidige karakter en gebruik maximaal te handhaven. Binnen de bestemming Agrarisch-1 mag in het geheel niet gebouwd worden met uitzondering van terreinafscheidingen en behoudens de mogelijkheid ontheffing te verlenen ten behoeve van agrarische bedrijfsbebouwing met een gelimiteerde oppervlakte en een mestopslagplaats ten behoeve van een bestaand agrarisch bedrijf. Middels een wijzigingsbevoegdheid bestaat de mogelijkheid voor het oprichten van agrarische bedrijfsgebouwen en andere bouwwerken ten behoeve van het stichten van een volwaardig agrarisch bedrijf.
Binnen de bestemming Agarisch-2 mag in het geheel niet gebouwd worden met uitzondering van terreinafscheidingen. Middels een wijzigingsbevoegdheid bestaat de mogelijkheid voor het oprichten van agrarische bedrijfsgebouwen en andere bouwwerken ten behoeve van het stichten van een volwaardig agrarisch bedrijf en de bouw van één bedrijfswoning.
Binnen de bestemming Agrarisch-3 mag in het geheel niet gebouwd worden met uitzondering van landhekken.
Binnen de bestemming Agrarisch-4 mag in het geheel niet gebouwd worden met uitzondering van terreinafscheidingen en behoudens ontheffing voor het oprichten van een mestopslagplaats en de bouw van ten hoogste één agrarisch bedrijfsgebouw met een gelimiteerde omvang. Tevens zijn deze gronden met de mede bestemd voor ondergeschikt recreatief medegebruik.
Binnen de bestemming Agrarisch-Agrarisch Bedrijfsschuur aangewezen gronden zijn slechts bedrijfsgebouwen toegestaan. Bedrijfswoningen zijn hier niet toegestaan.
Agrarisch-Glastuinbouw
Binnen de bestemming Agrarisch-Glastuinbouw zijn de tuinbouwproductiegronden aangewezen. Hier mogen de bedrijfsgebouwen en kassen worden gerealiseerd. Bedrijfswoningen zijn hier niet toegestaan. Binnen deze bestemming zijn de bebouwingsregels voor de kassen opgenomen, met inbegrip van de nodige ontheffingsmogelijkheden.
Agrarisch-Glastuinbouw Bedrijfswoning
Binnen de bestemming Agrarisch-Glastuinbouw Bedrijfswoning mogen de bedrijfswoningen met bijgebouwen, tuinen en erven gerealiseerd worden. In de planregels is het aantal bedrijfswoningen geregeld en worden goot- en bouwhoogte aangegeven, evenals de omvang en hoogtes van de bij de bedrijfswoning behorende bijgebouwen. Tenslotte worden ook hier het strijdig gebruik en de ontheffingen inzake de bebouwingsregels en de bouw van een tweede bedrijfswoning geformuleerd.
Agrarisch-Tuinbouw
Binnen de bestemming Agrarisch-Tuinbouw is de uitoefening van een tuinbouwbedrijf gericht op de productie van wijn geregeld, uitgezonderd kassen en bedrijfswoning. De verblijfs- en ontvangstruimte ten behoeve van rondleidingen, proeverijen, wijnworkshops e.d. alsmede de productie- en opslagruimte zijn binnen daartoe aangegeven bouwvlakken geregeld.
Bedrijf
De in het gebied voorkomende bedrijven zijn als zodanig bestemd. Door middel van een aanduiding is aangegeven of bij het bedrijf een bedrijfswoning is toegestaan. Op de plankaart is indien relevant een bebouwingspercentage aangegeven. De maximale goot- en bouwhoogte zijn op de plankaart aangegeven.
Voorts kunnen op deze gronden bedrijven worden gerealiseerd/gevestigd, welke in de van toepassing verklaarde categorieën van de bij de planregels behorende bedrijvenlijst staan aangegeven. Deze lijst is zodanig ingericht, dat naarmate de te verwachten hinderlijkheid van een inrichting groter is deze inrichting in een hogere categorie is geplaatst.
Een seksinrichting wordt binnen dit plangebied middels een wijzigingsbevoegdheid toegestaan op beperkte schaal en onder strikte voorwaarden zoals in het bestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplan voorschriften 2000" (seksinrichtingen) aangewezen gebieden worden toegelaten.
