1.1 Aanleiding en doelstelling
Op 4 februari 2003 heeft het college besloten in te stemmen met het Plan van Aanpak Actualisatie Bestemmingsplannen, met als doel om te komen tot 10 actuele bestemmingsplannen voor het gehele grondgebied van de gemeente Amstelveen.
Bij deze inhaalslag gaat het om het conserveren en beheren van de bestaande situatie en eventueel consolideren van het bestaande juridisch-planologisch kader. Vastgesteld beleid wordt doorvertaald en ontwikkelingen waarvoor de planvorming en besluitvorming zijn afgerond, worden meegenomen. Het gemeentelijk beleid is erop gericht toe te werken naar grotere uniformiteit en daardoor meer rechtsgelijkheid van de bestemmingsplannen. De bestemmingsplannen dienen goed onderbouwd te zijn op hoofdlijnen van beleid. Tevens dienen zij de nodige flexibiliteit in zich te hebben en de randvoorwaarden voor ontwikkelingen duidelijk aan te geven. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van een zoveel mogelijk uniforme opzet voor toelichting, planregels en (digitale) plankaart.
Binnen het Plan van Aanpak is dit het 9e plangebied, waarvoor een nieuw bestemmingsplan wordt opgesteld.
Aangezien er geen omvangrijke ontwikkelingslocaties binnen het plangebied zijn gelegen is gekozen voor de planvorm van een overwegend consoliderend bestemmingsplan. Voor het betreffende plangebied is voornamelijk de bestaande situatie vastgelegd.
Er zijn enkele wijzigingen in het plangebied voorzien. De belangrijkste zijn:
- De gemeente en de provincie zijn in nauw overleg over de mogelijkheden m.b.t. het totale tuindersgebied aan Langs de Akker in verband met de ruimte voor ruimteregeling van de provincie. Op dit moment zijn de plannen hiervoor nog niet uitgewerkt. Op 16 september 2009 heeft de gemeenteraad de uitgangspunten voor de gebiedsvisie zone A9 vastgesteld. Eén van de uitgangspunten is, dat de zone A9 als totaalconcept wordt ontwikkeld van Poeloever tot Amsteloever. Tevens is vastgesteld dat nader onderzoek zal worden verricht naar de voor- en nadelen, kansen en bedreigingen van het betrekken van onder andere de locatie Langs de Akker bij de gebiedsvisie Zone A9 en het in kaart brengen van de concrete gevolgen van de uitgangspunten voor de ontwikkelpotentie van onder andere deze locatie. Voor het gebied Langs de Akker zijn in de nota voorstellen gedaan voor de introductie van landgoederen of vrijstaande woningen en het verbeteren van de recreatieve mogelijkheden door bijvoorbeeld het introduceren van extra routes voor langzaam verkeer. Naar verwachting wordt de concept gebiedsvisie medio 2010 vrijgegeven voor participatie en eind 2010 vastgesteld. In afwachting van de gebiedsvisie wordt in het onderhavige bestemmingsplan niet geanticipeerd op mogelijke ontwikkelingen in het gebied. In het verloop van de planvorming zone A9 zal ook aan de orde komen of de ruimte voor ruimteregeling toepasbaar is. In afwachting hiervan is ervoor gekozen om de huidige bestemming i.c. tuinbouw voor het gebied voorlopig te handhaven.
- Het project AmstelGroen: De vraag naar recreatiemogelijkheden zal de komende jaren sterk toenemen, vooral open-luchtrecreatie in de buurt van de woonplaats. In verstedelijkte delen, met name in de Randstad, blijft er een tekort ontstaan. Nieuwe recreatieprojecten onder de naam "recreatie om de stad" moeten dat tekort zoveel mogelijk opheffen. AmstelGroen is één van die projecten. Voor de uitvoering van dit project dient een planmer te worden uitgevoerd. Aangezien dit planmer nog niet beschikbaar is en de procedure van een planmer is gekoppeld aan de vaststelling van een bestemmingsplan is deze ontwikkeling niet meegenomen. Er zal t.z.t. een aparte bestemmingsplanprocedure voor deze ontwikkeling worden doorlopen.