Een seksautomatenhal, een sekstheater en een seksbioscoop zijn typisch centrumgerichte bestemmingen die planologisch niet thuishoren in de aangewezen gebieden voor de vestiging van seksinrichtingen. Het voeren van een selectief beleid, waarbij bepaalde verschijningsvormen van prostitutie wel en andere vormen niet worden toegestaan is binnen het van toepassing zijnde wettelijk kader toegestaan.
Aan het weren van bepaalde verschijningsvormen van prostitutie in bestemmingsplannen mogen echter uitsluitend planogische overwegingen ten grondslag worden gelegd. Seksinrichtingen in het algemeen, waaronder de hiervoor genoemde als centrumfuncties omschreven seksinrichtingen, zijn uit het oogpunt van ruimtelijke ordening evenmin toelaatbaar midden in een woonbuurt of in de directe nabijheid van scholen en centra voor kinderopvang. Van de wijzigingsbevoegdheid zal geen gebruik gemaakt mogen worden voor de vestiging van als centrumfuncties te typeren verschijningsvormen van seksinrichtingen.
Een prostitutiebedrijf en een massagesalon zijn, als niet-centrumfuncties te projecteren in de aangewezen gebieden met de bestemming agrarisch bouwperceel.
Bedrijf-Loonbedrijf
De handels- en hulpbedrijven aan de Bovenkerkerweg en Nesserlaan zijn als zodanig bestemd.
Bedrijf-Nutsvoorzieningen
Onder deze bestemming valt het gebouw van de stroomopwekking aan Langs de Akker. Dit betreft een 150 KV-transformatorstation. De in het plangebied voorkomende regelstations met een hoogte van 3 meter of meer dan wel een oppervlakte van 15 m² of meer zijn als zodanig bestemd binnen de bestemming 'Bedrijf-Nutsvoorzieningen Regelstation'. Deze grenzen worden aangehouden, omdat kleinere gebouwen hiervoor sinds 1 januari 2003 vergunningsvrij zijn geworden. Het betreft diverse trafogebouwen verspreid in het plangebied.
Groen
Het groen binnen het plangebied is als zodanig bestemd. Het groen is mede bestemd voor bermen en beplanting, paden, speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen, alsmede voor verhardingen, parkeervoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en straatmeubilair. Het groen kan tevens worden gebruikt voor opstelplaatsen voor voertuigen van hulpdiensten.
Horeca
De horecabedrijven in het plangebied zijn als zodanig bestemd. De horecabedrijven zijn onderverdeeld in drie verschillende typen, namelijk type I: daghoreca, lunchrooms, koffie-/theehuizen, type II: (fastfood)restaurants, cafetaria, snackbars, shoarmazaken) en type III: (eet)cafés, bars. Er mag geen uitwisseling plaatsvinden tussen horecabedrijven van verschillende typen naar een hogere categorie. Het betreft in de plangebied eetcafe De Zwarte Kat en restaurant Cantina del Corazon.
Horeca-Hotel
Deze bestemming is opgenomen voor de voormalige Sint Josephschool aan de Amsteldijk Zuid 138. Voor het wijzigen van dit pand in hotel/restaurant is bouwvergunning verleend.
Maatschappelijk
De maatschappelijke voorzieningen zijn als zodanig bestemd. Het betreft hier een veelsoortigheid aan voorzieningen waaronder: scholen, kinderopvang, medische praktijken, religieuze instellingen en overige instellingen waaronder culturele instellingen en instellingen voor sociaal- cultureel werk.
Maatschappelijk-Begraafplaats
De ten noorden van de kern van Nes gelegen begraafplaats is als zodanig bestemd.
Recreatie
Deze gronden zijn in het Herinrichtingsplan Amstelland (vastgesteld door de Landinrichtingscommissie Amstelland op 24 september 1992/Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op 18 januari 1994) aangewezen voor dagrecreatie, gedeeltelijk met een extensieve en gedeeltelijk met een meer intensieve inrichting.
De recreatieve voorzieningen betreffen niet specifieke voorzieningen, die voor een ieder toegankelijk zijn, zoals de in het plangebied voorkomende fiets- en wandelpaden, recreatieve verblijfspunten, golfactiviteiten, alsmede agrarisch medegebruik.
Tot de specifieke in het plangebied voorkomende recreatievoorzieningen wordt gerekend de Langs de Akker volkstuinen. Deze gronden zijn voorzien van de bestemming Recreatie-Verblijfsrecreatie.
Sport-Manege
Manegecomplexen.