- Amsteldijk Zuid 173/177: Op 30 januari 2007 is het college van burgemeester en wethouders akkoord gegaan met het in ontwikkeling nemen van de locatie Amsteldijk Zuid 173/177, de voormalige melkfabriek en benzinepomp in Nes en daartoe in overleg met de Dorpsraad een Nota van Uitgangspunten op te laten stellen. In december 2008 is een informatie-avond georganiseerd waar belangstellenden kennis konden nemen van en reageren op de uitgangspunten. De nota is in juli 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Met deze vaststelling is tevens het woningbouwprogramma voor de ontwikkeling van deze locatie vastgesteld. De vastgoedmarkt is aanzienlijk geraakt door de huidige kredietcrisis. Gebleken is dat de ontwikkeling van het woningbouwprogramma een aanzienlijk negatief saldo opleverde. Het oorspronkelijke woningbouwprogramma is gewijzigd en de Nota van Uitgangspunten is aangepast en ter participatie voorgelegd aan de bewoners van Nes aan de Amstel. De onderhavige ontwikkeling is in dit bestemmingsplan meegenomen.
- Sint Josephschool/Amsteldijk Zuid 138: Dit betreft de voormalige Sint Josephschool. Op 5 augustus 2008 is bouwvergunning verleend voor wijziging van het pand in hotel/restaurant en het bestaande pand met circa 20 m2 te vergroten. Dit plan is opgenomen in dit bestemmingsplan;
- Een seksinrichting wordt middels een wijzigingsbevoegdheid toegestaan op beperkte schaal en onder strikte voorwaarden zoals in het bestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplan voorschriften 2000" (seksinrichtingen) aangewezen gebieden wordt toegestaan;
- Voor de ontwikkelingen ter plaatse van het Amsteleiland is een Nota van Uitgangspunten vastgesteld. De herinrichting van het Amsteleiland maakt het mogelijk om een verwaarloosd industrieel gebied een zinvollere bestemming te geven. Er wordt de mogelijkheid geschapen om totaal 30 woningen op het eiland te realiseren. De ecologische waarde van de oostzijde van het eiland wordt in deze nota nadrukkelijk beschermd, door recreatief gebruik van de oostoever te verbieden. Voor deze ontwikkeling dienen nog de benodigde onderzoeken te worden gedaan, welke op het moment van vaststelling van dit bestemmingsplan nog niet beschikbaar zullen zijn, maar wel spoedig zullen zijn afgerond. In verband hiermee is besloten het Amsteleiland buiten het plangebied van dit bestemmingsplan te houden en voor deze ontwikkeling een aparte bestemmingsplanprocedure te voeren.
- In het kader van de inspraak op het voorontwerp bestemmingsplan is een reactie binnengekomen van de eigenaar van een tuindersbedrijf aan de Bovenkerkerweg 126. Op het terrein zijn hobbymatig een aantal pensionpaarden ondergebracht. De eigenaar heeft tevens een bouwvergunning voor het oprichten van ca. 4000 m2 kas, maar heeft zich tot doel gesteld om zijn bedrijf om te bouwen tot manege en is daartoe bereid zijn bouwvergunning in te leveren ten gunste van een rijhal van ca. 20 x 50 m met bedrijfswoning. De beëindiging van de bestemming tuinbouwdoeleinden en de inlevering van de bouwvergunning voor 4000 m2 kassen biedt het perspectief op het herstel van het weidelandschap. Het nieuwe bouwvlak neemt slechts een beperkt deel van het perceel in (ca. 1/3) en richt zich meer op de kenmerkende kavelstructuur van de polder. Als manege levert het een positieve bijdrage aan de recreatieve doeleinden van AmstelGroen. Deze ontwikkeling wordt in het onderhavige bestemmingsplan mogelijk gemaakt.