Sport-Sporthal
Onder de bestemming Sport-Sporthal valt in dit plangebied de Emergohal sporthal aan Langs de Akker.
Tuin
Op de bijbehorende gronden van de woningen met de bestemming "Tuin" mag behoudens bouwwerken, geen gebouwen zijnde, van ondergeschikte betekenis en erkers en entreeportalen, geen bebouwing worden opgericht.
Verkeer
Onder deze bestemming zijn gebracht de verkeerswegen, straten en fiets- en voetpaden. Het verblijfsgebied, waaronder de woonstraten en woonerven hebben de bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied'. Het parkeren is ondergebracht in de bestemming 'Verkeer-Parkeerterrein'. De garageboxen welke voorkomen in Nes aan de Amstel zijn geregeld binnen de bestemming 'Verkeer-Garagebox'.
Water
In het plangebied is het water als zodanig bestemd. Het water kan tevens worden gebruikt door de brandweer als bluswater. De gronden met de bestemming water kunnen niet worden omgezet in groenvoorziening, terwijl de gronden met de bestemming groenvoorziening mede bestemd zijn voor water en waterpartijen.
Wonen
De bestaande woningen in het plangebied zijn als zodanig bestemd.
Aan huis verbonden activiteiten, bijvoorbeeld een praktijk voor een (huis)arts of fysiotherapie, een advocaat of een juridisch of financieel adviseur, zijn mogelijk, maar het woonkarakter dient het uitgangspunt te blijven. Daarom behoren deze beroepsactiviteiten ondergeschikt te blijven aan het wonen. Dit is geregeld door het stellen van een maximaal percentage (30%) van het woonoppervlakte voor andere dan woonactiviteiten te bestemmen. Het kenbaar maken van de beroepsactiviteiten door middel van een aanduiding op eigen terrein is in beginsel toegestaan. Wel kunnen hiervoor nadere regels worden gegeven ten aanzien van de plaats en de grootte, alsmede de kleurstelling van de aanduiding. Overwegingen van esthetische aard zijn hierbij wellicht van doorslaggevende betekenis.
Als aparte bestemming Wonen-Woonzorg is opgenomen het woonzorgcentrum aan de Amsteldijk Zuid 194.
Dubbelbestemmingen
Als dubbelbestemmingen zijn opgenomen Leiding-Gas, Leiding-Water, Waarde-Archeologie, Waarde-Ecologie, Waterstaat-Waterbergingsgebied en Waterstaat-Waterkering. Zo nodig is op de plankaart (belemmeringenkaart) een bouwhoogtebeperking aangegeven. De primaire bestemmingen mogen de belangen welke worden behartigd binnen de dubbelbestemming niet onevenredig schaden. Hiervoor is in de planregels een regeling opgenomen.
Algemene regels
In hoofdstuk 3 zijn de algemene regels opgenomen.
Opgenomen zijn de Anti-dubbeltelbepaling, de Toegelaten overschrijdingen welk artikel regels geeft voor geringe overschrijdingen van in dit plan aangegeven bestemmings-, bouwgrenzen en/of hoogtematen, alsmede een "Algemene ontheffingsbevoegdheid" welk artikel regels geeft voor geringe afwijkingen o.a. van de in het plan opgenomen profielen van wegen, de verhoging van bouwwerken, geen gebouwen zijnde en ondergrondse bouwwerken. In het artikel "Algemeen toetsingskader bijzondere bepalingen" zijn criteria opgenomen die gelden in ieder geval als (mede)toetsingskader voor het verlenen van vrijstelling en het wijzigen van het plan.
Tevens wordt aangegeven waar de gronden binnen de gebiedsaanduidingen en vrijwaringszones (Geluidzone-Zonebesluit, Luchtvaartverkeerzone's LIB, Vrijwaringszone Straalpad, Geluidzone-zonebesluit) voor bedoeld zijn.
Binnen het bestemmingsplan zijn diverse wijzigingsbevoegdheden opgenomen, waaronder:
Bij een wijzigingsbevoegdheid kan de positieve bestemming in stand blijven. Slechts voor het geval dat de positief bestemde activiteit wordt beëindigd, komt de wijzigingsbevoegdheid aan de orde. Het college dient dan een wijzigingsplan in procedure te brengen. In artikel 55 zijn de procedure regels voor de wijzigingsbevoegdheden opgenomen.
Tenslotte zijn in hoofdstuk 4 de overgangs- en slotregels opgenomen.