- Van de eigenaar van het perceel Ringdijk 14 is een verzoek ontvangen om binnen op het terrein binnen de bestaande erfbeplanting een extra nieuwe woning te mogen bouwen en de bestaande boerderij te mogen slopen en te herbouwen tot twee woningen, conform het gemeentelijk beleid zoals is vastgelegd in de Nota Vrijkomende Agrarische Bedrijfsbebouwing van maart 2005. Daar staat bedrijfsbeëindiging van een paardenhouderij tegenover en daarmee sloop van ca. 1000 m² opstal. Door de jaren heeft er een verrommeling van het terrein en daarmee het landschap plaatsgevonden. Er zijn allerlei bouwwerken en uitbreidingen opgericht, met een verscheidenheid aan uitstralingen (veelal armoedig zonder enige waarde). Tevens is er nu sprake van een grote hoeveelheid terreinverharding. De inrichting van het terrein buiten de traditionele erfbeplanting wordt weer teruggebracht naar het oorspronkelijke grasland. Het terrein binnen de erfbeplanting wordt ingericht als tuin.
- Een verzoek is ingediend voor de bouw van 2 woningen aan de Bovenkerkerweg 125/127 door middel van toepassing van de Ruimte-voor-Ruimte regeling van de provincie. Bij het onderhavige verzoek is sprake van sanering en sluiting van een volkstuinencomplex in het landelijk gebied. Op basis van deze provinciale regeling is het mogelijk om de bouw van één of meer compensatiewoningen in het buitengebied toe te staan, in de vorm van compensatie voor het slopen van "storende bebouwing"of functies. De onderhavige gronden zullen door de provincie worden aangekocht in het kader van de aan te leggen N201 en het project Amstelgroen. In het onderhavige bestemmingsplan is de realisatie van 2 woningen mogelijk gemaakt;
- Aan het perceel Amsteldijk Zuid 204C is aan een voormalige bedrijfswoning een woonbestemming toegekend. De nieuwe eigenaren hebben hun voormalige woning moeten verlaten in verband met de aanleg van de N201 en hebben de wens de onderhavige woning te verbouwen en te vergroten. Deze plannen worden in het onderhavige bestemmingsplan mogelijk gemaakt;
- Voor het perceel Amsteldijk Zuid 87 is een verzoek ontvangen voor herbouw van de bestaande woning. De bestaande situatie bestaat uit een burgerwoning met opstallen met een lage goot gelegen op een ruime afstand van de Amsteldijk. Het bouwplan voorziet in het oprichten van een dubbel woonhuis met een goot- en bouwhoogte van respectievelijk 6.20 meter en 9.60 meter. Het bebouwbaar oppervlak blijft gelijk aan bestaand;
- Amsteldijk Zuid 132c: Een verzoek is ingediend voor het oprichten van een woonhuis op een nog onbebouwde kavel gelegen tussen de lintbebouwing van de Amstel. Gezien de ligging van het perceel bij de kern van Nes aan de Amstel bestaat er stedenbouwkundig gezien geen bezwaar tegen deze ontwikkeling. In het onderhavige bestemmingsplan wordt in deze woningbouw voorzien;
- Door het Hoogheemraadschap AGV worden een aantal percelen ten zuiden van de Nesserlaan heringericht. De herinrichting bestaat uit waterberging/plas-dras zones en natuurontwikkeling. Hiervoor is de benodigde aanlegvergunning verleend. Deze ontwikkeling is middels een dubbelbestemming opgenomen;
- Het plangebied van de Golfbaan is gelegen in de Bovenkerkerpolder; ten zuiden van de A9, tussen de wijk Groenelaan en de Amstel. Het gebied wordt aan de westkant begrenst door het A3-tracé. In december 2008 heeft ontwikkelaar bouwaanvragen ingediend voor het ontwikkelen van een Golfbaan. In januari 2009 zijn de benodigde (bouw-)vergunningen verleend. Naar aanleiding hiervan zijn verzoeken tot het treffen van een voorlopige voorziening ingediend. Op 4 juni 2009 zijn de verzoeken tot het treffen van een voorlopige voorziening toegewezen. In afwachting van verdere ontwikkelingen in deze zaak is er voor gekozen het gebied van de Golfbaan, zoals hierboven beschreven buiten dit plangebied te houden.